Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 60. GODINI

Slavni redatelj preminuo od posljedica koronavirusa, zarazio se na putovanju

Berlinale 2018 - 'Human, Space, Time and Human'
Foto: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
1/3
11.12.2020.
u 16:26

Kim Ki-duk etablirao se kao redatelj vrhunskog, često mračnog i kontroverznog arthouse kina. Jedini je južnokrejski redatelj koji je pobijedio na sva tri najvažnija europska filmska festivala - u Berlinu, Cannesu i Veneciji

Južnokorejski filmaš Kim Ki-duk umro je u 60. godini od komplikacija proizašlih iz Covid-19 dok je bio u Latviji, prema lokalnim izvorima.

Redatelj je preminuo danas u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu u latvijskoj bolnici gdje se liječio od koronavirusa. U baltičku zemlju putovao je s namjerom da kupi kuću kako bi dobio dozvolu boravka. Vijest je potvrdio Vitalij Mansky, ruski redatelj dokumentarnih filmova koji živi u Latviji i vodi lokalni ArtDocFest, a korejsko Ministarstvo vanjskih poslova citirano je kao potvrda redateljeve smrti u izvješćima korejskih medija.

Kim Ki-duk etablirao se kao redatelj vrhunskog, često mračnog i kontroverznog arthouse kina. Jedini je južnokrejski redatelj koji je pobijedio na sva tri najvažnija europska filmska festivala - u Berlinu, Cannesu i Veneciji . Također je imao kontroverzi u osobnom životu, a više su ga žena optuživale za seksualno kršenje nakon seizmičke promjene industrije #MeToo, iako je korejski sud djelomično odbacio optužbu za seksualni napad protiv filmaša.

Redateljski dugometražni debi bio je niskobudžetni film "Crocodile" iz 1996. godine, koji je u Koreji bio dobro prihvaćen i prikazan na europskim festivalima.

Njegov film "Otok" iz 2000. godine stekao je reputaciju jezivim nasiljem i mračnim sadržajem - obrascem prepoznatim tijekom cijelog opusa - uključujući scene okrutnosti prema životinjama, za koje je redatelj tvrdio da su stvarne. Film je u Koreji loše primljen, ali izazvao je pomutnju na međunarodnoj razini, posebno u Veneciji, gdje je navodno izazvao povraćanje ili nesvjesticu kod nekih članova publike.

Prikazan je u Torontu i Sundanceu i dobio je međunarodnu distribuciju, iako u Velikoj Britaniji nije dobio certifikat zbog prirode svog sadržaja.

Možda je njegov najcjenjeniji film 2003. "Proljeće, ljeto, jesen, zima ... i proljeće", o budističkom samostanu koji pluta na jezeru u netaknutoj šumi.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
17:33 11.12.2020.

sigurno nije...

ZE
zecopas
05:53 13.12.2020.

Ma naravno, cim netko umre od bolo čega, ako je na nepouzdanom testu proglašen pozitivnim - odmah mu se trpa da je umro od korone. Kako da ne, tko više puši te fore....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije