Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SPLITU OD 7. DO 9. SRPNJA

Ultra ove godine ima pozornicu s hrvatskim izvođačima: 'Cilj je osvijestiti medije i povezati članove'

Foto: Promo
1/8
15.06.2023.
u 09:41

DJ, producent i vlasnik kluba Steel Tomo in der Mühlen predsjednik je nove sekcije Hrvatskog društva skladatelja posvećene elektroničkoj glazbi. Organizaciji HDS Electro cilj je promocija i okupljanje hrvatske elektroničke scene, s naglaskom na domaće producente. Prvi projekt joj je suradnja s festivalom Ultra Europe

Na ovogodišnjoj Ultri, koja se održava od 7. do 9. srpnja u Splitu nastupit će rekordni broj domaćih DJ-a i producenata. U subotu 8. srpnja oni će imati takeover jedne od Ultrinih pozornica, a nastupit će Ana Antonova, Arseniyeah, Ivna Ji, Jan Kinčl, PEZNTi Tom Bug. Uz HDS, inicijativu nosi i HGU DJ sekcija, a s obzirom na to da je riječ o najvećemu inozemnom festivalu koji se održava u Hrvatskoj, ideju je podržao i Ured za izvoz glazbe, We Move Music Croatia.

DJ, producent i vlasnik kluba Steel Tomo in der Mühlen predsjednik je nove sekcije Hrvatskog društva skladatelja posvećene elektroničkoj glazbi. Organizaciji HDS Electro cilj je promocija i okupljanje hrvatske elektroničke scene, s naglaskom na domaće producente. Prvi projekt joj je suradnja s festivalom Ultra Europe.

- Elektronička glazba i eventi imaju dugu tradiciju u Hrvatskoj. Zadnjih nekoliko godina – zahvaljujući brojnim međunarodnim, kao i domaćim festivalima – elektronika je postala jedan od dominantnih glazbenih pravaca, što se vidi na festivalima, ali i u klubovima te na drugim eventima. Hrvatski DJ-i i producenti iznimno su produktivni i uspješni na svjetskim top listama te su kao takvi već dio svjetske elektroničke scene. Logičan korak je bio da ih HDS podrži i stvori sekciju čiji je cilj dodatno ojačati scenu kroz kanale i akcije HDS-a, kazao je in der Mühlen za glazba.hr i dodao kako je elektronička glazba je glazba sljedeće generacije, ali i već iskusnih veterana koji su postavili temelj scene.

VEZANI ČLANCI

- Elektronička glazba, za razliku od brojnih drugih žanrova, nije ograničena jezikom, što joj daje potencijal reacha prema međunarodnoj publici. Dapače, naši elektronički glazbenici već i jesu prisutni u inozemstvu. A cilj sekcije je da stvori i dodatne prilike za članove. Ultra se održava u Hrvatskoj, no većina publike dolazi iz inozemstva, a sâm festival jedan je od najznačajnijih takvih u svijetu. I baš zato smo smatrali da je ovo idealna prva prilika za prezentaciju naših članova. Ultra je vrlo važan event za elektroniku, zbog čega je ona iznimna stavka u biografiji, ali i veliko iskustvo. Tu nastupaju najveća svjetska imena, osigurana je vrhunska produkcija, ali i najbrojnija publika. Osobno sam zbilja uživao nastupati na Ultri. I moja postojeća, i nova publika primijetila je moj nastup, što je dovelo i do drugih prilika u inozemstvu, kazao je i dodao kako im je cilj osvijestiti medije i povezati članove.

- Trebamo doći do toga da se hrvatska elektronika čuje u radijskom eteru, da probije u mainstream medije. Taj je žanr još uvijek u undergroundu, usprkos velikom broju festivala i klubova koji sjajno rade zahvaljujući takvoj glazbi. Naravno, mi ne možemo riješiti sve probleme, ali možemo pokušati dati push zahvaljujući kojem će se stvari početi mijenjati, zaključuje in der Mühlen.

VIDEO: Paradžiković opisala avanturu koju je prošla: 'Ostala sam bez benzina, pa shvatila da nemam novčanik' 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije