Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH I SMRAD Unatoč problemima življenja pored smetišta, Ilovčani neće pred objektiv

Smrad sa smetlišta sve jači, gradske vlasti bez odgovora

05.11.2008.
u 17:34

KARLOVAC – Čini se da opet ima problema na smetištu. Ovih dana, naime, Ilovac je obuhvatio široki val vrlo intenzivnog neugodnog mirisa s tamošnjeg odlagališta otpada. O tome su nas obavijestili i mnogi čitatelji.

Strah od moćnika
Po dolasku na teren odmah smo osjetili da je riječ o istinitim tvrdnjama, a to su nam kazali i sami mještani. No, pozivanje na anonimnost očito je u modi na Ilovcu, jer su svi naši sugovornici na terenu pribjegli tome, kako se, tvrde, ne bi zamjerili moćnicima.

– U posljednje vrijeme smrad je intenzivniji, uistinu, i to uglavnom kada puše bura. Jaki pritisak prije kiše vjerojatno je uzrok što se neželjeni vonj jače istaknuo u utorak. Cijela mi situacija stvara i poslovne probleme, jer mi radnju klijentela izbjegava. Radnici dan i noć dovoze na odlagalište smeće, međutim ono se ne zatrpava u dovoljnoj mjeri, jer se radi o djelatnosti koja se obavlja samo tijekom jutarnje smjene – rekao nam je jedan od ilovačkih poduzetnika.

– Ima dana kada je zaista “koma” – kaže nam u razgovoru jedna starija Ilovčanka, ‘pozivajući’ se na mirise s odlagališta otpada.

– Na jednom od ranijih sastanaka mjerodavni su nam sugerirali da pozovemo 112 kada se intenzitet neugodnih mirisa poveća. No, mi to napravimo i na njihovoj registraciji toga sve ostane. Mi ovdje smo građani ne trećeg, već 33. reda! Pitam odgovorne i sve ostale zašto mi u ovom dijelu grada ne bismo živjeli kao sav normalan svijet?!

Zar smo mi ovdje blesav narod?! Pa toga nema ni u Šri Lanki! Osjećamo se gore od raje pod turskom vlašću; nemamo nikakva prava. Zašto gradonačelnik ne dođe ovamo i porazgovara s nama kao što je ranije i obećao? Od njega, uostalom, više ne očekujem ništa – rekla nam je ogorčena stanovnica Ilovca, čija se kuća nalazi u neposrednoj blizini ilovačkog odlagališta smeća.

(Ne)kvalitetna voda
Ona čak spominje i nepovjerenje prema kvaliteti vode za piće u tom kraju Karlovca, a s njom se slažu i njezini sudjedi, bračni par koji smo omeli u kiseljenju zelja.

– Osjećamo da bi voda mogla biti narušene kvalitete, no to je samo osjećaj. Mi je koristimo, jer nemamo druge. Mnogo je interesa uključeno u cijelu priču – kazali su nam sugovornici.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?