Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena legenda

Prije četiri godine napustila nas je prva domaća dječja i tinejdžerska zvijezda

Zdenka Vučković
Foto: Privatni album/Facebook
1/31
07.03.2024.
u 22:30

Prošlo je četiri godine otkad nas je napustila legendarna pjevačica Zdenka Vučković. Preminula je nakon kratke i teške bolesti 7. ožujka 2020. godine, a slovila je kao prva domaća dječja i tinejdžerska zvijezda. Njeni hitovi poput "Moja mala djevojčica", "Zagreb, Zagreb" i "Zeko i potočić" žive i dan danas.

Legendarna pjevačica Zdenka Vučković preminula je 7. ožujka 2020. godine u 78. godini života nakon kratke i teške bolesti. Vijest je tada potvrdio njen dugogodišnji prijatelj Ronald Braus koji je jednom prilikom i utjelovio lik ove pjevačice u showu "Tvoje lice zvuči poznato". - Pamtit ću je po vječitoj svježini, energiji, neiskvarenosti. Bila je naša prva djevojčica koja je postala zvijezda, koja je ostvarila sjajnu karijeru - rekao je Braus.

Legendarna pjevačica rođena je 20. lipnja 1942. godine u Zagrebu u građanskoj obitelji, a zbog hita s Robićem spremno je lansirala karijeru prve tinejdžerske pop zvijezde 1960-ih. Otpjevavši neslužbenu himnu Zagrebu "Zagreb, Zagreb", njezin status ikone više nitko nije propitkivao.

- Dan nakon što smo Ivo Robić i ja 1958. na Opatijskom festivalu otpjevali 'Moju malu djevojčicu', iz hotela Kvarner nije se moglo ni ući ni izaći. Ljudi su se u redovima gurali za autograme. Želim svakom pjevaču da barem jedanput doživi takav prijam publike - rekla je legendarna pjevačica i dodala: - Svaki pjevač htio bi da ga pjesme nadžive, no nemaju svi kolege tu sreću poput mene. Dok je djece, živjet će i moje pjesme 'Moja mala djevojčica' i 'Zeko i potočić' - rekla je Zdenka u zadnjem intervjuu kojeg je dala za 24sata.

VEZANI ČLANCI:

Pjesmu uz koju su odrasli mnogi mališani, "Zeko i potočić" nastala je u samo 20 minuta jer su organizatori hitno tražili pjesmu za dječju priredbu. Nju je napisao i skladao 1954. godine hrvatski skladatelj Branko Mihaljević. Pjesmu je prva izvodila i 1956. sa Zabavnim orkestrom Radio Osijeka snimila osječka pjevačica Olgica Miler. Poslije su je s velikim uspjehom također snimili Ivica Šerfezi (1967.) i Zdenka Vučković (1971.), a prepjevali su je i mnogi hrvatski pjevači poput Jacquesa Houdeka, Marka Tolje, Sanje Matejaš... Najzapamćenija je i danas verzija Zdenke Vučković.

Kad bi ju vidjeli na ulici, mame bi često svojoj djeci govorile kako je to teta koja pjeva "Zeko i potočić". - Tražili su me da im pjevam, a ja sam uvijek htjela da pjevamo zajedno. I tako smo nasred ceste pjevali i ‘Zeku i potočić’ i ‘Moju malu djevojčicu’. Onda sam morala ići pa su trčali za mnom, bili tužni... - ispričala je jednom prilikom obožavana pjevačica.

Pjesmom simboličnog naziva "Odrasla je djevojčica mala", Zdenka Vučković na Zagrebačkom festivalu 1989. odlučila se oprostiti od festivalske scene. Pjevačica je bila udana za hrvatskog pijanista i glazbenog producenta Krešimira Oblaka. Jedan od značajnijih autora hrvatske zabavne glazbe 20. stoljeća preminuo je 3. siječnja 2014. godine, a od te smrti se Zdenka nikad nije oporavila. S njim je provela dugih 56 lijepih godina.

- Kako mi je pozlilo na Sisvete, pomislila sam da me moj Krešo doziva. Znam da ga moram preboljeti, ali ne mogu. Teško mi je. Okružila sam se uspomenama, našim slikama i to mi odgovara. Jedino što sad trebam su mir i tišina. Njegovala sam ga, a sebe sam zapustila. Otkako ga nema, beskrajno sam tužna, patim i ne osjećam se dobro. Stalno sam pod stresom - rekla nam je tad Zdenka.

GALERIJA: Rade Šerbedžija na događanje došao u društvu kćeri Vanje koju ne viđamo često

Zdenka Vučković
1/16

Zadnje mjesece života provela je u staračkom domu, tužna, sama, uz nju je bila tek nekolicina prijatelja koji su je posjećivali. I sjećanja. Nakon suprugova odlaska javili su joj se problemi sa zdravljem, prestala je izlaziti i bila je neutješna. Nije joj bilo ni do čega. Pala je u depresiju, a 2014. imala je i infarkt pa su joj na zagrebačkom Rebru ugradila stent. 

- Spasili su me, bila sam na rubu. Ti mladi liječnici dali su sve od sebe. Nisu trčali van za novcem, nego ovdje spašavaju živote. Oni su pravi ponos Hrvatske. Pomirila sam se s time da je gotovo i razmišljala kako se pozdraviti s velikom publikom, kako im reći 'voli vas vaša mala djevojčica' - rekla je pjevačica nakon inzistiranja liječnika koji ju je pregledao. Zdenka je tad tri dana bila u bolnici pa se potom oporavljala kod kuće. Živjela je u svom stanu, družila se s tek nekolicinom bliskih prijatelja.

U tom turbulentnom razdoblju, Nives Celzijus objavila je obradu Zdenkinog hita "Kolinda" iz 1967. godine. Country hit "Colinda" Zdenka Vučković prvi je put čula u Kanadi na turneji s pokojnim Ivicom Šerfezijem. Bili su na koncertu Lucille Starr, a Šerfezi je Zdenku nagovorio da prepjeva pjesme "Colinda" i "Jolie Jacqueline". - Poslušala sam ga i doista sam s obje pjesme postigla velik uspjeh. Ja sam to ime donijela iz Kanade, prije toga to ime u Hrvatskoj nije postojalo - kazala je Zdenka.

VIDEO: Tragedija u obitelji Vlatke Pokos: 'Izgubila sam sestru'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije