Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bravo!

Osvojio je gotovo pola mil. kuna na TV kvizovima, a sada nam je donio prvo kvizaško zlato!

Mario Kovač
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
15.11.2019.
u 07:00

Kazališni redatelj dr. Mario Kovač ispričao nam je svoje dojmove o pobjedi na Europskom prvenstvu u kvizu

Hrvatska je prošlog vikenda dobila svoju prvu zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u kvizu! Ovaj veliki uspjeh u Sofiji postigao je poznati kazališni redatelj dr. Mario Kovač, koji je najbolji Europljanin postao upravo na svom području – u izvedbenim umjetnostima, odnosno kazalištu, baletu, operi i mjuziklima.

Naime, na Europskim prvenstvima, osim pojedinačnog općeg kviza, parova i ekipnog prvenstva, igraju se i specijalistički kvizovi iz nekoliko područja, a Mario je osvojio prvo mjesto u konkurenciji od čak stotinu natjecatelja, među kojima je bilo i nekoliko njegovih kolega redatelja.

Još uvijek nisam siguran

– Još uvijek nisam siguran da se sve to dogodilo. To je sve daleko iznad mojih očekivanja. Činjenica je da sam se pripremao isključivo za taj kviz budući da mi je to struka i kategorija u kojoj sam dobar, ali i kategorija koja se rijetko javlja na kvizaškim natjecanjima zato što se time bavi samo uži krug ljudi – kazao nam je Mario Kovač koji je morao iskoristiti tu priliku. Za natjecanje se sustavno pripremao čitajući literaturu, prateći dnevni i tjedni tisak te sastavljajući pitanja.

Foto: zvonimir ferina

– Moja želja bila je plasman među 10 najboljih i sve slabije od toga jako bi me razočaralo. Naravno da sam se nadao i ulasku među prvih pet, a kad si tu, onda je i medalja moguća. No zlato me izbacilo iz takta – kaže Mario koji je od 50 mogućih imao 39 točnih odgovora. Na drugom mjestu bio je njegov kolega, kazališni redatelj iz Finske, koji je imao 36, a broncu je osvojio Britanac Kevin Ashman, jedan od najpoznatijih svjetskih igrača svih vremena. Ashman je na ovom prvenstvu osvojio čak šest medalja.

– U prirodi posla redatelja jest da se razumije u sve pomalo. Osim ovog klasičnog, redateljskog dijela posla, moraš poznavati i psihologiju, ali i vizualne umjetnosti kao što su scenografija, arhitektura, kostimografija. Redatelj mora znati i glazbu i povijest ako radi neku povijesnu predstavu. Nama je u prirodi posla da znamo puno, a kod mene se to spojilo s ljubavi prema kvizovima i drago mi je da to donosi rezultate.

Kotigin odličan rezultat

Kovaču je posebno drago što se među pitanjima pojavila i kubanska primabalerina Alicia Alonso, koja je umrla prije mjesec dana. Vijest o njenoj smrti pročitao je u novinama i zapamtio ime, jer je pretpostavljao da bi mogla biti spomenuta na Europskom prvenstvu. Večer prije natjecanja spomenuo je to našim predstavnicima koji su mu poslije zahvaljivali.

– Dorjani i Deanu sam kazao da joj prezime zapamte preko Fernanda Alonsa, bivšeg vozača Formule 1 – sa smiješkom će Mario.

Valja spomenuti kako je na ovom natjecanju uspješan bio i Dean Kotiga koji je osvojio šesto mjesto u kategoriji Izvedbena umjetnost, no puno je važnije da je šesti bio i u individualnom kvizu opće kulture, što je najbolji plasman nekog našeg kvizaša uopće. Dorjana Širola ponovno je najbolja žena u Europi, a osvojila je 22. mjesto. Naša reprezentacija opet je osvojila šesto mjesto u ekipnoj konkurenciji, što je još jedan veliki uspjeh.

Foto: zvonimir ferina

– Kad bi kviz bio manje britanocentričan, mi bismo sigurno ušli u polufinale. Sastavljači pitanja naklonjeni su britanskim bizarnostima, a mi sigurno ne možemo znati za neku njihovu Kristinu Mandarinu. E baš za toliko su na svakom prvenstvu Britanci bolji od nas – veli Kovač.

Svestrani redatelj dosad je na televizijskim kvizovima osvojio gotovo pola milijuna kuna. Najviše, 120 tisuća kuna, dosad je zaradio na kvizu 1 protiv 100, a novac je osvajao i na Potjeri, EUnigmi te u prvom Milijunašu. Naravno, želja mu je ponovno zasjesti u vrući stolac nasuprot Tariku Filipoviću, stoga se nada da će ga uskoro ponovno pozvati u ovaj kviz.

Prije četiri godine i sam je bio voditelj kviza “Kvizna situacija” koji se emitirao na kanalu HRT 3 i imao je dosta poklonika. Premda je u najavi bila i druga sezona, do nje nije došlo jer novo vodstvo HRT-a nije bilo zainteresirano za nastavak suradnje

Komentara 26

DU
Deleted user
09:14 15.11.2019.

S obzirom da je dotični čisti prosjek u usporedbi s domaćim kvizaškim vrhom, pitam se kakvi su to natjecatelji sudjelovali na tom kvizu. Možda predškolski uzrast.

Avatar rubinet
rubinet
12:18 15.11.2019.

" Svestrani redatelj dosad je na televizijskim kvizovima osvojio gotovo pola milijuna kuna." Naravno...kad očito ima vezu pa ga stalno zovu.

SJ
Sve je uzalud
09:53 15.11.2019.

.........ovo je za Nobela,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije