Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

One nastupaju – pozornica za sve žene

One nastupaju – pozornica za sve žene
Foto: Promo
1/2
07.12.2018.
u 09:39

Godine su samo broj, ako mi tako odlučimo.

U hrvatskom medijskom prostoru samo je jedno mjesto otvoreno ženama s iskustvom, stavom i karakterom gdje otvoreno mogu govoriti o vlastitim problemima, razmišljanjima i životnim pričama.

Ove jeseni počela je druga sezona emisije One nastupaju na Mreži TV. Kakva su vam dosadašnja iskustva?

Emisija One nastupaju nastala je kao plod suradnje Mreže TV i Udruge „Žene 50+“, osnovane s ciljem umrežavanja žena starijih od 50 godina koje su jedna od nevidljivih društvenih skupina. Žene koje pripadaju zrelim generacijama u mnogim su društvima, pa i u onima razvijenijim od hrvatskog društva, skupina koja ima golemi potencijal i silnu energiju, znanje i iskustvo, ali, nažalost, to se ne prepoznaje. Izvesti takve žene na scenu, dovesti ih na male ekrane, čuti njihove priče, iskustva, životne spoznaje… - to je bio glavni motiv pokretanja ove emisije.

Koliko ste u tome uspjeli u prvoj sezoni?

Kroz naš studio samo u toj sezoni prošlo je više od stotinu žena, stotinu priča. Većina nije poznata javnosti, jer nisu medijske osobe, ali smatram da je upravo u tome bogatstvo ove emisije. Trudimo se otkriti da je svaka od njih velika i snažna priča o životu. Emisija One nastupaju  pokazuje ljepotu i bogatstvo sadržaja koje imaju žene koje žive pokraj nas, o kojima znamo malo ili gotovo ništa, koje viđamo svaki dan, srećemo ih na ulici, prolazimo nepoznate jedne pokraj drugih, i ne znamo da živimo živote ispunjene snagom, hrabrošću, ustrajnošću, kad treba tvrdoglave su, uporne, neslomljive… 

Foto: Promo

Koje ste teme obrađivali?

To je golema lepeza tema. Posebno emotivna emisija bila je, recimo, ona u kojoj smo temu iseljavanja mladih iz Hrvatske obradili kroz priču tri majke koje su u četiri države EU ispratile petoro djece. U njoj je bilo i suza i smijeha, i kritike politici koja ne uspijeva osigurati gospodarski razvoj koji bi ljudima donio uvjerenje da u Hrvatskoj imaju perspektivu.  Jako je emotivna bila i emisija u kojoj smo pričali o drugoj strani bolesti, o snazi i hrabrosti koju pronalaze u sebi žene suočene s teškim dijagnozama. O tome su govorile tri žene koje su se borile ili se još uvijek bore s karcinomom dojke. Najveći dobitak te emisije bilo je dobro raspoloženje i optimizam žena. Proživjele su strahove, bojale se za život, a našle su u sebi snagu da se i dalje smiju i dobrom energijom suprotstave strahu od smrt. Zatim smo govorili o predrasudama prema starenju, o tome kako s godinama okolina počne od žena sve manje očekivati, o tome kako se dižu nakon otkaza i pokrenu svoje biznise, o životu žena s invaliditetom u Hrvatskoj, o životu žena na selu. Uvijek nam je cilj pokazati snagu žene koja se nalazi u životnom razdoblju u kojemu  nitko, pa ni najbliži, od nje ne traže i ne očekuju ništa jer smatraju da je njihovo zlatno životno doba prošlo. Kroz ovu emisiju promoviramo stav da su godine samo broj, ako mi to tako odlučimo.

Jeste li razmišljali o tome da ugostite i muškarce?

Jesmo, i to ćemo vjerojatno i napraviti u ovoj sezoni. Bila sam iznenađena kad su nam se na portal One nastupaju i prateću Facebook stranicu počeli javljali muškarci koji prate našu emisiju i predlažu da i njih ugostimo. To što u emisiji, inače, gostuju samo žene, i to u pravilu starije od 50 godina, doživljavamo kao pozitivnu diskriminaciju, jer njima je potrebna pozornica s koje će jedna drugoj ulijevati samopouzdanje.

Emisiju „One nastupaju“ možete pogledati svakog petka u 20:05 sati u programu Mreže TV ili na Youtube kanalu Mreža TV.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije