Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALO DRUKČIJI HUMOR

Ovo je 'Decker', urnebesna parodija američkih patriotskih akcića

Tim Heidecker
Foto: Screenshot Youtube
1/3
08.04.2015.
u 17:04

Autor osebujnog serijala je Tim Heidecker, najpoznatiji kao polovica kultnog komičarskog dua Tim & Eric

Katastrofalna gluma dovedena do krajnjih granica karikature. Scenarij prepun logičkih rupa. Jezivo loše izvedene montaže sa zelenim ekranom. Konstantno pogrešno izgovaranje imena drugih likova.

Ovo su samo neke od karakteristika ultraniskobudžetnog internetskog serijala "Decker", čija je druga sezona okončana prošli tjedan. I te su karakteristike zapravo namjerne jer riječ je o urnebesnoj parodiji bezbrojnih američkih patriotskih akcića u kojoj se svemogući heroji suprotstavljaju vanjskim i/ili unutarnjim neprijateljima. U ovom slučaju taj pojedinac je tajni agent Jack Decker, kojeg glumi Tim Heidecker, najpoznatiji kao polovica kultnog komičarskog dua Tim & Eric

Heideckera je za lik Deckera, osim ogromne količine američkih akcijskih zvijezda i zvjezdica, po vlastitom priznanju inspirirao i ridikulozni bogataš Donald Trump. To je posebno očito u drugoj sezoni, u kojoj Heidecker glumi još gore nego u prvoj, s još bizarnijim grimasama i češćim pogreškama u izgovoru. Druga je sezona i puno dulja – prva je imala tek pet kratkih epizoda, dok je druga rastegnuta na čak 20, što je između ostalog postignuto ponavljanjem događaja iz prošlih epizoda na koje ponekad otpadne i trećina nove epizode.  

Jedini tračak profesionalnosti u cijelom tom namjernom kaosu je Joe Estevez, zvijezda dugog niza B-filmova i brat mnogo poznatijeg Martina Sheena. Estevez glumi kilavog predsjednika Davidsona, predstavljenog kao iskarikirano oličenje ispraznih liberalnih vrijednosti protiv kojih se Decker bori. 

 

"Decke"r je zapravo proizašao iz internetske emisije "On Cinema", parodije pretencioznih emisija s recenzijama filmova, koju Heidecker radi s manje poznatim komičarom Greggom Turkingtonom. Humor je puno suptilniji nego u "Deckeru", a obojica glume fikcionalizirane verzije samih sebe: Heidecker je voditelj, razmažena i licemjerna zvijezda koja nema pojma o filmovima i emisiju koristi za promoviranje svojih političkih (pogađate, desnih) i inih ideja te ponižavanje Turkingtona. I zapravo je taj "izmišljeni" Heidecker autor "Deckera", to je plod njegova pogleda na svijet i na film.

Vječiti "stručni" gost emisije Turkington, s druge strane, samog sebe predstavlja kao filmskog eksperta, no svoju navodnu stručnost uglavnom temelji na posjedovanju ogromne kolekcije nebitnih srednjostrujaških filmova na VHS-u. Heidecker i Turkington lamentiraju o novim filmovima, no pravoj recenziji nema ni traga. Štoviše, gledatelj ni po čemu ne može zaključiti da je itko od njih pogledao filmove u pitanju – uglavnom se zadržavaju na čitanju službene najave filma i hvaljenju omiljenih glumaca i redatelja, a većini filmova daju maksimalnu ocjenu.

Emisija koja je nastala praktički ni iz čega dogurala je već do šeste sezone, čija je zadnja epizoda emitirana danas. Ne bi bilo čudno da potraje još godinama jer, kako sami autori kažu, izlišnost je dio šale.

 

>> News bar: Najgora stvar nam je kad nas čitatelji optuže da govorimo istinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije