Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Opatiji

Let 3 je pobjednik Dore! Pjesma 'Mama ŠČ' ide na Euroviziju: 'Nismo ovo očekivali'

Let 3 pobijedio na "Dori 2023.: "Mama ŠČ!" predstavlja Hrvatsku na Eurosongu u Liverpoolu!
Foto: GOK
1/127
11.02.2023.
u 23:11

- Što reći, hvala svima, mi se jesmo trudili, ali nismo očekivali. Što nas sad čeka. Ufff. Bit će ŠČ. Čestitke svim izvođačima - rekli su članovi Leta 3. Ukupno su osvojili 279 bodova od žirija i publike.

Iza nas je još jedan izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije “Dora 2023.” koji se održao u sportskoj dvorani Marino Cvjetković. Pobjedu je nadmoćno odnio Let 3 s pjesmom 'Mama ŠČ!' s kojom će nas predstavljati ove godine na Euroviziji u Liverpoolu. Ukupno su osvojili 279 bodova od žirija i publike. Za put na eurovizijsku pozornicu natjecalo se 18 pjesama koje je odabrao stručni žiri u sastavu: Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Robert Urlić, Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić, Dražen Miočić. Gledatelje su kroz glazbeno-vizualni spektakl vodili Mirko Fodor, koji je uskočio umjesto Duška Ćurlića koji se razbolio, Mario Lipovšek Battifiaca i Marko Tolja. Ukupno je pristiglo 196 prijava, a natječaj su prošli Damir Kedžo i pjesma 'Angels and Demons', Meri Andraković s pjesmom 'Bye Bye Blonde', Martha May i njezina pjesma 'Distance', Tajana Belina s pjesmom 'Dom', Đana i 'Free Falin'', Boris Štok i njegova pjesma 'Grijeh', Maja Grgić i 'I still alive', Patricia Gasparini s pjesmom 'I will wait', Krešo i kisele kiše i pjesma 'Kme, Kme', Eni Jurišić s pjesmom 'Kreni dalje', The Splittersi i pjesma 'Lost And Found', Yogi i 'Love at first sight', Let 3 s pjesmom 'Mama ŠČ!', grupa Detour i njihova pjesma 'Master Blaster', Hana Mašić i 'Nesreća', Harmonija Disonance s pjesmom Nevera 'Lei, Lei', Barbara Munjas i 'Putem snova' te Top of the pops ft. Mario Petreković i pjesma 'Putovanje'. 

Na Dori je nastupila i prošlogodišnja pobjednica Mia Dimšić s pjesmom 'Guilty Pleasure' koja je otvorila program, dok je u show programu mikrofon preuzeo Tony Cetinski. Pobjednik Dore 2023. bit će izabran kombinacijom glasova publike putem telefonskih poziva i SMS-ova i žirija u omjeru 50%-50%.

Tijek večeri pratite u nastavku: 

23:12 - "Što reći, hvala svima, mi se jesmo trudili, ali nismo očekivali. Što nas sad čeka. Ufff. Bit će ŠČ. Čestitke svim izvođačima", rekli su članovi Leta 3.

23:07 - Let 3 je pobjednik Dore! Statuu Dore predala im je prošlogodišnja pobjednica Mia Dimšić koja im je poželjela sreću u Liverpoolu. - Ne osjećam se kompetentno davati savjete Letu 3, ali čestitam od srca. Želim im najbolje glabeno putovanje, uživanciju, smijeh i veselje i zdravlja, puno zdravlja - rekla je Mia. 

23:03 - Kreću glasovi publike. 

22:59 - Marko Tolja razgovarao je s curama iz Harmonija disonance koje su trenutno treće na bodovnoj tablici. - Zadovoljne smo, ovo je bilo novo iskustvo za nas, ali bilo je baš dobro - rekle su cure. Zadovoljstvo nisu krili ni članovi skupine Let 3 koji su na vrhu ljestvice, a oduševljeni su i članovi skupine Detour koji su se također našli među top tri. 

22:58 - Iz Dubrovnika se javio Vicko Dragojević. Pjesmi 'Putovanje' dali su 10 bodova, a maksimalnih 12 'Master Blaster'

22:57 - Iz Zagreba se javila Maja Ciglenečki. Zagrebački žiri 10 bodova dao je pjesmi 'Kreni dalje' , a 12 pjesmi 'Mama ŠČ!'.

22:55 - Natali Dizdar javila se iz Zadra i predstavila rezultate zadarskog žirija. Deset bodova dali su pjesmi 'Master Blaster', a dvanaest 'Mama ŠČ'.

22:54 - Marko Percan javio se iz Pule. Pulski žiri odlučio je s 10 bodova nagraditi Let 3, a maksimalnih 12 dao je The Splittersima.

22:52- Vukovarski žiri deset bodova dao je pjesmi 'Mama ŠČ', a dvanaest bodova 'Bye, bye blonde' i Meri Andraković.

22:50 - Đani Stipaničev javio se iz Šibenika i otkrio rezultate šibenskog žirija. Deset bodova dali su pjesmi 'Master Blaster', dok je 12 bodova otišlo ponovno u ruke riječke skupine Let 3.

22:48 - Sanja Azenić javila se iz Osijeka. Osječki žiri 10 bodova dao je pjesmi 'Nevera', a 12 pjesmi 'Mama ŠČ!'.

22:47 - Iz Splita se javila Mirta Šurjak i predstavila rezultate splitskog žirija. Desetka je otišla u ruke skupine Let 3, a 12 bodova dobili su The Splittersi.

22:45 - Iz Čakovca se javio Bojan Jambrošić. Damir Kedžo dobio je 10 bodova, a 12 Let 3.

22:44 - Iz Rijeke se javio Robert Ferlin. Let 3 dobio je 10 bodova, a 12 bodova otišlo je u ruke The Splittersa za pjesmu 'The Lost and Found'.

22:42 - Stigli su rezultati!

22:39 - Na pozornicu je stao i Marko Tolja s pjesmom 'Nismo znali bolje'. Njegovu izvedbu prekinuli su Fodor i Battifiaca. - Ovo je bilo previše, ali drago mi je što Opatija ima milosti - kazao je Mario. 

Foto: Renato Branđolica/HRT

22:13 - Gotovo je glasovanje, u revijalnom dijelu programa nastupa Tony Cetinski. Tony je svoj nastup otvorio pjesmom 'Prah i pepeo', a potom su uslijedile i izvedbe pjesama 'Opet si pobijedila', 'Zagrli me noćas jako', 'Nek' te zagrli netko sretniji', 'Blago onom tko te ima' i brojne druge.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:58 - Otvoreno je glasovanje! Voditelji pozivaju publiku da uzmu telefone u ruke i daju glas svom favoritu. 

21:48 - Posljednji nastup natjecateljskog dijela večeri bio je onaj ženskog ansambla Harmonija disonance. Izvornu postavu čini 12 djevojaka iz raznih dijelova Hrvatske, a u Opatiju je zbog pravila Dore doputovalo njih šest i otpjevalo pjesmu 'Nevera (Lei, Lei) koja je jedna od najslušanijih na YouTubeu, a mnogima je upravo njihova pjesma jedan od favorita za odlazak na Euroviziju. Ulogu favorita očito su i opravdale jer se nakon njihovog nastupa dvoranom prolomio gromoglasan pljesak. O pjesmi koja je izazvala veliku pozornost ranije su progovorile i za Večernji list. 

- Jezgra pjesme nastala je još na početku 2021. godine kao prirodni nastavak suradnje između autora i nas, Harmonije disonance, nakon naše prve zajedničke pjesme "Zima". Međutim, tek u svibnju 2022. godine autori su dobili inspiraciju kako točno krenuti dalje – najprije je nastao demo s finalnim tekstom, zatim nas je Bartol Stopić kontaktirao, potom Anju i Luku iz Pocket Palme, a sve ostalo je povijest! Pjesma je ovakvim odazivom pokazala da je postala veća od nas samih, stoga se čini da glavni razlog njezina prihvaćanja leži u svakome tko je u njoj pronašao nešto vrijedno - kazala nam je menadžerica grupe Hana Zdunić.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:45 - Eni Jurišić odlazak na Euroviziju pokušat će izboriti pjesmom 'Kreni dalje' iza koje stoji talentirani Matija Cvek. Eni je i ovog puta oduševila svojim moćnim vokalom, ali i scenskim nastupom koji je imala uz dvojicu plesača. Inače, Eni je na pozornicu stigla u drugom stanju i trenutno očekuje djevojčicu s partnerom, također glazbenikom Vjekoslavom Ključarićem. Inače, Eni domaća publika pamti po sudjelovanju u showu 'The Voice Hrvatska' u kojem je i upoznala današnjeg supruga, a publika ju je mogla vidjeti i u HRT-ovoj glazbenoj emisiji 'A strana'.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:41 - Na pozornicu su stigli i članovi riječke grupe Let 3 s pjesmom 'Mama ŠČ!'. Let 3 i ovog je puta napravio pravi spektakl, a njihov nastup nikog nije ostavio ravnodušnim. Na pozornici su se pojavili u kostimima koje su za njih napravile Manuela Paladin Šabanović i Lana Letović Perčin. Do dvorane su stigli traktorom, a na pozornici su se pojavili s raketama. 

- Mama ŠČ je božja pjesma,a naš nastup na Dori će ući u anale i udžbenike. Jedva čekamo - kazao je Prlja uoči nastupa. - ŠČ je najstarije svjetsko pismo, nastalo 5000 godina prije sumerskog, što govori o tome da je starije čak i od srpskog pisma; na Dori ćemo ga, zahvaljujući NASA.HR, lansirati u orbitu ne bi li ga spasili od nadolazećeg armagedona - dodao je Mrle. 

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:37 - Meri Andraković pjeva 'Bye Bye Blonde'. Dinamična pjesma popraćena je i brzom koreografijom uz plesačice. Meri je na pozornicu stigla u izazovnom kostimu koji je isticao njezinu liniju i visokim čizmama. Iako je glazba njezina velika ljuba Meri je inače studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:33 - Grupa Detour izvela je 'Master Blaster', pjesmu kojom istodobno najavljuju i novi album čiji je izlazak predviđen za proljeće ove godine. Frontmen grupe Nenad Borgudan rekao je da se prijavio na Doru nakon kampanje kojom im je sugerirano da bi bilo dobro da se prijave.

- Nismo radili pjesmu za Doru, nego smo poslali pjesmu koja je trebala biti naš idući singl s istoimenog albuma. Kako smo upali na Doru, tako su se i planovi promijenili pa pjesma izlazi prije, a album će izići u ožujku ili travnju - otkrio je Nenad nedavno za Večernji list. Pojam "Master Blaster" dobro je poznat ljubiteljima pop-kulture budući da je istoimenu pjesmu imao Stevie Wonder, a taj lik pojavljuje se i u trećem dijelu filmskog serijala "Mad Max".

Foto: Renato Branđolica/HRT

21: 29 - Mlada splitska kantautorica Marta Ivić, umjetničkog imena Martha May, na pozornici Dore debitirala je s pjesmom 'Distance'. Završila je studij Musical Theatrea u Engleskoj, a nakon toga završila i diplomski studij popularne glazbe na londonskom British institute of music sveučilištu. Želja joj je uspjeti u glazbi, a tome je u potpunosti posvećena.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:23 - Damir Kedžo kreće u svoj drugi pohod na Euroviziju s pjesmom 'Angels and Demons'. Kedžo je nastupio u društvu plesačica s kojima se pojavio i na jučerašnjoj press konferenciji. Pjesmu je radio s inozemnim autorima, a otkrio je da je ovu pjesmu odabrao zbog poruke koju ima. - - U svakoj pjesmi mi je to najbitnije. Pjesma ima i jako pamtljiv refren, izuzetno modernu produkciju i mislim da mi je dala mogućnost da se izrazim na način na koji dosad nisam - rekao je Kedžo prije nastupa. Na pozornicu je stigao u zanimljivoj kreaciji koju potpisuje Matija Vuica.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:20 - Hana Mašić u Opatiji je izvela pjesmu 'Nesreća'. Hana je još kao djevojčica sudjelovala na dječjem izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije, a u susjednoj Srbiji proslavila se natjecanjem u poznatom showu 'Zvezde Granda'.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:16 - The Splitters izvode pjesmu 'Lost and Found'. Splitski sastav The Splitters čine dva para braće: Josip i Petar Senta te Marko i Antonio Komić. Dečki su za svoju pjesmu dobili odlične reakcije kritičara čime se jako ponose.

- Bitno da je netko prepozna. Na kraju krajeva, svi radimo glazbu za sebe, ali glazba se radi i za publiku, jer čemu glazba ako je neće nitko slušati - rekao nam je prije nastupa Josip Senta iz benda.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:11 - S pjesmom 'I will wait' publici se na opatijskoj pozornici u dvorani Marino Cvetković večeras predstavila Patricia Gasparini. Patricia je na Dori nastupila pod rednim brojem devet, a uoči samog nastupa otkrila nam je da ima tremu, ali i da je sigurna u svoj nastup. 

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:08 - Za odlazak na Euroviziju bori se i Đana i to autorskom pjesmom 'Free Fallin'. Đana je oduševila moćnim nastupom, a na pozornicu je stala s zanimljivom frizurom za čiju je izradu trebalo, kako nam je ranije rekla, čak 10 sati. 

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:05 - Barbara Munjas izvodi 'Putem snova'. Barbara je na pozornicu stigla u društvu plesača i sa zavojem na nozi zbog nezgode koja se dogodila uoči Dore. Prije generalne probe pokušala je istjerati prehladu inhaliranjem vrućom vodom, no kada je lonac primakla glavi, sve je prolila po sebi, a vrela voda napravila joj je ogromni plik na nozi. Zbog toga je nekadašnja pjevačica Gustafa nastupila bosa, s nogom u zavoju. Na ovogodišnju Doru prijavila se ponovno nakon 15 godina.

Foto: Renato Branđolica/HRT

21:00 - Na redu je Maja Grgić koja je izvela 'I Still Live'. Maja je na pozornici stigla u upečatljivoj zelenoj kreaciji koja je upotpunila njezinu moćnu izvedbu. 

Foto: Renato Branđolica/HRT

20:55 - Krešo i kisele kiše sve gledatelje Dore zagrijali su energičnom izvedbom svoje pjesme 'Kme,kme'. Inače, Krešo i Kisele Kiše bend je koji spada među najaktivnije bendove na hrvatskoj (alternativnoj) sceni.

Foto: Renato Branđolica/HRT

20:51 - Pjesmom 'Dom' koju je za nju napisao njemački autor Marcel Sprunkel predstavila se Tajana Belina.  – Marcel živi u Kölnu, a mene je zapazio na YouTubeu zahvaljujući snimci s “The Voice Hrvatska”. S obzirom na to da je veliki fan Eurovizije, javio mi se preko društvenih mreža s ponudom za suradnju, i tako je sve krenulo – rekla je nedavno Tajana u intervjuu za Večernji list. Otkrila je tada i da je pjesma nastala u vrijeme pandemije i lockdowna kada smo svi bili 'zarobljeni' u svojim domovima.

Foto: Renato Branđolica/HRT

20: 47 - Nakon kraćeg predstavljanja voditelja Mirka Fodora i Marija Battifiace na pozornicu je stao i Boris Štok koji izvodu pjesmu 'Grijeh'. Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat smatra da je ovo pamtljiva i pristojna pjesma koja bi imala šanse na međunarodnom terenu jer se kreće prostorom pop glazbe u kojoj sugestivan bariton nosi melodiju i istovremeno suvremen i retro ugođaj.

Foto: Renato Branđolica/HRT

20:42 - Na opatijsku pozornicu direktno iz Los Angelesa stigao je i Yogi s baladom 'Love at First Sight'. Yogi je tijekom nastupa bio sam sa svojom gitarom na pozornici, a nastup je upotpunjen vizualnim efektima u pozadini.

Foto: Renato Branđolica/HRT
20:38 -  I počeo je natjecateljski dio! Na pozornicu su prvi stali Top of the Pops ft. Mario 5reković s pjesmom 'Putovanje'.

Foto: Renato Branđolica/HRT

20:30 - Prije početka natjecateljskog dijela uslijedila je još jedna plesna točka nakon koje su se publici i gledateljima predstavili svi ovogodišnji izvođači koje ćemo uskoro imati priliku čuti uživo.

20:25 - Publici i gledateljima obratili su se i voditelji Mario Battifiaca, Mirko Fodor i Marko Tolja. Podsjetili su da se Eurovizija ove godine trebala održati u Ukrajini, ali je zbog situacije u toj ratom pogođenoj zemlji odlučeno da se Eurovizija ipak održi u Liverpoolu. Mirko Fodor podsjetio je i da se Hrvatska od 2017. godine nije plasirala u finale Eurosonga. - Nekako imam slutnju da je ova Dora prekretnica - kazao je optimistično Fodor.

Foto: Renato Branđolica/HRT

20:20 - Na pozornicu je stala i prošlogodišnja pobjednica Mia Dimšić koja je izvela pjesmu 'Guilty Pleasure' s kojom nas je predstavljala na prošlogodišnjoj Euroviziji u Torinu. 

Foto: Renato Branđolica/HRT

20:15 - Počela je Dora! Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije otvorila je plesna skupina.

Foto: Renato Branđolica/HRT

19:00 - Izvođači su počeli pristizati na crveni tepih, a među njima su i članovi Leta 3 koji su još ranije najavili kako će doći na velikom zelenom traktoru. Na traktoru je svjetlima bilo ispisano 'ŠČ', što je dio iz njihove pjesme 'Mama ŠČ' koja je i svirala u pozadini. Članovi benda vozili su se u prikolici, a na našminkanim licima isticao se žarko crveni ruž. Istaknuli su se i svojim kostimima koje su za njih napravile Manuela Paladin Šabanović i Lana Letović Perčin.

VIDEO Pobijedili su na Dori pa nestali iz javnosti: Neki su se razboljeli, a neki promijenili karijeru

Ključne riječi

Komentara 75

AN
AntePortas9
21:58 11.02.2023.

Dok vidim Let 3, sjetim se mojih 80 kuna za tv pretplatu HRT- u.

PR
prajdali100
23:14 11.02.2023.

Pobijedio je Let 3 !!! Čisti užas,smeće od pjesme...Onaj lik hoda polu- gol...fujjjjj

Avatar Hazl113
Hazl113
23:03 11.02.2023.

LED 3. Tako nam i treba. Očito je glasačima već puna pipa svega pa zašto se ne obrukati do kraja. Ono što se pitam koliko je potrošeno Eura za Doru i koliko se gladnih usta moglo prehranit. Jednom rječju, sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije