Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održana komemoracija

Pogledajte kako su se kolege i prijatelji oprostili od Vlade Divljana

Komemoracija za Vladu Divljana
Foto: YouTube
1/15
10.03.2015.
u 16:30

Emotivni vrhunac dosegnut je izvedbom pjesme “Rusija” kultnih Idola, koju je otpjevao Momčilo Bajagić – Bajaga naglasivši da je njemu, baš kao i samom Divljanu, to bila najdraža njihova pjesma

Dvorana Amerika Doma omladine u Beogradu bila je prepuna ljudi iz cijele bivše Jugoslavije koji su se došli oprostiti od glazbenika Vlade Divljana koji je krajem prošlog tjedna izgubio borbu s teškom bolešću.

Branio duh grada

– Velik čovjek prepoznaje se po djelima koja ne zvuče samo u ušima, nego i u srcu. Koja blistaju suzom s naših i vaših očiju. Ostavio nam je sebe, svoju bol, svoju sreću, svoju ljubav i svoju humanost. I začudo, svojim odlaskom, ali prije svega svojim djelima, on nam je bio sve bliži, nikad se ne namećući sobom, nego svojim rezultatom. Iako Beograd više nije bio njegov grad, on je sobom branio duh grada koji pamtimo, a koji je nepovratno nestao. Nekad prevratnički Paket aranžman danas djeluje kao futuristička bajka o slobodi nekog vremena koje nećemo dostići. To je muzika, ali i mnogo više od života samog i mnogo dublje od njegova neminovno ograničenog trajanja. Ta klica koja je izrodila drvo umjetnosti jednog smislenog života od kojeg se danas rastajemo, svjesni da se on zapravo nikad neće završiti. Vidimo se, Vladice. Tvoj Svetica – tim se ganutljivim riječima, i sam s knedlom u grlu, od svojeg najboljeg prijatelja oprostio glumac Svetozar Cvetković.

Pod prigušenim svjetlima velike dvorane, na pozornicu prepunu instrumenata, pripremljenu kao da će Divljan sada izviriti iz nekog kutka, reći nam da se šalio pa početi koncert, potom se popeo Ljubivoje Ršumović.

Darovao čudo

– Što je ono što me na vijest o Vladinoj smrti navelo da prvo izrazim sućut svojim sinovima, pa Nataši, pa sebi, kao da nam je umro netko najrođeniji? Što je ono što me sada tjera da svima vama u sali izrazim sućut, jer nam je otišao jedan od najbližih? – zapitao se taj poznati srpski pisac prisjetivši se kako je u kazalištu Boško Buha pripremao predstavu Roken’rol za djecu, u kojoj su Vlada Divljan i Srđan Gojković – Gile sve najpoznatije dječje pjesme prearanžirali u formu rock and rolla.

– Djeca koja su ih tada gledala danas su već odrasla, no sigurno u sebi nose te slike, tu muziku i fascinaciju. U onim najvažnijim, ranim godinama Vlada im je darovao jedno malo čudo koje im je omogućilo da izrastu u strastvene konzumente kulture, i to ne samo rocka, nego i kazališne umjetnosti, pa i klasične glazbe. Golem utjecaj imao je i na male gledatelje TV emisije “Fazoni i fore”, u kojoj su Vlada i Gile skladali pjesme o svakom slovu abecede, igrajući se s djecom, podsjećajući da je igra u srži svakog stvaralaštva. Njegov rad bila je igra, ona čista, dječja ljubav učinjena slušljivom i vidljivom – ocijenio je Ljubivoje Ršumović te prepustio pozornicu reprezentaciji nekih od najboljih glazbenika s ovih prostora, ujedinjenih u velikom, zvjezdanom bendu koji se uz zvuke nekoliko Divljanu najdražih pjesama oprostio od dragog prijatelja.

Među ostalima bili su tu basist Idola Zdenko Kolar, Bojana iz grupe Svi na pod, Gile iz Električnog orgazma, svi članovi Divljanova posljednjeg benda Ljetno Kino Big Band i hrvatski redatelj Gonzo koji im je redovito snimao spotove. Pjevali su i svirali svi uglas, kroz mješavinu suza i osmijeha.

Na prve zvuke pjesme “Samo jednu ljubav imam” čitava je dvorana, u kojoj su bili od bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, preko hrvatskog tajkuna Emila Tedeschija i poduzetnice Ivane Šoljan, do brojnih mladih i starih štovatelja te članova obitelji Divljan, briznula u plač. Emotivni vrhunac dosegnut je izvedbom pjesme “Rusija” kultnih Idola, koju je otpjevao Momčilo Bajagić – Bajaga naglasivši da je njemu, baš kao i samom Divljanu, to bila najdraža njihova pjesma. Na pozornicu su potom izašli i vidljivo potreseni Vladini sinovi Stevan i Pavle koji su zahvalili svima koji su se došli oprostiti od njihova tate.

Nekoliko sati poslije Vlada Divljan pokopan je na beogradskom Novom groblju.

>>Preminuo bivši frontman Idola Vlada Divljan

Komentara 4

PL
plaveoci24
20:25 24.12.2015.

Osobno sam poznavala gospodina Alagu Gagica i njgovu zenu Aidu .Predivno je pjevao .Saznala sam na engleskoj wikkpediji gdje pise pored 5 miliona prodanih ploca suradjivao je s poznatim glazbenicima.Nazalost izgubljene su ljudske vrijednosti glavno da se pise o cajkacamama be glazbenog sluha Pozdrav obitelji Gagic od Horvata iz Amerike. Rado jos uvijek slusamo starogradske pjesme njega i ostalih pjevaca

JO
jožica
10:15 11.03.2015.

Umro je i Alaga Gagić pa o tome niste pisali. Pokopan je i isto niste ništa pisali. Ako neznate tko je to u tražilicama piše o njemu. na stranicama Hrvatske glazbene unije piše da je prodao preko 5 miliona ploča. Zavrijedio je da se barem napiše obavijest. Pokopan je u Zagrebu prije tjedan dana.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
14:05 18.02.2016.

Možda zato što je pjevao Moja boja je crno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije