Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesu li današnja TV lica kvalitetna kao i prije 30 godina?

Pali su kriteriji u cijelom društvu, pa tako i oni za odabir TV voditelja

voditeljice
Foto: Arhiva VL
1/9
02.04.2015.
u 11:42

Nakon što jeTarik Filipović kandidatu Potjere rekao da mu nije žao što je ispao iz igre ispitali smo koja su pravila ponašanja na TV-u

O nastupu 22-godišnjeg studenta prava Anđela Berkovića, koji se u ponedjeljak u emisiji "Potjera" borio s lovkinjom Moranom Zibar za nula kuna, još se uvijek priča.

Pogotovo zbog komentara voditelja Tarika Filipovića koji je, pomalo iživciran, kroz smijeh Anđelu poručio:

– Nisam bio nikad na ovaj način iskren prema igračima, ali nije mi nimalo žao što ste ispali.

Nemojte mi zamjeriti, samo sam iskren.

Tarik Filipović, kojega smo naviknuli gledati kako se čeličnim živcima bori s ne baš pretjerano simpatičnim kandidatima, kaže kako misli da nikada nije nijednog natjecatelja uvrijedio, pa tako ni Berkovića.

– Moj humor često pleše po rubu, ali nikad nijednog kandidata nisam imao namjeru povrijediti niti uvrijediti. Uvijek sam na strani natjecatelja, nekada se čak i previše unesem u njihovu priču – smatra Tarik.

Staroj gardi svi se dive

Ni Mario Sedmak, televizijski voditelj i urednik, ne smata da je Tarik pretjerao u svojoj reakciji.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Mislim da je jako simpatično to rekao natjecatelju, dramaturški se dobro uklopilo u emisiju – kaže Sedmak.

A Tarikov iskren odgovor u emisiji "Potjera" bio nam je povod za priču o televizijskim voditeljima nekad i sad. Koliko se promijenila tehnika, stil, kriteriji...?

Sedmak, kao dugogodišnji televizijski djelatnik, smatra da su današnji TV voditelji prilagođeni bržem načinu života.

– Danas moraju biti brži, elokventniji, dinamičniji i vjerujem da su svi voditelji, barem ovi s HTV-a, takvi – kaže Sedmak, a o staroj gardi voditelja u koje ubrajamo Jasminu Nikić, Olivera Mlakara, Helgu Vlahović... govori samo u superlativima.

– Stara spikersko-voditeljska generacija bila je besprijekorna na području cijele bivše država, a cijenili su ih zbog kulture i profesionalnosti. Danas je možda problem što neki voditelji prebrzo dođu na ekrane. Meni je konkretno trebalo pola godine jako strogih priprema prije no što sam ušao u studio – kaže Sedmak.

Voditelji nisu amebe

Daniela Trbović cijenjena je kao genijalna voditeljica britkog uma. Smatra da je pokazivanje (ne)simpatija prema sugovorniku ili natjecatelju dopušteno ako je format takav.

– Pa nisu voditelji amebe koje ne promišljaju. U emisijama kakva je "Potjera" mislim da i gledatelji očekuju neku reakciju od voditelja – kaže Daniela. O kvaliteti nekadašnjih voditelja i ovih danas, spremno kaže kako nisu pali kriteriji za odabir tko će biti na malim ekranima.

– Nisu pali kriteriji tko će biti voditelj, i oni samo prate vrijednosni sustav i prilike u društvu. Ako je sve skupa palo, a jest, onda smo i mi pali. Ne možemo biti izvan konteksta i vremena u kojem živimo – poručuje Daniela.

Kada pak Jasminu Nikić, dugogodišnju televizijsku voditeljicu i spikericu, pitamo koliko se taj posao promijenio od njezina vremena do danas, ona kaže:

– Možda ima istine u tome da se mijenjaju vremena, pa s njima i stav prema načinu na koji se emisije vode. Mogu reći za svoju generaciju da je bila pomno odabrana, imali smo rigorozne audicije, nakon toga se prolazilo kroz interne škole i tek onda ulazilo u studio. Te tri točke smatram ključnima za usavršavanje voditeljskog posla.

Kultna voditeljica kaže da je prihvaćala sve kritike te da je učila sve dok je bila prisutna na televiziji.

– Da bi netko bio dobar voditelj, potreban je medijski bonton. Općenito smatram da je dobar voditelj onaj kojega ne primjećujemo i nije u prvom planu, a dobro vodi emisiju – zaključuje Jasmina te dodaje da u današnjem medijskom prostoru ima itekako vrsnih voditelja.

>> Mladić koji je naživcirao Tarika Filipovića: Mogao je postupiti i profesionalnije!

Komentara 21

Avatar tabadjija
tabadjija
12:51 02.04.2015.

Kriterija nema, voditeljice i voditelji govore izraženim zagrebačkim naglaskom što samo po sebi nije loše, ali pošto je to Hrvatska radio televizija trebali bi govoriti književnim. Djeca iz drugih krajeva Hrvatske su zato počela govoriti fotka, telka, repka, norijada i sl.

KG
KG002
12:17 02.04.2015.

Dobar dio naših voditelja je dno dna! Postati voditelj nakon sudjelovanja u nekom "reality showu" postaje pravilo, a ne praksa. Traže se lijepa lica i bivše pjevačice/posvuduše, a ne kvalitetni voditelji! Tv voditelji bi trebali biti uzor u lijepom govorenju, a ne da pričaju kao da su maloprije izašli iz svog rodnog mjesta!

Avatar velika jabuka
velika jabuka
13:09 02.04.2015.

sa tv je nestao standardni hrvatski jezik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije