Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Hrvoja Horvata

Sad je valjda i skepticima jasno da je izbor Leta 3 bio najbolje što nam se moglo dogoditi

Liverpool: Let 3 nastupio na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
10.05.2023.
u 09:43

Prije je malo tko osim nas pričao o našoj pjesmi, a sada su nas, tj. njih, bili puni mediji. I to ne samo domaći, već i inozemni, jer su Let 3 kao iskusni profesionalci odradili posao kako treba

Eurosong je vjerojatno jedina stvar uz nogometna prvenstva koja toliko može homogenizirati domaću javnost i ujediniti ju. Prolazak Leta 3 u finale Eurosonga sinoć je bio jedina vijest i davnim poklonicima i onima koji do pred par mjeseci nisu ni pratili Let 3. A i onima koji su bili protiv njihovog odlaska u Liverpool nije bilo mrsko čuti da su prvi proglašeni finalistima. 

Sad je valjda i skepticima jasno da je izbor Leta 3 bio najbolje što nam se moglo dogoditi ove godine na Dori. Prije je malo tko osim nas pričao o našoj pjesmi, a sada su nas, tj. njih, bili puni mediji. I to ne samo domaći, već i inozemni, jer su Let3 kao iskusni profesionalci odradili posao kako treba. 

Liverpool: Let 3 nastupio na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga
1/31

A potrebno je bilo baš to, dodatno i stalno "medijsko granatiranje" traktorima, teleportacijama, odjećom i silnim detaljima koje su Mrle i Prlja izvlačili iz rukava i okupirali društvene mreže i publiku Eurosonga. Jer, svoj proizvod treba znati i prodati, pogotovo ako je dobar kao pjesma "Mama ŠČ". Cijela dvorana u Liverpoolu koja je s njima glasno uzvikivala "ŠČ!" bila je dokaz za sve to. 
Bilo bi pretjerano reći da je među 16 izvedenih pjesama valjala samo "Mama ŠČ", ali ne bi bilo nimalo pogrešno reći da je bila jedna od rijetkih pjesama koje su imale smisla i razloga. Ostatak eskapističke i pomalo besmislene ponude bio je opet u okvirima tradicionalne plitke eurosongovske zabave koja djeluje poput kiča i bez veze sa stvarnošću oko nas. 

A ona je opaka i ratna, pa su Let 3 bili izuzetno hrabri s antiratnom pjesmom koju su izveli motorički poput Laibacha, sa šarenim sjajnim kostimima koji se izruguju vojnim uniformama i sve skupa "prodali" kao pametan osvrt na svakodnevicu uz koji možete i pjevati i plesati. Baš ta taktika da se ozbiljna tema podloži naizgled šarenim i veselim nastupom bila je najbolji prečac do svjetske publike. 

Ostali su kaskali daleko iza njih. Samo je švicarska sirupasta balada spominjala "ne želim biti vojnik", a retro-nastup Iraca poručivao "svi smo isti" u pokušaju da koriste model U2. Spram brutalnih Let3 djelovali su poput dječje emisije s nježnim pjesmicama kojima je nedostajala snaga i iskrenost. 

Krenemo li od dna ponude, bilo je očekivanih i dosadnih, namještenih etno spojeva u nastupima Norvežana, Moldavije i Češke. Electro-pop su iskoristili Azerbejdžan i završna Finska, u kojoj je najzanimljivije bilo da nam do pasa gol pjevač pokazao svoj ožiljak od operacije slijepog crijeva. Za razliku od provokativnog nudizma Leta3, ovo je bilo sasvim besmisleno pokazivanje torza pjevača.
I Malta je bila sklona banalnim dječjim pjesmicama za plažu, a Latvijci su pak započeli kao "mali Radiohead", da bi završili kao tipična eurosongovska "kuruza". Boljima su se pokazale suvremenije kombinacije electro-pop balada koje su iskoristile Izrael i Švedska - s odličnim vizualnim nastupom i sjajnom pjevačicom - kojima se pridružio i izvrstan predstavnik Srbije s modernom i zanimljivom pjesmom.    

Ukratko, sinoćnja pobjeda Leta 3 na svjetskom terenu Eurosonga i lagani ulazak u finale samo potvrđuje da su već više od trideset godina svjetski bend, a taj svijet sad je i saznao za njih.  

Let 3 poručio: Ej ruljo u finalu smo

Ključne riječi

Komentara 3

AM
amorphius
13:16 10.05.2023.

je da su to neki iz neke druge države rekli bi kakvi su ovo,pa ti su ludi, katastrofa, ali to su domaći,oni su hit haha

Avatar babinjak1984
babinjak1984
12:13 10.05.2023.

U finalu ćemo zauzeti odlično 15.mjesto.

Avatar Bobiii
Bobiii
10:27 10.05.2023.

Jaka antiratna pjesma sa moćnim scenskim nastupom, veterani iz Leta 3 su se lagano probili u finale! Bravo za izvedbu,napokon smo u finalu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije