Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vogue

Novo pravilo Voguea: Manekenke moraju jesti baš svaki dan

manekenka
Foto: Pixsell
1/3
12.04.2013.
u 10:00

Modni magazin i udruga manekenki žele osigurati bolje uvjete rada za modele. Prema pravilima u kodeksu zabranjeno im je raditi više od 10 sati dnevno, moraju jesti i ne smiju biti mlađe od 16 godina.

Nakon što je bivša urednica australskog Voguea Kirstie Clements u svojoj knjizi objavila šokantnu informaciju da manekenke jedu maramice kako bi bile site, modna industrija odlučila je zaštititi svoje modele.

Golotinja bez dopuštenja

Udruga manekenki i časopis Vogue tako su potpisali pravilnik u kojem se u deset točaka navode uvjeti koji se moraju osigurati manekenkama prilikom snimanja editorijala i sudjelovanja na modnim revijama. Ispovijesti djevojaka koje su na snimanjima znale provesti i 20 sati dnevno, a da nisu dobile ni sendvič te im je bio zabranjen i odlazak na toalet, potaknule su Vogue da u svom pravilniku najviše prostora posveti prehrani i radnom vremenu.

– Radni dan mora biti ograničen na deset sati te se nakon pet sati rada mora osigurati pauza u kojoj će imati vremena za osvježenje i obrok. Takve pauze ne smiju biti kraće od 15 minuta – piše u pravilniku.

Često se događalo da djevojke tek na snimanju doznaju da će raditi golišavi editorijal i zbog toga u jednoj od točaka pravilnika piše da djevojke ne moraju pristati na to ako to ne piše u ugovoru koji su potpisale prije snimanja.

– Nitko ne smije manekenkama nametati uvjete i radnje koje ih dovode u opasnost ili su ponižavajuće za njih. Studiji u kojima se obavljaju snimanja moraju biti dovoljno zagrijani zimi i pravilno rashlađeni ljeti – piše Vogue.

Zavaravanje čitatelja

Zabranjeno je snimati editorijale s manekenkama mlađima od 16 godina.

– Časopisi ne bi smjeli raditi s tako mladim modelima i zabranjeno im je angažirati djevojke koje su anoreksične. Modni urednici nikako ne smiju uz pomoć photoshopa 15-godišnjakinje činiti starijima i tako ih iskorištavati i lagati čitateljima – posebno je istaknula Sara Ziff, bivša manekenka koja se bori za prava svojih kolegica. Ziff kaže da je i sama u manekenskoj karijeri bila žrtva nehumanih uvjeta poslodavaca. – Mladim je djevojkama najgore jer ne znaju svoja prava i misle da se moraju fotkati gole ako se to od njih traži i zato ih moramo zaštititi – kaže Sara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije