Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utjecaj na Me Too pokret

Ugledna zagrebačka odvjetnica o presudi o kojoj bruji svijet: 'Johnny Depp ovime nije oprao svoj ugled'

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Lamkey Rod/CNP/ABACA/ABACA, CNP/AdMedia/NEWSCOM/Pixsell
1/7
02.06.2022.
u 15:41

Hoće li ova presuda osnažiti pokret koji raskrinkava zlostavljače iz visokog društva ili bi ovo mogao biti konačan krah i potvrda Deppa kao još jednog moćnog muškarca kojemu je sve dopušteno? O tom pitanju razgovarali smo s odvjetnicom Jasminkom Biloš koja je u svojoj praksi često radila na mukotrpnim slučajevima, a javnosti je poznata i po zastupanju pjevačice Severine Vučković.

Najšokantnije suđenje u Hollywoodu konačno je dobilo svoj epilog, a iz mučnog pravnog procesa nakon šest tjedana saslušanja svjedoka i iznošenja obrane kao pobjednik izašao je Johnny Depp (58). Sud u Virginiji odlučio je u korist glumca i utvrdio da je njegova bivša supruga Amber Heard (36) ozbiljno naštetila njegovu ugledu kad ga je javno nazvala 'zlostavljačem' te mu naposljetku treba isplatiti 8,35 milijuna dolara.

Johnny Depp, kao i njegovi obožavatelji, odmah nakon čitanja presude počeli su slaviti na društvenim mrežama, a oglasila se i razočarana Amber koja je u svom obraćanju istaknula da je presuda 'korak unazad' za druge žene te time u fokus javila i opstojnost Me Too pokreta. Hoće li ova presuda osnažiti pokret koji raskrinkava zlostavljače iz visokog društva ili bi ovo mogao biti konačan krah i potvrda Deppa kao još jednog moćnog muškarca kojemu je sve dopušteno? O tom pitanju razgovarali smo s odvjetnicom Jasminkom Biloš koja je u svojoj praksi često radila na mukotrpnim slučajevima, a javnosti je poznata i po zastupanju pjevačice Severine Vučković u sporovima protiv njezina bivšeg partnera Milana Popovića.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
– To se događa i kod nas i u svijetu, ali ovdje je zagolicalo interes javnosti zato što je riječ o javnim osobama. Inače ovaj slučaj nije ni po čemu drugome specifičan, eventualno po naknadi koja je određena i o kojoj se može polemizirati – tvrdi Biloš, koja je uvjerena da ova presuda neće biti od prevelike koristi Deppu te da on njome teško može vratiti svoj narušeni ugled. – Mislim da on tom presudom nije oprao svoj ugled jer je on već i prije proglašen nasilnikom, a kako će to utjecati na njegovu karijeru to se ne može pretpostaviti – kaže Biloš.

Zagrebačka odvjetnica uvjerena je da trenutačno najviše likuju ne samo nasilnici nego općenito svi oni koji podržavaju mušku stranu. – Odluka jest zapravo rezultat društveno prihvatljivog, odnosno neprihvatljivog ponašanja. Još uvijek živimo u svijetu mačeva i to je tako ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. No mislim da to ne bi trebalo utjecati na pokret Me Too jer njega nije iznjedrio ovaj konkretan slučaj nego slučajevi koji su se događali prije. Po meni on će i dalje trajati, a hoće li se tijekom nekog vremena sam ugasiti ili će promijeniti ime, to je teško sada reći, no ta će borba za promjenu društveno prihvatljivog ili neprihvatljivog ponašanja trajati i to je dugotrajan proces. Ne događa se to samo oformljavanjem jednog pokreta – jasna je Biloš.

Ugledna odvjetnica ističe i da se žrtvama uvijek često manje vjeruje vjeruje te da se nasilnicima najlakše pronalaze olakotne okolnosti ili prostor u kojem nešto nije dokazano. Upravo to jedan je od glavnih razloga zbog koje se žrtve teško odlučuju da brane svoja prava, pogotovo u Hrvatskoj. 

– Kod nas ova presuda sigurno neće utjecati na obeshrabrivanje žena jer su one već obeshrabrene u našem sustavu. Jako rijetko se uopće odlučuju na neke postupke koji su uvijek iscrpljujući i dugotrajni i traumatični. Žrtve nemaju podršku ni svoje okoline, a to je najveći problem. Svi žele da se takve stvari stave pod tepih i da se sve zataška, traže se uvijek neke olakotne okolnosti za neke situacije koje nisu prihvatljive i to je nešto što se događa kod nas – kaže Biloš. Koja će na kraju biti poruka ove cijele presude, ali i kako će se odraziti na one koje zloupotrebljavaju ulogu žrtve? 

Foto: Lamkey Rod/CNP/ABACA/ABACA
– Uvijek postoji opasnost da netko zloupotrebljava ulogu žrtve, ali ne može se uvijek polaziti od pretpostavke da se radi o lažnom prijavljivanju i da to radi netko da bi iskoristio svoju poziciju i nekoga lažno optužio. Teško je konkretno reći koliko je onih koji izigravaju žrtvu i sami sebe prikazuju žrtvom, ali sigurno je to zanemariv dio u odnosu na one koji zaista jesu žrtve. Nije dobro ako bi se iz ovog cijelog postupka izvukla samo poruka: "čuvajte se vi koji lažno prijavljujete". Može se ova presuda gledati iz različitih uglova, ali definitivno ona ne bi trebala utjecati na taj pokret niti bi trebalo jednoznačno tvrditi da je taj pokret zapravo pokret osoba koje žele lažno diskreditirati muškarce – zaključuje odvjetnica Biloš.

VIDEO Fanovi Johnnyja Deppa oduševljeni presudom, on izjavio: 'Najbolje tek dolazi i konačno je počelo novo poglavlje'


 

Komentara 55

BU
Butterbur
15:54 02.06.2022.

Kmeči kmeči, JD je pokazao kako je treba sa lažljivim #metoo rospijama

BU
burza
15:57 02.06.2022.

Sad je izaslo na vidjelo da i zena moze biti zlostavljac ali to ne tangira nase zastitnice zena po njima samo su muski najgorja vrsta a zene su mimoze

IV
IvicaKerempuh
16:19 02.06.2022.

Nije oprao svoj ugled??? Ne moj je...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije