Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SVOM STILU

Sejo Sexon: 'Ne smatram se zvijezdom, kakva zvijezda mogu biti s 200 kuna u džepu'

storyeditor/2022-06-15/PXL_140622_94064710-1.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/5
16.06.2022.
u 07:00

Frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sexon na promociji dvostrukog albuma 'Karamba' govorio je o glazbi i aktualnoj dnevno-političkoj situaciji

Zabranjeno pušenje objavilo je dvostruki album "Karamba!" Na njemu je 16 pjesama, a snimljen je četiri godine nakon studijskog albuma "Šok i nevjerica" i live albuma "Live in Skenderija 2018". Radi se o 13. albumu grupe, koji je u utorak predstavljen u zagrebačkom klubu Beertija. Kao autori većine pjesama na albumu potpisani su frontmen benda Sejo Sexon i gitarist Toni Lović.

Uz njih dvojicu na albumu su svirali i članovi grupe Branko Trajkov Trak, Robert Boldižar, Dejan Orešković Klo i Angie Zebec, a specijalni gost je Tomislav Goluban na usnoj harmonici. Tekstovi pjesama, čiji je autor Sejo Sexon, nastavljaju se na 40 godina dugu povijest benda, duhoviti su, autoironični, prepuni živopisnih likova i životnih lekcija.

– Ma ja vam se ne smatram velikom zvijezdom, kakva zvijezda mogu biti s 200 kuna u džepu. Nama je gušt raditi svaki album ispočetka i truditi se da se ne ponavljamo. Kada bend postoji ovako dugo, najveći je problem dosada. Sa svakim novim albumom morate tražiti nove izazove i ono što neprijatelj ne očekuje – rekao je u svom stilu Sejo Sexon.

Album je nastao tijekom epidemije koronavirusa, kada su članovi benda imali puno vremena, što je u njihovu poslu uistinu rijetkost. – Dogodila nam se situacija kao da smo neki demo bend na početku karijere pa možemo godinu dana raditi na novim pjesmama. Kako bi rekli u narodu "svatko zlo za neko dobro". Eto, sada su mnogi bendovi imali vremena napraviti dobre albume – istaknuo je Sejo.

Inspiracije za nove pjesme nije nedostajalo pa ju je Sejo nalazio u našoj svakodnevici, točnije u mikrookruženju.

– Sve je napravljeno starinski, a o tome sam dosta razmišljao kada sam vidio kakve su sad crne naočale u modi. Shvatio sam da su to crne naočale koje su se nosile kada sam ja bio mali, nosili su ih Sofia Loren i Kennedy. Zato smo i napravili zvuk iz sedamdesetih, bez sintesajzera, semplova i svega što je danas napravila moderna tehnologija. Zato smo u bend doveli i Tomislava Golubana, koji nam je dao novu dimenziju svojom usnom harmonikom – istaknuo je Sejo i dodao da rock još uvijek nije mrtav.

– Rock'n'roll je poput klasike i jazza. Nije to glazba koja je na prvim mjestima top-lista ili naslovnica novina, ali je poput religije. I kad bi nestalo te glazbe, ostao bi rock'n'roll pogled na život. Rock vam više ne donosi toliko novac i djevojke kao u 70-ima, no od njega nećete odustati do smrti. Najbolji primjer su vam Rolling Stonesi, koji sviraju i s 80 godina. Oni su poput propovjednika – smatra Sejo Sexon.

Nedavno je izašao i spot za prvi singl s albuma, pjesmu "Ekrem". Režirao ga je Tomislav Fiket, a u glavnoj ulozi je Asim Ugljen, koji igra ravnozemljaša Ekrema, čovjeka koji slijepo vjeruje svemu što pročita na internetu.

– Ekrem je konkretno lik iz mog naselja koji ima svojevrsnu misiju da "izvede na pravi put" sve nas koji konzumiramo ćevape. Morali smo ga svaki dan slušati kako govori: "Nemoj faširano meso, nemoj kolu, to su sve otrovi". Nakon jedne takve seanse moj mu je prijatelj rekao: "Ekreme, sine, od čega ti misliš umrijeti?" Nažalost, Ekrem nije više karikatura iz lokalnog miljea, danas takvi ljudi vode države. Takav je, recimo, Trump, čovjek koji je preporučivao da se pije dezinficijens. Onda imate ljude koji kažu da se korona liječi gledajući u piramide ili u Mjesec. Nekad smo se takvim ljudima smijali, a danas ih ima sve više i to je ono što izaziva strah – zaključio je Sejo Sexon. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

NA
najposebniji
09:58 16.06.2022.

Odlični kao i uvijek, rokajte momci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije