Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TELEVIZORI NOVE TEHNOLOGIJE POBOLJŠAVAJU SLIKU

Sonyjev pun pogodak

ekr_click_tx.jpg
import
26.04.2007.
u 10:13

Kada je Sony prije nekoliko godina objavio da posve napušta proizvodnju klasičnih televizora i plazmi, to se činilo kao samoubilački potez. Sony je bio globalno najpopularnija marka televizora, za mnoge sinonim za televizor. Njegovi su klasični televizori tada  kao i uvijek  bili među najboljima; isto je vrijedilo i za plazme, samo su LCD-ovi znatno zaostajali za konkurencijom. Ipak, Sony je beskompromisno odbacio sve kako bi se koncentrirao isključivo na LCD HDTV modele.

Bio je to pun pogodak. Sonyjevi LCD televizori iz serije Bravia danas su i najprodavaniji na svijetu i najcjenjeniji. A postat će još bolji: novi modeli Bravije donose nekoliko novih tehnologija koje omogućuju daljnja poboljšanja slike. Prva je Motionflow +100Hz: televizor iza svakog kadra koji čini TV sliku stvara još jedan dodatni i tako umanjuje efekt trzanja koji smo mogli uočiti na LCD televizorima prilikom brze izmjene scena  primjerice, u sportskim prijenosima ili akcijskim filmovima.

Druga tehnologija čini obratnu stvar: smanjuje broj kadrova. Naime, filmovi se snimaju tako da se u jednoj sekundi prikažu 24 kadra, a televizijski standard predviđa 25 sličica u sekundi. Stoga se filmovi na TV-u ubrzavaju 4% što će osjetljivo oko lako registrirati (a još lakše uho jer se i zvučni zapis ubrzava, a ton povisuje). Sonyjeva tehnologija ispravlja "nepravdu" vraćajući film na originalna 24 kadra.

Želite prijaviti greške?