Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački bend Gregorian koncertom u Berlinu proslavio 10 godina postojanja

Snimali su glazbu za film o Harryju Potteru, a u prosincu dolaze u Zagreb

Gregorian2
Foto: Promo
1/3
27.11.2009.
u 13:38

Nasljednici Enigme koji pjevaju obrade rock i pop hitova u gregorijanskom koralu imaju brojne obožavatelje diljem svijeta, a u sklopu svjetske turneje 9. prosinca nastupaju u dvorani Vatroslav Lisinski, a poslije koncerta u Berlinu njihovi članovi dali su intervju za Večernji list.

Grupa Gregorian, senzacija čiji je dolazak u Hrvatsku nekoliko puta bio najavljivan, a potom neslavno otkazivan, konačno će i hrvatsku publiku počastiti svojim nastupom 9. prosinca u dvorani Vatroslav Lisinski. Riječ je o njemačkom bendu koji njeguje poseban glazbeni izričaj i klasike popa i rocka obrađuje kroz srednjovjekovni melos gregorijanskih korala. U njihovu repertoaru su hitovi poznatih glazbenih imena kao što su U2, Depeche Mode, Gwen Stefani, Guns'N'Roses, Snow Patrol, Coldplay i mnogi drugi. U Hrvatsku dolaze u sklopu svoje svjetske turneje, a u ponedjeljak su koncertom u Berlinu proslavili 10 godina svojeg djelovanja uoči kojeg su Chris Tickner i Ted Hands, dvojica pjevača koji su u bendu od njegova nastanka, čitatelje Večernjeg lista počastili intervjuom i najavili im što ih u Zagrebu čeka.

– Strašno nas veseli dolazak u Hrvatsku jer čuli smo da je kod vas publika divna. A ono što im pripremamo ne bismo nazvali samo koncertom, to je više spektakl. Spoj odlične glazbe, showa i vizualno fantastičnog kazališta – tvrde pjevači. Zanimljiva činjenica je da iako se Gregorian vodi kao njemački bend, svih osam pjevača, uljepšanih s Amelijom Brightman, sestrom popularne pjevačice Sarah Brightman, i tri glazbenika su Britanci, a Frank Petersen, čovjek koji je cijelu ideju osmislio, je Nijemac.

– Cijeli ovaj uspješan projekt proizašao je iz globalno poznatog projekta Enigme koji je osmislio naš vođa i genijalac Frank Petersen – priča Ted Hands i nastavlja:

– Za jednog posjeta Španjolskoj Frank je šetao slušajući rock glazbu i prošavši pored katedrale kroz zvuk na svojem walkmanu načuo je u pozadini svećenike kako pjevaju gregorijanske korale te je nastala ideja za našu glazbu.

Od osnutka Gregorian je svojim "božanskim rockom" i nastupom u svećeničkim haljama osvojio brojne obožavatelje diljem svijeta. Zanimljivo je da osobito puno poklonika imaju u Aziji gdje ih slušaju sljedbenici svih vjera bez obzira što znaju da je gregorijanski koral produkt katoličke vjere. No Gregorijanci i za to imaju objašnjenje.

– To je forma spiritualne i meditativne muzike koja se ne veže nužno uz katoličanstvo, a ugodom koju kod slušatelja stvara služi im kao duševni odmak od teškog života i realnosti. Osim toga u svijetu koji se u kaosu i brojnosti svega bori da nađe neku srednju orijentaciju, čini se da smo svojim stilom pogodili sretan kompromis i popunili neku rupu koja je ljudima nedostajala – kaže Chris Tickner i u maniri britanskog humora dodaje:

– A osim toga čini se da ljudi doista vole gledati dečke u haljinama!

Njihovu vrijednost prepoznao je i Vatikan, pa su na poziv pape Benedikta XVI. nastupili u Izraelu na sammitu za bolje razumijevanje među vjerama svijeta. A osim tog koncerta kao jedan od najspektakularnijih pamte onaj u Biblosu u Libanonu. Aktualni koncertni tempo im je nastup svaki drugi dan u drugoj državi svijeta, no 23. prosinca završit će svoju turneju i vratiti se u Englesku svojim obiteljima za Božić. No i kada su kod kuće ne miruju već rade punom parom pa su primjerice snimili i glazbu za film o Harryju Potteru u malo je reći kultnom Abbey Road studiju u Londonu, a čeka ih i potpisivanje senzacionalnoga trogodišnjeg ugovora za stalne nastupe u Las Vegasu. U Hrvatskoj većina njih nikada nije bila ni privatno, osim Chrisa Ticknera koji je kod nas doživio jedinstveno iskustvo.

– Vašu zemlju posjetio sam u doba dok je još Tito bio živ. Bio sam mlad i vraćao se iz Grčke, a u prolasku smo stali u Zadru. Uz cestu je stajala mlada djevojka s natpisom "sobe". Nije znala engleski, nismo se razumjeli, ali bila je strašno lijepa i kod nje smo neplanirano ostali tjedan dana. Znači moje hrvatsko iskustvo je lijepo i nadam se da će opet biti takvo - kaže Chris.

A prije Amerike i Božića, presretni što smo prvi koji ih nisu pitali jesu li doista svećenici, veseli dečki obećavaju poseban nastup i dobru zabavu, a sve što od organizatora koncerta traže kako bi bili još bolji je odlična večera prije izlaska na pozornicu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije