Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSONG

Slovenka super trikom ušla u finale, pridružili joj se i Srbi

Slovenija
Foto: HRT/Screenshot
1/19
10.05.2018.
u 23:18

Slovenska predstavnica Lea Sirk prekinula je pjesmu prije kraja i zatražila pomoć publike. Ispostavilo se da je to trik koji ju je odveo u finale. Tamo će se naći i predstavnici Srbije, grupa Balkanika

Ono što nije uspjelo Franki Batelić uspjelo je večeras u Lisabonu našim susjedima Srbima i Slovencima. Njihovi predstavnici plasirali su se u veliko subotnje finale Eurosonga. Osim njih, tu će se naći i Moldavija, Mađarska, Ukrajina, Švedska, Australija, Norveška, Danska, i Nizozemska.

Posebno je zanimljiv bio nastup slovenske predstavnice Lee Sirk, kojoj je pjesma stala prije kraja. Zatražila je pomoć publike i pjesma je nastavljena. Ispostavilo se da je to bio odličan trik koji ju je odveo u finale.

TIJEK VEČERI:

U lisabonskoj Altice Areni počela je druga polufinalna večer 63. Eurosonga. Večeras nastupa 18 zemalja, a među njima i naši susjedi Srbija, Crna Gora i Slovenija.

Prvi koji nastupa je Alexander Rybak, eurovizijski pobjednik 2009. godine. Pjesma se zove That’s How You Write A Song.

Foto: HRT/Screenshot

Druga je na pozornicu došla rumunjska grupa The Humans s pjesmom Goodbye. The Humans je grupa osnovana 2017. godine, a prije Goodbye objavila je samo jednu pjesmu – Îndură inima. Pjesma poručuje kako treba “reći zbogom svim emocijama koje nas drže bez napretka i svim limitima te nikad ne odustati od snova”, naglašavaju članovi grupe.

Foto: HRT/Screenshot

Slijede Srbi. Poznati skladatelj Aleksandar Sanja Ilić i njegova grupa Balkanika predstavili su pjesmu Nova deca u kojoj su tradicionalne ritmove spojili s modernom produkcijom, ali su i jedni od rijetkih koji su pjevali na svom jeziku. Dobili su veliki pljesak.

Foto: HRT/Screenshot

Jessika feat. Jenifer Brening predstavnice su San Marina s pjesmom Who we are. Jessica je s Malte i punih osam godina  neuspješno je pokušavala na malteškom izboru. Ove godine uspjela je u San Marinu, i to u duetu s Jenifer koja dolazi iz Njemačke.

Foto: HRT/Screenshot

Zanimljiv nastup ima i danski predstavnik Rasmussen. Pjesma Higher Ground inspirirana je vikinškom legendom.

Foto: HRT/Screenshot

Ruska je predstavnica Julija Samojlova. Zbog  spinalne mišićne atrofije u kolicima je. Rusiju je trebala predstavljati i lani, no ukrajinske vlasti uskratile su joj ulazak u zemlju jer je nastupala na Krimu.

Foto: HRT/Screenshot

Moldaviju predstavlja grupa DoReDos s pjesmom My Lucky Day. Iza imena DoReDos kriju se Eugeniu Andrianov (25), Marina Djundyet (31) i Sergiu Mîța (25) i sve troje veže moldavsko mjesto Rybnitsa iz kojeg potječu.

Foto: HRT/Screenshot

Nizozemsku ove godine predstavlja jedan od njihovih najpoznatijih pjevača – Waylon koji je ovu zemlju već predstavljao prije četiri godine u Kopenhagenu kada je u duetu s Ilse de Lange, kao član grupe The Common Linnets, osvojio drugo mjesto, što predstavlja najbolji rezultat Nizozemske u novijoj povijesti. Poznat je po countryju, a u Americi je surađivao s legendarnim Waylonom Jenningsom.

Foto: HRT/Screenshot

Jessica Mauboy jedna je od najuspješnijih australskih pjevačica. Godine 2014. nastupila je kao gošća na Eurosongu, a ove se godine natječe. Pjesma se zove We Got Love.

Foto: HRT/Screenshot

Etno jazz band Iriao kombinira gruzijsko polifono pjevanje, koje se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine od 2008. godine, s gruzijskom etnoglazbom i jazzom. Iako je naslov pjesme na engleskom, pjevaju na gruzijskom.

Foto: HRT/Screenshot

Predstavnici Poljske su Groome feat. Lukas Meijer. Groome je DJ, glazbeni producent i skladatelj, koji je nastupao na najpoznatijim glazbenim festivalima, dok je  Lukas pjevač švedske grupe No Sleep For Lucy. Pjesma se zove Light Me Up.

Foto: HRT/Screenshot

Maltu predstavlja Christabelle, pjevačica koja je iz četvrtog pokušaja uspjela predstavljati svoju zemlju na Eurosongu. Pjesma se zove Taboo.

Foto: HRT/Screenshot

Ants With Slippers puno je ime grupe koja predstavlja Mađarsku. Zanimljivo je da i oni pjevaju na svom jeziku i to žestoku rock-pjesmu Viszlát nyár.

Foto: HRT/Screenshot

Predstavnica je Latvije Laura Rizzotto. Rođena je u Brazilu, a u Americi je završila glazbenu akademiju. Zanimljivo je da je radila kao vokalni trener portugalskog jezika za Jennifer Lopez. Pjesma se zove Funny Girl.

Foto: HRT/Screenshot

Benjamin Ingrosso uvjerljivo je pobijedio na švedskom izboru s pjesmom Dance You Off. Rođak je poznatog DJ-a i producenta Sebastiana Ingrossa.

Foto: HRT/Screenshot

Vanja Radovanović predstavnik je Crne Gore s pjesmom Inje. Ujak mu je poznati kantautor Miladin Šobić, za kojeg kaže da mu je veliki uzor i podrška.

Foto: HRT/Screenshot

Slovenka Lea Sirk dosad je dva puta nastupila kao prateći vokal, a ovo joj je prvi samostalni nastup. Pjesma se zove Hvala, ne. Zanimljivo je da joj je na pola pjesme stala glazba, pa je potražila pomoć publike. Naravno, to je bio samo dio nastupa.

Foto: HRT/Screenshot

Večerašnje natjecanje zaključio je Ukrajinac Mélovin s pjesmom Under The Ladder. Pravo ime mu je Konstantin Bočarov, a ovu pjesmu napisao je jednog popodneva kad je bio u depresivnom stanju.

Foto: HRT/Screenshot

U tijeku je glasovanje u kojem sudjeluju gledatelji u zemljama koje su večeras nastupale. Hrvatski glasači to će moći ponovno napraviti u subotu. U pauzi smo vidjeli i još tri zemlje koje direktno ulaze u finale: Francusku, Njemačku i Italiju.

Evo konačno i rezultata glasovanja. U finale idu: Srbija, Moldavija, Mađarska, Ukrajina, Švedska, Australija, Norveška, Danska, Slovenija i Nizozemska.

Ključne riječi

Komentara 89

MA
Marsijanac
21:29 10.05.2018.

"Srbija je jedna od rijetkih zemalja čiji predstavnici pjevaju na svom jeziku.".......E pa svaka im cast na tome!

AA
aabbcc
22:51 10.05.2018.

nisu pijani pa da pjevaju na tudjem jeziku

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
21:30 10.05.2018.

Svaka čast susjedima,a ne kao mi fufice koje se stide svog jezika...bljak...dao bog da uvijek ispadnemo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije