Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domagoj rogina

U srednjoj školi nije uopće crtao, a sad javnosti predstavlja svoju izložbu

Foto: Scena Amadeo
1/8
28.07.2022.
u 06:00

Inspiraciju pronalazi unutar sebe, odnosno prati kako reagira na okruženje, a dodatnu inspiraciju pronalazi u glazbi, filmovima, knjigama.

Popularna zagrebačka ljetna Scena Amadeo u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u svojoj 23. sezoni nastavlja i sa serijom izložbi posvećenih prerano preminuloj članici programskog odbora scene, slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović, kojima se predstavljaju likovni umjetnici čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom. Ove godine izbor je pao na akademskog slikara Domagoja Roginu koji se 7. srpnja u Galeriji Šira u Preradovićevoj ulici 13 predstavio izložbom slika "Vrijeme oseke".

– Dojmovi su nakon prvih nekoliko dana dobri s obzirom na to da je na dan otvorenja padala kiša. Unatoč svemu, došlo je dosta prijatelja, poznanika i ljubitelja umjetnosti koji su podigli atmosferu. Hvala svima koji su izdvojili vrijeme da dođu na otvorenje – kazao nam je Domagoj i pojasnio kako naziv "Vrijeme oseke" najbolje obuhvaća i opisuje ono što je prikazano na slikama, ono što je osjećao kad ih je slikao, ali i preslik trenutne situacije u svijetu. Pandemijsko, oskudno doba u kojem se još uvijek snalazimo. Na svojim slikama, osim morskih pejzaža, prikazuje i krajolike koji morskog psa povezuju samo simbolom (trokut) s njegovim prirodnim habitatom.

– Taj motiv trokuta ili piramide se ponavlja na gotovo svim slikama. Na planinskim vrhovima, šatoru, rupi u tlu, vidljiv je i na glavama morskih pasa. Pejzaži, bez obzira na to iz kojeg su kraja: planinski, šumski ili morski, uvijek simboliziraju slobodu, surovost, divljinu, istinu. Nešto čemu težim kad slikam – kazao je.

Foto: Scena Amadeo

Na pitanje odakle njegova ljubav prema slikarstvu odgovara kako on u srednjoj školi uopće nije crtao. – Crtanje i slikanje oduvijek mi je išlo dosta dobro, ali trenutak u kojem sam shvatio da ću se ozbiljno baviti slikarstvom dogodio se na trećoj godini studija – pojasnio je.

Inspiraciju pronalazi unutar sebe, odnosno prati kako reagira na okruženje, a dodatnu inspiraciju pronalazi u glazbi, filmovima, knjigama.

Kao i svi, u svom procesu slikanja se često muči. – Zapnem u procesu, nisam zadovoljan i tražim rješenje. Pravo, dobro rješenje ne možeš isforsirati. Treba sliku pustiti jedno vrijeme, razmišljati o njoj, promatrati ju i onda kada stvari budu jasnije krenuti u finalizaciju – kazao je. Proces počinje odabirom motiva i skiciranjem istog u sketchbook kako bih isprobao različite varijante motiva, kompozicije i sl. – Kada sam zadovoljan skicom, krećem na platno, oslanjam se na slikarski proces i na opcije koje slika nudi. Volim slikati slobodno, istraživati, preslikavati, čekati na odgovore, iznenađenja i onda dovršavati sliku. To je najbolji dio svakom slikaru – kazao nam je. Svoj ciklus "Vrijeme oseke" slikao je godinu i pol i još nije gotov, kaže.

VIDEO>>Chris Rock, Matthew McConaughey, 'Borat', Woody Harrelson uživaju na jahti kod Dubrovnika!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije