Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 94. GODINI

Preminuo legendarni šansonijer Charles Aznavour

Charls Aznavour
Foto: Profimedia
1/2
01.10.2018.
u 14:38

Zvali su ga francuskim Sinatrom, zbog specifičnog glasa i brojnih hitova. U karijeri je prodao više od 180 milijuna ploča i snimio više od 60 filmova.

Francuski šansonijer armenskog podrijetla Charles Aznavour preminuo je danas u 94. godini, rekao je pjevačev glasnogovornik za Guardian. Zvali su ga francuskim Sinatrom, zbog specifičnog glasa i brojnih hitova. U karijeri je prodao više od 180 milijuna ploča i snimio više od 60 filmova. 

Pravog imena Shahnour Varenagh Aznavourian,bio je sin armenskih emigranata umjetnika u Parizu. I njega je kao tolike druge prva otkrila Édith Piaf. S vremenom postaje vrstan pjesnik, tekstopisacprekrasnih tekstova šansona, što će ih interpretirati brojni pjevači diljem svijeta. Njegov ranjeni promukli glas osvaja publiku iskrenom patetičnošću, strastvenošću i melodramatičnošću. Već rano vrlo umiješno spaja ritmove jazza sa šansonom, a njegov neobičan glas, gotovo na rubu slamanja, najviše pridonosi njegovoj popularnosti te, unatoč malena rasta (1,61 m) i naborana neobična lica, osvaja srca - posebno žena.

Aznavour je govorio i jako često pjevao na pet jezika - francuskom, talijanskom, engleskom, španjolskom i njemačkom, a ponekad je zapjevao čak i na ruskom, armenskom, i romskom jeziku (jedan od njegovih većih hitova "Les Deux Guitares" je na romskom jeziku). Toliko je bio lingvistički nadaren da je pjevao i na puno raznih dijalekata, pogotovo na francuskom i španjolskom jeziku. 

Duboko francuski, povezan s njegovima rmenskim korijenima, prepoznatljiv po cijelom svijetu, Charles Aznavour prenosio je radost i tugu mnogim generacijama. Njegova remek-djela i jedinstveni pečat koji je donio glazbi živjet će još dugo, objavio je na Twitteru francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

U kolovozu je trebao nastupiti u pulskoj Areni, no zbog bolesti je otkazao cijelu turneju, pa tako i taj nastup. 

Ima i svoju zvijezdu na holivudskoj stazi slavnih, a 1998. godine ga je CNN proglasio zabavljačem stoljeća.  Ženio se tri puta i imao šestero djece

Ključne riječi

Komentara 2

IG
Igggy
14:46 01.10.2018.

Počivao u miru, legendo.

Avatar rubinet
rubinet
18:43 01.10.2018.

Moja sućut sinovima,kćerima,unukama,unucima,praunucima , praunukama, prapraunucima i prapraunukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije