Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
melodije jadrana

Tomislav Mrduljaš u Split dovodi najveća imena glazbene scene, Rozga: 'Ovo mi je ludilo'

Split: Predstavljen program Melodija Jadrana 2023
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/29
13.04.2023.
u 07:00

Melodije Jadrana, u čiji tim ulazi i kreativni producent Nikša Sviličić te Aljoša Bašić, izvršni direktor Dalmacija koncerta, već sad pretendiraju postati najsnažniji glazbeni događaj na početku ljeta kao uvertira vrhuncu ljetne sezone. Predstavljanjem novih skladbi najpoznatijih izvođača, kao i novih glazbenih imena, Melodije Jadrana povezat će mediteranski glazbeni izričaj i nove trendove u suvremenoj glazbi te publici ponuditi pregršt novih pjesama. Perspektiva same manifestacije otvara mogućnost internacionalizacije prema zemljama koje povezuje Jadransko more

Grad pod Marjanom nakon više od dva desetljeća ponovno ima dvije ljetne manifestacije koje će Splićane, ali i turiste, zabavljati u ljetne vruće noći. Nakon šesnaest godina na čelu Splitskog festivala, glazbenik, producent i skladatelj Tomislav Mrduljaš (60) pokreće novu stranicu glazbene povijesti u Splitu i predstavlja nam „Melodije Jadrana“. Oni ipak malo stariji sjetit će se da je početkom 60-ih godina, dakle u samim počecima, Splitski festival nosio isti naziv, a onda je legendarni Zdenko Runjić u konkurenciju uveo i Melodije hrvatskog Jadrana koji je od 1993. pa sve do 2002. godine bio najznačajniji glazbeni festival u Hrvatskoj. Međutim, Mrduljaš je odlučan stvoriti nešto novo, nešto bez „zle krvi“, kako su iskomunicirali na službenoj promociji njegova programa u novootvorenom splitskom restoranu i baru Mandrach u utorak navečer.

Tri dana

- Od danas Melodije Jadrana u punom smislu riječi – žive. Kada smo pripremali ovaj događaj, željeli smo da to bude nešto specijalno i jedinstveno – kazao je Aljoša Bašić, izvršni direktor Dalmacija koncerta.

- Melodije Jadrana je naziv koji se proteže još od 1960ih, prvi Splitski festivali su imali taj naziv pa naš Runjić koji je to nazvao Melodije hrvatskog Jadrana. Činilo se zgodno da se okupimo svi mi pod tim nazivom koji nas asocira na lijepe pjesme i lijepa druženja. Ime nas je kupilo čim smo ga spomenuli - ispričao je Mrduljaš koji se ponovno našao u ulozi direktora jedne lijepe glazbene priče. Važno je, dakle, naglasiti da su Melodije Jadrana jedan novi glazbeni događaj, revija ili sajam glazbe koja će se održati u Splitu od 23. do 25. lipnja ove godine u jedinstvenom prostoru Galerije Meštrović.

- Ovo je trenutak kojeg smo svi očekivali. Trudili smo se stvarno obuhvatiti sve i smatramo da je ovo događaj koji će obuhvatiti ono najjače i ono najbolje od zabavne pop glazbene scene u Hrvatskoj. Ponosan sam što su se odazvala najveća imena hrvatske glazbene scene i to mi je dalo krila da krenemo u nešto novo. Smatram da ova zemlja i ovaj grad zaslužuju puno glazbe. Evo mi ćemo im pružiti tu glazbu putem naših kanala i osmislili smo program za svakoga po nešto – kazao je i nagovijestio da će se iduće godine možda proširiti van granica Hrvatske. – Sam naziv govori da bi se mogle uključiti zemlje koje su tu nama blizu – kazao je Mrduljaš koji u svemu ovome kao glazbenog producenta i kantautora ima i Tončija Huljića (61) koji će i otvoriti ovu reviju 23. lipnja sa svojim sakralnim pop koncertom.

11.04.2023., Split - Predstavljen program Melodija Jadrana 2023. Aljosa Basic, Tonci Huljic, Tomislav Mrduljas, Neno Belan Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

- Otvaramo s Misom Mediteranom. Mi smo odigrali samo dvije te predstave, ali morao sam se vratiti u Split da Split upozna moj rad čime je ja sad bavim. Ja se bavim isključivo instrumentalnom glazbom u koju spada i misa, iako je pjevam – ispričao je Huljić pa opisao kako je došlo do odabira lokacije. - Tražio sam prostor, razmišljao o kamenolomu u Žrnovnici, to je bio jedan epski prostor, ali je veliki rizik zbog ruže vjetrova. Drago mi je da sam se udomaćio u Galeriji Meštrović i što eto otvaramo prve Melodije Jadrana u ovom obliku – kazao je.

Nova glazbena priča

- Ovo nije sljedbenik Melodija hrvatskog Jadrana od Zdenka Runjića, ovo su neke nove melodije, revija i sajam glazbe u kojem svatko tko želi, a nekim svojim statusom, ugledom ili potencijalom kojeg ima, može doći predstaviti svoju novu pjesmo kojom misli poharati top ljestvice to ljeto. Zato su se ova imena i odazvala jer nema zle krvi, natjecanja – naglasio je Huljić koji je emotivno vezan za epohalni prostor te Galerije Meštrović. – Bila je prava prilika da se vratim tamo, a ovaj put će pjevati i Hana, prošle godine je bila odsutna, bila je na porodiljnom pa smo imali zamjenu za nju – kazao je i dodao da je ovim putem i ovom revijom osigurana logistička podrška za sve izvođače da promoviraju svoje nove hitove. - Svaka sezona mora imati svoju pjesmo i izvođači ih moraju negdje promovirati. Nije dovoljno da izađu samo na Deezeru, Spotifyju, YouTubeu, a ovaj put je to osigurano - ispričao je skladatelj kojem su ovakve priče puno draže od onih festivalskih. - Jednostavno više nije humano da se ja pojavljujem na festivalima. Ja se ne osjećam dobro tu, a niti drugi kad ja dođem pa bolje ovako. Vrijeme je došlo da se elegantno ostari uz glazbu, a ne da se hvatam s festivalima. Slavimo glazbu bez natjecanja – zaključio je Huljić.

A za ulogu svog savjetnika i umjetničkog producenta Mrduljaš je pozvao Nenu Belana (61).

11.04.2023., Split - Predstavljen program Melodija Jadrana 2023. Tomislav Mrduljas, Neno Belan Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

- Ideja je bila da okupimo popularne izvođače, a usudio bih se reći i najpopularnije izvođače u državi koji će izvesi 20-ak, a možda i nešto više lijepih pjesama koje će obilježiti ovo ljeto. Zahvalan sam svim izvođačima jer su se svi koje smo pozvali i odazvali – kazao je Belan i otkrio sva imena koja će nas zabavljati krajem lipnja, a to su: Zorica Kondža, Jelena Rozga, Petar Grašo, Nina Badrić, Doris Dragović, Neno Belan, Teddi Spalato, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Matija Cvek, Giuliano, Jacques Houdek, Mia Dimšić, Marko Tolja, Goran Karan, Hari Rončević, Lorena, Jole, Rišpet, Ivica Sikirić Ico, Domenica, Pavel, Nataša Janjić, Ivo Perkušić, Elis Lovrić, klapa Kampanel, Adi Šoše i Ivan Ive Županović.

Ali, neće biti toliko pjesama, otkrio je Belan. – Ima i nekoliko dueta, ali nećemo otkrivati tko će to biti još. Sve će biti uživo, bit će top produkcija, razglas, rasvjeta, prekrasno mjesto Galerije Meštrović – ispričao je Belan.

Najpoznatija imena

Među izvođačima finalne večeri naći će se, dakle, i popularna Jelena Rozga (45) koja se jako veseli cijeloj priči. - Baš sam sretna što sam tu, nakon toliko godina. Ovo mi je ludilo zapravo, neopterećen si, ustvari ja sam uvijek neopterećena na festivalima jer se uvijek dobro zabavim. Ali ovo je sad ljepota glazbe, druženje s kolegama.. Što je Tonči maloprije rekao, rijetko se družimo jer puno radimo, a sad ćemo se naći svi na jednom mjestu i dobro se zabaviti – ispričala je Rozga, a na pitanje što nam sprema za finalnu večer, zagonetno je kazala: - Vjekoslava i Tonči Huljić. Predivna pjesma. Neću vam puno otkrivati još, ali za koji dan odlazim u studio i snimam pjesmu. Sutra još kod njih idem neke stvari završiti – otkrila je.

11.04.2023., Split - Predstavljen program Melodija Jadrana 2023. Jelena Rozga, Tonci Huljic Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Joško Čagalj Jole (51) ispričao je da se svi oni druže i privatno i poslovno, zbog čega mu je ova ideja bila "fenomenalna" od samog početka. 

- Pogotovo meni koji sam potekao sa Melodija Jadrana, pa smo se tek onda vratili na Prokurative. Neke pjesme sam čak i čuo, izvođače znate već.. Revija nove pjesme, zabave i pozitive u ova luda vremena – kazao je Jole i dodao da ćemo se za njegovu pjesmu ugodno iznenaditi. – Tonči Huljić je odlučio da Jole ostane pozitivan, ali malo ozbiljniji. Brža je pjesma – dodao je.

11.04.2023., Split - Predstavljen program Melodija Jadrana 2023. Jole, Zorica Kondza Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Goran Karan (59) našalio se da je izvorno ime "Melodije Jadrana" jedno od rijetkih stvari u Splitu, osim Grgura i Peristila, koje su starije od njega. 

- Sad je opet došlo vrijeme za neko „račvanje“ na taj način, ali nema nagrada koje su inače super, ali je najbolja nagrada kad se netko poljubi uz tvoju pjesmu. A ovo sve što je napravljeno u staklu, plastici i drvetu, to završi u moje majke i onda ona pritisne račune s tim kad je propuh da ne odlete sa stola. Tako da to nije bitno toliko. Mrduljaš je već pokazao da zna što znači Splitski festival i što bi sve to trebalo značiti. Ja se veselim, moram reći, jer mislim da je najveći problem u životu i ljubavi, održivi entuzijazam. Mora se nešto mijenjati inače se dosadi, a ovo se nešto promijenilo i ja mislim da je nabolje - kazao je Karan koji će otpjevati duet s mladom Elis Lovrić. - Ona pjeva na labinjonski, a ja na splitski i to će biti labinjonska cakavica i splitska čakavica gdje plešu sentiš. A sentiš se zove „Dvi prave riči“ – otkrio je glazbenik.

11.04.2023., Split - Predstavljen program Melodija Jadrana 2023. Goran Karan Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Prvi dan revije rezerviran je, dakle, za „Misu Mediteranu“ Tončija Huljića, drugu večer zasvirat će grupa TBF sa svojim akustičnim izvedbama pjesama, dok nam finalna večer donosi najnovije hitove ovog ljeta.

- Ovo je jedna velika stvar nastupati na ovako jednoj velikoj lokaciji, pogotovo što uvijek tražiš neku novu lokaciju, a u Splitu smo svirali na puno mjesta pa evo sad i ovdje. A i zgodna je za ovu svirku koju pripremamo, a to je akustična verzija gdje smo prearanžirali pjesme i stavili ih u neko novo ruho s novom glazbom i to nas jako ispunjava. Velika je čast, hvala Tončiju što nas je pozvao i uzbuđeni smo, volimo svirati revijalno – kazao je Antić. Luka Barbić je dodao da je ova svirka sama po sebi malo intimnija pa je prostor Galerije Meštrović idealan ambijent za to.

11.04.2023., Split - Predstavljen program Melodija Jadrana 2023. Sasa Antic, Luka Barbic Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Program manifestacije osim Mrduljaša, Huljića i Belana, predstavili su i Saša Antić i Luka Barbić iz grupe TBF, kao i Aljoša Bašić, izvršni direktor Dalmacija koncerta dok je moderator i službeni voditelj cjelokupnog programa bio Duško Ćurlić. Na predstavljanju programa bili su i brojni autori, izvođači i osobe iz javnog života kao što su: Jelena Rozga, Zorica Kondža, Goran Karan, Domenica, Giuliano, Hari Rončević, Joško Čagalj Jole, Lorena Bućan, Ivo Amulić, Tomislav Bralić, Ivo Perkušić i brojni drugi.

VIDEO Predstavljen program Melodije Jadrana: Na finalnoj večeri Jelena Rozga, Nina Badrić, Petar Grašo

Komentara 5

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
09:21 13.04.2023.

Tomislav Mrduljaš u Split dovodi najveća imena balkanske glazbene scene Marka Perkovića Thompsona I Cecu Ražnjatović zvanu Mali Arkan..

DU
Deleted user
00:44 14.04.2023.

Artoo Detoo, mudro zboriš. Prije par godina, na koncertu Bajage u prepunoj pulskoj areni, bilo je barem 30% iz Slovenije. Šteta što je u areni zabranjeno Thompsonu, jer i za njega bi nahrupili iz Slovenije.

MI
MiljenkoTravić
15:36 13.04.2023.

Već sam se zabrinuo da neće biti Marka Tolje, ali sad sam mirniji. Zamisli da je propustio jedan nastup?! Kaj da skuplja žigove za sudjelovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije