Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Složnost Hrvata i Europska unija!

25.04.2008.
u 19:39

Znake nade, kako u vjerskome, tako i u narodnome značenju, predstavlja pohod državnoga tajnika Svete Stolice Bosni i Hercegovini. Posjet je još jedan znak bliskosti Svete Stolice s državom koja je imala tešku prošlost, opterećenu sadašnjost i neizvjesnu budućnost.

Posebnu poruku, nisu to krili niti u Apostolskoj nuncijaturi, Sveta Stolica ovaj put želi uputiti upravo u Hercegovini, gdje je, po postotku, najveći broj katolika u BiH. Sveta Stolica gleda ukupnost Bosne i Hercegovine, a napose položaj najmalobrojnijeg naroda, nastojeći u svim segmentima pomoći njezinu europskom putu, koji bi mogao biti izlazak iz svih nesporazuma i razilaženja.

Na poseban način na umu imaju činjenicu kako su stoljećima tradicionalno odani Rimokatoličkoj crkvi, Hrvati, danas najmalobrojniji narod u BiH koji se bori za svoju opstojnost i očuvanje identiteta. Počesto su Hrvati izloženi vanjskih udarima, nesnalaženju, ali i unutarnjoj podijeljenosti, zbog čega će posebno značajne biti poruke, kao što je nagovijestio i apostolski nuncij u BiH Alessandro DErrico, trećeg čovjeka Svete Stolice o potrebi složnosti i veće odgovornosti Hrvata iz Hercegovine prema svojoj braći širom zemlje.

Ovaj posjet zasigurno će biti poticaj i međunarodnoj zajednici, koje je Sveta Stolica uvaženi član, da se na pravedniji način ustroji država BiH, čije ustavno rješenje ne jamči jednakopravnost, ali i temeljna ljudska prava i slobode.

S druge strane, Mamberti će susretom s predstavnicima drugih vjerskih zajednica pokazati otvorenost Katoličke crkve za dijalog, a državničkim razgovorima potvrditi potporu zemlju koja se nastoji užljebiti na europske tračnice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?