Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimske olimpijske igre

Radni dan HRT-ovcima u Sočiju počinje u tri sata ujutro

olimpijske igre 2014
Foto: Kay Nietfeld/dpa/DPA/PIXSELL, Tomislav Miletić/Pixsell, Goran Jakuš/Pixsell
1/3
08.02.2014.
u 10:30

Oko 75 posto programa emitirat će se uživo, u Rusiji je ekipa od 26 članova, a u sljedeća dva tjedna prikazivat će 11 sati programa dnevno. Timu se kao sukomentatorica priključila i Nika Fleiss

Od jučer do 23. veljače Drugi program HTV-a i Drugi program Hrvatskoga radija bit će u znaku Zimskih olimpijskih igara koje su svečano otvorene danas u ruskom Sočiju. Urednik sportske redakcije HRT-a Bruno Kovačević uputio nas je u sve pojedinosti praćenja ovog velikog sportskog događanja.

Sinergija radija, televizije i weba

– U prosjeku ćemo emitirati 11 sati olimpijskog programa dnevno, što na Drugom programu HTV-a, što na Drugom programu Hrvatskoga radija, i to je naša najveća minutaža do sada kada je riječ o prijenosima olimpijskih igara – otkriva Kovačević i dodaje kako će se čak 75 posto programa emitirati uživo, dok će tek 25 posto biti snimke. U programu koji će se izravno prenositi poseban naglasak će biti na hokeju, skijanju, nordijskom trčanju, skokovima, biatlonu i klizanju.

– Tradicionalno, hrvatski gledatelji najviše vole pratiti alpsko skijanje, hokej i klizanje, ali ove godine smo odlučili više prostora ustupiti i sportovima koje prijašnjih godina nismo baš pratili, kao na primjer curlingu i snowboardu – kaže Kovačević. U Soči, omiljeno rusko ljetovalište na obali Crnog mora, s HRT-a se uputila ekipa od 26 članova, dok će iz Zagreba na projektu praćenja Zimskih OI raditi još 60 ljudi.

– Mićo Dušanović će zajedno s Vikijem Ivanovićem komentirati hokej, nordijsko trčanje, biatlon i skokove će pratiti kolege Slavko Cvitković i Robert Jelečević, za klizanje je zadužen Stjepan Balog, dok ćemo alpsko skijanje pratiti Drago Ćosić i ja, a kao sukomentatorica pridružit će nam se i Nika Fleiss. Kolega Boris Jelavić zadužen je za olimpijske informativne emisije i sažetke dana koji će se emitirati svaku večer od 22 do 23 sata – priča voditelj projekta Kovačević. Ovo je prvi put da će HRT s olimpijskih igara izvještavati u sinergiji s radijskom i web-redakcijom. Ništa manje zaposlene neće biti ni njegove kolege u Zagrebu. Pogotovo Mihovil Horvat i Marko Šapit koji će svakog dana od 22 do 23 sata u emisiji iz studija gledateljima uz relevantne goste, bivše sportaše i trenere, komentirati najzanimljivije trenutke Igara tog dana.

– Sa zanimljivim temama i informacijama “punit” ćemo i informativne emisije Prvog i Četvrtog programa HRT-a. U glavnoj emisiji na HTV-u 2 koja donosi sportski pregled dana imat ćemo i tri rubrike: “Hrvati u Sočiju”, “Priča dana” i “Iz Rusije s ljubavlju” – govori Bruno Kovačević. Prvi put olimpijske igre Nika Fleiss će pratiti iz novinarske, a ne natjecateljske pozicije i to je kao studenticu novinarstva jako veseli.

– S Brunom Kovačevićem i Dragom Ćosićem prije svega ću pratiti alpsko skijanje, javljat ću se s cilja i iz mix-zone. Razgovarat ću na cilju sa skijašima, odradit ću neke intervjue i, naravno, pripomoći u pronalaženju zanimljivih priča i tema koje ne moraju nužno biti vezane samo uz sport – uzbuđeno priča apsolventica novinarstva na sveučilištu VERN. Veseli je što će uz iskusne HRT-ovce steći iskustvo izvještavanja s ovako velikih natjecanja.

– Ovo je izvrsna prilika da naučim nešto novo, a sudjelovanje u tako velikom natjecanju odlično je novinarsko iskustvo – kaže Nika. Prijetnji od terorističkih napada se ne boji, a cijela redakcija na čelu s Kovačevićem već ima razrađen plan kako izbjegavati moguće opasnosti.

Malo spavanja, puno rada

– Bio sam na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju nedugo nakon što su srušeni ‘blizanci’ tako da ovo nije prvi put da se susrećem s ovakvom situacijom. Interni je dogovor redakcije da izbjegavamo javni prijevoz što je više moguće, kao i šoping-centre i mjesta na kojima je puno ljudi. Naravno, takvu situaciju nemoguće je izbjeći kad izvještavate sa skijaške utrke ili utakmice hokeja – objašnjava Bruno. Zbog terorističkih prijetnji sportska redakcija spremna je na svakodnevne prolaske kroz brojne kontrolne točke, pretraživanje prtljage i opreme koja će im dnevno oduzimati barem sat i pol vremena. Zbog toga, ali i zbog vremenske razlike od tri sata, sljedeća dva tjedna očekuje ih ustajanje u zoru.

– Kada budemo prenosili slalom ili veleslalom koji počinje u, recimo, 11 sati ujutro, što je u Hrvatskoj tri sata manje, budit ćemo se oko 3.30 ujutro jer imamo oko stotinu kilometara vožnje do borilišta na kojemu moramo biti barem sat vremena prije početka prijenosa. Putem nas čekaju i brojne kontrole neovisno o tome idemo li javnim prijevozom ili automobilom, tako da će u svakom slučaju biti malo spavanja – kaže Kovačević i dodaje kako je želja sportske redakcije prenijeti u punom svjetlu raskoš ovog natjecanja, a najavljuje i kako će s istim žarom prionuti i prijenosu skorašnjih Paraolimpijskih zimskih igara.     

Ključne riječi

Komentara 2

MI
Milkica
10:50 08.02.2014.

Jadni ljudi, dajte im beneficirani radni staž. Heroji rada! Njima je teško, njima koji će se tri i pol puta probuditi u 3.30, a ne onim ljudima koji rade u trećoj smjeni, koji ustaju svaki dan u tri ili u pet ili... Dajte nas poštedite budalaština i priča o luftbremzerima. Cijela ta redakcija, skupa s Nikom Fleiss, prije svega bi trebala ići na govorne vježbe u SUVAG, a tek tada (ako!) sjesti za mikrofon. 26 novinara, a šest sportaša.

MA
mare0801
11:56 09.02.2014.

strašno,i ja sam duboko potresena,pa što su jadni ljudi skrivili da su ih poslali da izvještavaju s olimpijade?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije