Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavili članovi benda

U 63. godini preminuo Terry Hall, pjevač ska velikana The Specials

Foto: Ki Price REUTERS
20.12.2022.
u 16:13

Terry Hall je bio poznat po svom 'lijenoj' izvedbi i bezizražajnom buljenju u televizijske kamere dok je ostatak benda skakutao iza njega.

Terry Hall, pjevač britanskih ska velikana The Specials, preminuo je u 63. godini, objavili su članovi njegovog benda. S velikom tugom objavljujemo da je nakon kratke bolesti umro Terry, naš lijep prijatelj, brat i jedan od najbriljantnijih pjevača, autora pjesama i tekstopisaca koje je ova zemlja ikada proizvela", objavili su na Twitteru.

Hall se bendu pridružio 1977. u svom rodnom gradu Coventryju u središnjoj Engleskoj. S rasno miješanim članovima i zvukom inspiriranim Jamajkom, Specialsi su u vremenu rasnih napetosti postali simbol novog britanskog multikulturalnog identiteta.

"Specialsi su bili proslava osnaživanja britanske kulture imigracijom s Kariba", napisao je na Twitteru glazbenik Billy Bragg koji je bio dio istog vala izvođača.

"Ponašanje njihovog pjevača na pozornici krajem sedamdesetih bilo je podsjetnik da su bili ozbiljni u izazivanju naše percepcije toga tko smo", dodao je. 

Hall je bio poznat po svom 'lijenoj' izvedbi i bezizražajnom buljenju u televizijske kamere dok je ostatak benda skakutao iza njega.

Njihova pjesma "Too Much Too Young", kritika tinejdžerske trudnoće, 1980. dosegla je broj 1 na britanskoj listi singlova, a taj uspjeh ponovili su iduće godine s pjesmom "Ghost Town", prosvjedom protiv urbanog propadanja pod vladom tadašnje premijerke Margaret Thatcher.

Hall je napustio bend 1981. kako bi osnovao drugu grupu, Fun Boy Three, s još dva bivša člana. Grupi se kasnije ponovno pridružio te je nastavio nastupati s njima, posljednji put ove godine. 

VIDEO Srbi za prvi ples često biraju hrvatske izvođače, a ove njihove pjesme mladenci najviše traže

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:39 20.12.2022.

RIP Terry. Specials su uz Madness bili moja "ulazna vrata" u Ska muziku. Steta, na nastupima Specialsa je bilo posebno veselo. Nema vise Ramonesa, sada i Specials nestaju samo Stonesi traju li traju.

DI
Diesel
18:00 20.12.2022.

Le-Freak, dobro si nas podsjetio na te kasne 70`s i pocetak 80`s kad je Ska-Ska muzika bila inn i vrtila se mnogo, posebno u Zagrebu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije