Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj težak milijarde dolara

Optužena J. K. Rowling

Rowling
reuters
18.02.2010.
u 15:36

Optužnica tvrdi da je kultni “Harry Potter” - plagijat. U optužnici piše da je spisateljica uzela glavne dijelove knjige “The Adventures of Willy the Wizard” koju je 1987. napisao Adrian Jacobs.

Zbog sumnje da je ideje za svoju seriju knjiga o planetarno popularnom čarobnjaku Harryju Potteru ukrala od drugoga britanskog pisca, londonski je sud protiv J. K. Rowling podignuo optužnicu za kršenje autorskih prava. U optužnici piše da je spisateljica uzela glavne dijelove knjige “The Adventures of Willy the Wizard” koju je 1987. napisao Adrian Jacobs i stavila ih u četvrtu knjigu serijala, “Harry Potter i plameni pehar” izdanu 2000. godine te da joj je Willy poslužio kao inspiracija i za druge knjige o Potteru.

Udruga koja se brine za ostavštinu A. Jacobsa, koji je umro 1997., dodala je spisateljicu kao optuženu u slučaju koji je još u lipnju pokrenut protiv njezine izdavačke kuće Bloomsbury. Nova optužnica dolazi nakon što je otkriveno da vremensko razdoblje tijekom kojeg su mogli tužiti Rowling nije isteklo kao što se prije mislilo, a slučaj bi, tvrdi odvjetnik, mogao težiti milijarde dolara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije