Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINKRONIZACIJA

Za cijenu se ne pita: oni su crtićima najbolja reklama

Mia Negovetić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
04.11.2017.
u 08:00

Tom Hanks, John Travolta, Miley Cyrus, tek su neka od imena koja predstavljaju faktor plus skupe produkcije dugometražnih crtića

Odluka Disneyevih producenata da u remakeu svoga hita iz 90-ih ‘Kralj lavova’ angažiraju ultrapopularnu Beyonce kao lavicu Nalu i ne iznenađuje – bolje reklame od ove za novu verziju crtića gotovo i da nema. Vijest je potvrdila i sama pjevačica na svome Facebook profilu, a javnost, osim dvojbe hoće li biti bolja od ‘prve’ Nale, glumice Moire Kelly, zanima i koliko će Beyonce biti plaćena za angažman.

Pixar voli Toma Hanksa

No, o tome se zasad može samo nagađati. Jedno je sigurno – njezin honorar bit će visok, ali kako ne igra glavnu ulogu, vjerojatno neće biti ni u vrhu liste najbolje plaćenih glumaca, odnosno pjevača koji su dali svoj glas Disneyjevim ostvarenjima.

Prvo mjesto već godinama drži nitko drugi nego osnivač Disney produkcije (koja je poslije postala kompanija) – sam Walt Disney.

On je bio izvorni Mickey Mouse i Minnie Mouse i na račun toga je njegova tvrtka zaradila do sada 45 milijardi dolara. Na drugom mjestu je slavni glumac Tom Hanks, jedan od najomiljenijih Pixarovih likova u povijesti posudivši glas kauboju Woodyju u sva tri nastavka ‘Priče o igračkama’. Za treći dio dobio je honorar od 15 milijuna dolara, što i nije tako puno ako se ima na umu da je film ukupno zaradio milijardu dolara. Zahvaljujući ulozi psa Bolta u istoimenom animiranom filmu, John Travolta dobio je 10 milijuna dolara. Glumac kojeg je proslavio film ‘Groznica subotnje večeri’ otpjevao je i nekoliko pjesma za ‘Bolta’ te se našao na soundtracku filma. Pjesma ‘I Thought I Lost You’, koju je otpjevao s Miley Cyrus, bila je nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje originalne pjesme. Na četvrtom mjestu nalazi se Matthew Broderick, koji je posudio glas Simbi u ‘Kralju lavova’ i za to bio honoriran sa 6 milijuna dolara, dok je film zaradio 987 milijuna dolara i Oscara za glazbu i Zlatni globus za najbolji film.

Hrvati ne govore o zaradi

Peto mjesto pripada Billyju Cristalu, koji je sudjelovao na dva Disneyjeva animirana projekta – ‘Čudovištima u ormaru’ i ‘Čudovištima sa sveučilišta’. Pretpostavlja se da je za svaki od filmova dobio četiri, odnosno pet milijuna dolara. Njegov kolega Owen Wilson oduševio je sve glasom Munje u ‘Automobilima’, a za angažman u nastavku filma inkasirao je 2,5 milijuna dolara. Domaće sinkronizacije vrlo su hvaljene i cijenjene u svijetu te imaju reputaciju ponajboljih u Europi, a zasluge za to uvelike pripadaju glumcima i pjevačima. Hana Hegedušić, Mia Negovetić, Dušan Bućan, Saša Lozar, Daria Lorenzi, Renata Sabljak, Semenata Rajhard samo su neki od njih. – Sinkronizacija je divan posao, ali zahtijeva veliku koncentraciju jer se sve radi na licu mjesta, nema prethodnih priprema, osim što znaš kakav je lik kojem daješ glas. Zato mi je bilo lakše pjevati nego imati govorni dio uloge – govori o svome iskustvu Saša Lozar, koji je u dugometražnom crtiću ‘Khumba’ imao malu ulogu, dok je u ‘Trolovima’ posudio glas Granku, za kojeg je u originalu bio zadužen Justin Timberlake. No, Saša o honorarima nije htio govoriti, kao ni Sementa Rajhard, jer ih na šutnju obvezuje Disneyjev ugovor. Saša kaže kako mu novac nije bio glavni motiv, kao ni sve drugo što ima veze s umjetnošću i glazbom.

– Bilo je naporno, ali i zabavno. Zadovoljna sam honorarom, ali ne mogu vam više ništa reći o tome – izjavila je Sementa, koja je dala glas Ani u ‘Snježnom kraljevstvu’.

Komentara 1

NI
Nikomah95
08:51 04.11.2017.

U 80% slučajeva su mi naše sinhronizacije bolje od orginala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije