Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. SVIBNJA 1990.

Akteri krvave nedjelje: Sukob Boysa i Delija bio je spontan

Maksimir
Foto: Screenshot
1/3
13.05.2015.
u 08:41

– Pet godina snimao sam dokumentarac, a nisam ga mogao završiti bez izjava Delija. Jer jednostrana priča ne bi imala smisla – kaže autor Igor Grahovac.

Neodigrani derbi Dinamo – Crvena zvezda, utakmica na kojoj su se u Maksimiru fizički sukobili hrvatski i srpski navijači te milicija, jedna je od onih koje su mijenjale povijest. Od te krvave nedjelje prošlo je, na današnji dan, točno četvrt stoljeća. A što se točno događalo tog popodneva prije 25 godina, uz niz nikad ispričanih detalja, možete vidjeti večeras u dokumentarcu "Nedjelja, 13." (HRT 1, 20 sati).

Tučnjava u 8 ujutro

– Pet godina snimao sam dokumentarac, a nisam ga mogao završiti bez izjava Delija. Jer jednostrana priča ne bi imala smisla. Prvi put o tom danu govorili su pripadnici Delija Zoran Timić Tima i Saša Ašćerić Asterix. Uz njih o tom danu govori još 30-ak sugovornika, od Boysa Tonija Čalušića, Hasana, Macka, Zuje, tadašnjeg trenera Dinama Josipa Kužea, uključujući milicajca kojeg je udario Zvone Boban – kaže autor Igor Grahovac.

Priča ide kronološki, od trenutka kad su Delije došli u Zagreb.

– Doputovali smo u noći na nedjelju. Vlak smo zaustavili kod Cibonina tornja te išli pješke kroz grad, kako bismo ostalima koji su dolazili javili kakva je situacija u gradu – govori u dokumentarcu Delija Saša Ašćerić Asterix, a BBB Zujo objašnjava:

– Već u osam ujutro počele su tučnjave oko Maksimirske šume. Delija je tada bilo oko 200, a nas 30-tak.

Zanimljivo je da sudionici dokumentarca, navijači iz Zagreba i Beograda, ali i tadašnji pripadnici milicije i Službe državne sigurnosti redom kažu da krvavi sukob u Maksimiru nije bio planiran, već spontan. Usput, u bivšoj državi taj je dan bio - Dan sigurnosti. Koliko je toga dana bilo sigurno, u filmu govore i čovjek koji je četiri puta uboden nožem i izgubio je dvije litre krvi te BBB koji je propucan. 
– U Zagrebu smo prvi put pjevali četničke pjesme, ali i prvi put pjesme protiv Slobodana Miloševića, za što se u ono vrijeme završavalo u zatvoru – ističe u filmu Zoran Timić Tima, jedan od vođa Delija. U Maksimir su došli s transparentom "Delije Knin", a skinuli su s južne tribine i hrvatsku zastavu te je zapalili.

Refik Ahmetović, bosanski milicajac kojeg je Zvone Boban napao, u dokumentarcu tvrdi:

'Pucaj mu u leđa'

– Da me Boban i treći put udario, izvadio bih pištolj i pucao – kazao je Ahmetović, policajac koji je kasnije dobio nadimak Boban. Oni koji su u tom trenutku bili na maksimirskom travnjaku navode kako su čuli milicajce da viču "Pucaj mu u leđa!".

Vladimir Faber, nekadašnji ravnatelj policije, toga dana bio je zapovjednik interventnog voda koji je na maksimirskoj atletskoj stazi prvi ispalio suzavac prema navijačima.

– Da nismo, posljedice bi bile katastrofalne – rekao je.

Film će se prikazivati u dva dijela, prvi večeras, a nastavak sljedeći tjedan.

– U izradi filma sudjelovali su zajednički B produkcija, Al Jazeera, HRT i RTS. Nema politike. Sve izjave dali su nam ljudi, mišljenje autora nigdje se ne nameće te svakom ostaje da zaključi što se taj dan događalo – kazao je Grahovac.

>>Žestoka tučnjava odgodila derbi u Beogradu, nekoliko desetaka ozlijeđenih!

Komentara 25

Avatar R & I
R & I
09:11 13.05.2015.

Lijepe uspomene na koje se Hrvatska mora ponositi. Steta sto se sve pita i dalje, Srbe, jer ovo se desavalo u glavnom gradu svih Hrvata. Neke dijelove filma je trebalo izrezati, ako uzmemo u obzir sto se danas sve desava na nogometnim stadionima.

SA
samograd
09:45 13.05.2015.

Naslov sugerira da je krvnja podjednaka , naravno da nije srbi po običaju nastupaju orkestrirano . Ovaj sukob se nemože gledati kao fragment nego dio uvoda u agresiju na Hrvatsku . Na spomeniku palim Boysima piše da je taj sukobukob za njih početak rata , uskoro nakon toga dolazi srbočetnička agresija I nikakvi graovci ne moggu dijeliti lekcije o spontanom sukobu . Slava svim Boysima koji su dali život I svoje zdravlje za Hrvatsku !

JO
Jose Oklahoma
09:56 13.05.2015.

Da je sukob bio isplaniran i da je tadašnja milicija stala na stranu četnika, to se lijepo vidi na snimci. Na južnoj tribini jedan milicajac otvara vrata navijačima Zvezde i pušta ih tamo gdje su se, u znatnoj manjini, nalazili navijači Dinama. Nakon toga slijedi brutalno cipelarenje i neviđeno iživljavanje. Jedan od tih bjegunaca je, osobno, moj prijatelj i potvrdio je ono što se na snimci jasno vidi.Ta sitnica sve govori, a autor priloga priča gluposti. Nakon što su izazvali nered u bivšoj državi i krvoproliće zbog neostvarenog projekta Velike Srbije, Srbi se već godinama uporno trude izjednačiti krivnju između agresora i žrtve, i s tim ciljem su jednostavno preplavili sve medije u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Crnoj Gori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije