Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljepša strana glazbe

Savršen spoj - cure i tambure

07.04.2016., Zagreb - Razgovor sa pjevacicama koje ce nastupiti  na koncertu Cure i tambure u KD Lisinski. Na koncertu ce nastupiti Vera Svoboda, Cecilija Rudic, Marija Pavkovic Snasa, Viktorija Kulisic Djenka, Vlatka Kopic Tena, Blanka Dosen i bend Ucite
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
12.04.2016.
u 12:06

Od Učiteljica i Cecilije, preko Saše i Đenke, u Zagrebu se sprema pravi spektakl, a one će se potruditi, kažu, da to bude večer za pamćenje

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski 8. svibnja ugostit će jedinstveni spoj tambure i ljepote. Prvi put u našoj najpoznatijoj koncertnoj dvorani okupit će se najbolje hrvatske izvođačice tamburaške glazbe, predvođene legendarnom Verom Svobodom.

Osim nje, nastupit će i Cecilija Rudić, Marija Pavković-Snaša, Viktorija Kulišić-Đenka, Marta Nikolin, Blanka Došen, Vlatka Kopić-Tena, Garavuše, Cure iz Centra te Učiteljice. Sve će ih pratiti Tamburaši za dušu, a program će voditi Frano Ridjan.

Gospođa Vera Svoboda dosad je otpjevala više od 300 narodnih, starogradskih i zabavnih pjesama, a koncertu u Lisinskom posebno se veseli jer, kako kaže, nikad dosad nije bilo ovoliko tamburaških orkestara i pjevača.

Glazba za sva vremena

– Sretna sam kad čujem da se pjesme koje sam pjevala nekada pjevaju i danas. Cure s kojima ću nastupiti kvalitetne su pjevačice, i njima ne treba davati savjete. Mladi danas sve više slušaju tamburašku glazbu jer prepoznaju dobre pjesme, pogotovo one koje se emotivno otpjevaju – kazala nam je Vera Svoboda, koja je u izboru jedne radiopostaje proglašena pjevačicom stoljeća. Nastupala je po cijelom svijetu, a u posebnom su joj sjećanju nastupi za naše ljude u Australiji i Novom Zelandu. – Osjećala sam se kao ambasador tamburaške glazbe, a nekad bih zajedno s posjetiteljima svojih koncerata i zaplakala – kaže gospođa Vera, čija je karijera bila vezana za pjesme njezina supruga Julija Njikoša. – Moj suprug je napisao puno lijepih pjesama i knjiga. Uz njega sam učila o slavonskim običajima i pjesmama, ali i bećarcima. Julije je zapisao oko 4000 bećaraca, a mnoge njegove tekstove još nisam ni pročitala – sa sjetom nam je ispričala Vera Svoboda.

Jedna od ikona tamburaške glazbe je Marija Pavković-Snaša. Godinama je nastupala sa Slavonskim dukatima. Često obučena u narodnu nošnju, popularnost je, uz pjesmu i tamburu, stekla i vođenjem radijskih i televizijskih emisija. – Mislim da neće zvučati pretenciozno ako kažem da od početka karijere, dakle punu 21 godinu, sanjam koncert u Lisinskom s Verom Svobodom. Da se više nikad ništa ne dogodi u mom životu, ovo je ostvarenje sna i ponosna sam što ću biti dio ove ekipe – kazala nam je Snaša, koja smatra da nije u redu da danas ima puno tamburaških sastava.

– Ono što vrijedi ostat će. Za sve nas nema mjesta, a oni koji žive ovu glazbu nastavit će – kaže Marija Pavković, koja je lani dobila tešku životnu bitku s karcinomom. O tome je otvoreno pričala u medijima, što su joj neki i zamjerili. No, ona sama kaže kako je to morala napraviti. – Mnogi su pitali zašto moram pričati toliko o karcinomu, kao da ga jedina imam. No, ti druge šute, a prevencija je najvažnija. O raku se ne šuti, on se ne događa nekom drugom. Da je meni netko ranije opalio šamar i rekao da idem na kontrolu, bilo bi drukčije. Čim je hormonski ovisan karcinom u tijelu čovjeka, morate biti pod nadzorom čitav život – rekla je Marija Pavković.

Komarci na Dunavu

Najmlađe među curama koje će nastupiti u Lisinskom su Učiteljice. Iako su najmlađe, trenutačno su i najpopularnije, a posljednju godinu imaju puno nastupa po cijeloj regiji. Otkrio ih je Dušan Bačić, koji za njih i piše pjesme, od kojih je najpoznatija “Generale”, duet sa Severinom. – Drago nam je što smo dobile priliku nastupati u Lisinskom, uz toliko poznatih imena, Potrudit ćemo se napraviti što bolju atmosferu, kažu Učiteljice koje njihov spoj tamburice i violine nije pokvario. Nedavno su u Rumunjskoj i snimile novi spot za pjesmu “Dunav”, a osim lijepih pejzaža, upamtit će ga po tome što su ih na snimanju izboli komarci.

>>Za Majčin dan žene pjevaju uz tambure

>>Kroz desetljeće 'Garavuše' nastupile na 16 međunarodnih festivala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije