Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benjamin Zephaniah

Preminula zvijezda serije 'Peaky Blinders', glumac i pjesnik izgubio bitku s tumorom na mozgu

Benjamin Zephaniah
Foto: Profimedia
1/5
07.12.2023.
u 13:15

Benjamin je bio pravi pionir i inovator, dao je svijetu toliko toga. Kroz nevjerojatnu karijeru koja uključuje golem korpus pjesama, literature, glazbe, televizije i radija, Benjamin nam ostavlja radosno i fantastično nasljeđe, piše u objavi.

Glumac i pjesnik Benjamin Zephaniah preminuo je u 66. godini života, a vijest o smrti objavljena je na njegovu profilu na Instagramu. 

"S velikom tugom i žaljenjem javljamo da je naš voljeni muž, sin i brat preminuo u ranim jutarnjim satima. Benjaminu je prije osam tjedana dijagnosticiran tumor na mozgu. Benjaminova supruga bila je uz njega cijelo vrijeme i bila je uz njega kad je preminuo. Podijelili smo ga sa svijetom i znamo da će mnoge ove vijesti šokirati i rastužiti. Benjamin je bio pravi pionir i inovator, dao je svijetu toliko toga. Kroz nevjerojatnu karijeru koja uključuje golem korpus pjesama, literature, glazbe, televizije i radija, Benjamin nam ostavlja radosno i fantastično nasljeđe", piše u objavi. 

Benjamin Obadiah Iqbal Zephaniah rođen je u četvrti Handsworth u Birminghamu 1958. godine. Otac mu je bio poštar s Barbadosa, a majka medicinska sestra s Jamajke. Objavio je brojne zbirke poezije kao i pet romana i sedam drama.

VEZANI ČLANCI: 

Kao disleksičar, napustio je školu u dobi od 13 godina nesposoban čitati i pisati, ali je postao jedan od najpoznatijih modernih britanskih pjesnika. The Times ga je 2008. uvrstio među 50 najboljih britanskih poslijeratnih pisaca, a također je glumio uličnog propovjednika Jeremiaha Jesusa u šest sezona serije Peaky Blinders između 2013. i 2022. godine.

Zanimljivo je da je 2003. odbio Red britanskog carstva. 

"Nema šanse, gospodine Blair, nema šanse, gospođo kraljice. Ja sam duboko protiv carstva", napisao je tada Benjamin i dodao da je molio bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira da se sastane s njim kako bi razgovarali o kriminalu u Britaniji, a kraljici je rekao da prestane "pričati o carstvu".

VIDEO: Sin Aleksandre Prijović zapjevao s mamom na koncertu 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije