Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOVAN JANIČIJEVIĆ BURDUŠ

Poznati jugoslavenski glumac bio je u zatvoru zbog ubojstva, a trebao je glumiti glavnu ulogu u 'Kumu'

Jovan Janičijević Burduš
Foto: Screenshot
1/4
29.07.2023.
u 20:30

Burdušu je bio u Los Angelesu na castinzima na kojima mu je obećano kako će glumiti glavnu ulogu u filmu 'Kum', prije nego je projekt preuzeo Coppola. No, nije znao engleski pa se vratio u Jugoslaviju

Jovan Janićijević Burduš popularni je srpski glumac iz 60-ih i 70-ih godina koji je svoju karijeru polako gradio kroz filmske i televizijske uloge. Ipak, uloga Burduša u seriji Muzikanti toliko ga je obilježila da je postala sastavni dio njegova lika i imena. Serija je bila toliko popularna da su za vrijeme emitiranja ulice bile prazne, a Janićijevićev Burduš bio je toliki hit da je dobio i svoju vrstu vinjaka, a za nagradu je dobio automobil Citroen, piše Blic. 

Kako je ispričao u intervjuu za jednu televizijsku emisiju iz sedamdesetih godina, na vrhuncu njegove velike popularnosti u Jugoslaviji, obratio mu se izvjesni Dušan Protić koji se predstavljao kao uspješan producent, a na Zapadu se zvao Deni Marshall. Pozvao ga je u Los Angeles, obećavši da će od njega napraviti veliku svjetsku zvijezdu. Burduš je sa suprugom otišao u Ameriku, no nedugo nakon što je obišao nekoliko castinga, upoznao neke svjetske zvijezde i razgovarao s pravim holivudskim producentima, shvatio je da Marshall nije osoba na koju se može osloniti, odnosno da je u Hollywoodu, kao iu cijelom svijetu, kriza.

VEZANI ČLANCI: 

 

No, na tim castinzima, kako je ispričao u intervjuu, isprva mu je obećano da će igrati glavnu ulogu u filmu "Kum", ali da se scenarij stalno mijenja, jer mafija sve kontrolira i prijeti da će minirati snimanje ako im se sve ne svidi. Također, Burduš je morao znati engleski, što mu je tada predstavljalo veliku prepreku. Shvativši da ga Marshall vara i da je produkcija komplicirana, vratio se u Jugoslaviju.

Tek nakon toga produkcija je odlučila da film "Kum" režira Francis Ford Coppola, koji će promijeniti scenarij i od prvenstveno mafijaške priče napraviti sagu o Americi i američkom snu, dovesti Marlona Branda na mjesto nesuđenog Burduša, te mnoge druge mlađe glumce koji će se nakon ovog filma proslaviti, poput Ala Pacina.

A Burdušu, tragičnom liku kakav jest, nakon neuspješne avanture u Americi, život  se okreće kao u horor filmu. S trojicom prijatelja u automobilu, upravo onom Citroenu koji je dobio kao bonus, pokušavajući izbjeći kamion iz suprotnog smjera, snažno je udario u stup. Zbog toga je jedan od putnika ispao iz automobila i na mjestu ostao mrtav. Kako ga ne bi tretirali “drugačije jer je poznati glumac”, zaradio je jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon izlaska iz zatvora nije se vratio na stare staze slave. U većim produkcijama igrao je manje uloge, a više prostora dobivao je u komercijalnim i estradnim projektima. Umro je u Beogradu 1992. godine, a posljednju ulogu ostvario je u filmu "Velika frka".

VIDEO: Rade Šerbedžija otkrio neugodnu situaciju koju je imao s Alom Pacinom 

Komentara 62

Avatar 365dias
365dias
21:12 29.07.2023.

u Los Angelesu je hodao po castinzima na kojima mu je obećano kako će glumiti glavnu ulogu u filmu 'Kum" - a nije znao engleski??? dajte najte... ima li ITKO tko bi povjerovao u ovu izmišljotinu???

Avatar jeremija1
jeremija1
22:27 29.07.2023.

Za ovakvu bedastoću napisati moraš biti pravi bedak, Jako veliki....Glavnu ulogu v "Kumu" ???? jooooj...

Avatar jeremija1
jeremija1
22:38 29.07.2023.

U ulogi Don Corleonea Burduš, debelog Clemenzu tumači Pavle Vuisić, Tescia Stole Aranđelović, a Solozza Fahro Konjhodžić...koja bi to ekipa smrti bila....Jedno je sigurno, izgledali bi ko pravi probisvijeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije