Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.02.2019. u 15:35

Iako će film “Bohemian Rhapsody” pogledati veći broj ljudi, biografija o životu i smrti Freddieja Mercuryja nudi bolji “film” ako vas zanima istina

Stara izreka da ako trebate izabrati “između stvarnog života i legende, objavite legendu”, vrlo se lako može prenijeti na nedavne priče o grupi Queen. S jedne strane tu je efektan biografski film “Bohemian Rhapsody”, hollywoodski blockbuster koji je nakon Zlatnog globusa zaradio i pet nominacija za predstojeće Oscare, a s druge iscrpna nova biografija Freddieja Mercuryja “Somebody to Love – Život, smrt i nasljeđe” autora Marka Langthornea i Matta Richardsa koju je u hrvatskom prijevodu objavio zagrebački Rockmark.

Suvišno je reći da u ovom slučaju film predstavlja legendu, a knjiga stvarnu priču i detaljnu pozadinu života Freddieja Mercuryja. Naravno, što se tiče filma, riječ je o protočnom i gledljivom, mada površnom uratku koji niti nema namjeru biti faktografski istinita odiseja, nego najveće adute ima u atraktivnoj montaži i tehničkoj ekspertizi kojom se pred novim i starim generacijama publike pretvara da ste s Queen u dnevnoj sobi, ili na sceni i u studiju, i pratite što im se događa.

Financijski rekordi

Međutim, istina je itekako kompleksnija od nove hollywoodske inačice priče, a mnoge koji su karijeru Queena pratili iz prve ruke i u stvarnom vremenu, nervirat će videospotovski ugođaj kojim su autori i producenti pokušali banalno, mada tehnički sjajno, rekreirati stvarne događaje. I baš tu dolazi do problema, kad se faktografske pogreške usporede sa stvarnim životom, detaljnije i istinitije opisanim u spomenutoj knjizi Langthornea i Richardsa.

Kao i mnogo puta u slučaju komercijalnih biografskih filmova, dobili smo šarenu razglednicu, dok je knjiga daleko autentičniji, dokumentirani prolazak kroz život Mercuryja i rad s grupom koja je nedavno opet oborila rekord. Početkom godine objavljeno je da je njihova pjesma “Bohemian Rhapsody” prvak streaming servisa i da ju je samo putem digitalnih platformi poslušala milijarda i sedam stotina milijuna slušatelja. Drugi podatak odnosi se na prodaju vinila u SAD-u 2018., gdje su Queen na 10. mjestu sa 113.000 prodanih primjeraka albuma na crnoj plastici. Sve to govori o ozbiljnim financijskim rekordima, ali, kao i film, malo o tome kako je do njih došlo. Stoga, ako vas zanima stvarna situacija, bolje je čitati nego gledati.

Na 470 stranica autori se bave detaljima života Mercuryja i karijere u grupi, s mnoštvom detalja oko godina djetinjstva i odrastanja, početka karijere, najvećih uspjeha, ali i priče oko AIDS-a i geneze bolesti koja je osamdesetih postala medijski otkrivena pošast zapadnog svijeta. Riječ je o ozbiljnom istraživanju koje i nakon mnogih prijašnjih napisa i knjiga o Queen donosi nove detalje, konzistentnije, istraženije i poduprto činjenicama, iako će film “Bohemian Rhapsody” pogledati više ljudi.

Najočitije, dva gafa filma pospješuju laž da je Mercury kolegama u grupi – koji su ujedno i koproducenti filma, pa su i očiti sukrivci za ovakvo retuširanje povijesti – rekao da boluje od AIDS-a pred izlazak na pozornicu Wembley stadiona na Live Aid nastupu, iako se to dogodilo tek nekoliko godina poslije. Tu je i propust da se u vrijeme snimanja pjesme “We Will Rock You” 1977. pokazuje Mercuryja s brkovima, kratke kose i u kostimu koji je nosio i kako je izgledao tek u osamdesetima. Nedavni dokumentarac “Queen Rocks America” koji je prikazan i na HTV-u, točan je zapis događaja iz 1977. i prikaz života članova grupe na toj turneji kojom su prvi put osvojili velike sportske dvorane u SAD-u. Dvije godine poslije stigli su i u zagrebački Dom sportova na sjajan koncert na kojem Mercury još uvijek nije izgledao onako kako su ga u filmu prikazali još 1977.

Nepoznate činjenice

Možda će se nekome učiniti da se ne radi o bitnim pogreškama, ali ako događaji u filmu “Bohemian Rhapsody” staju spomenute 1985. i nastupom na Live Aidu, znači da su ključnih pet godina života i smrt Freddieja Mercuryja ostale tajnovite, jer su bile prerizična tema za film koji nije drama, nego zabava. Ne i knjiga koja baš u tom zadnjem razdoblju dobiva najveći zamah i otkriva nepoznate činjenice i odnose među protagonistima, jer su se Langthorne i Richards ozbiljno pozabavili važnom temom kroz izjave prijatelja, insajdera i sudionike priče o Mercuryju i grupi.

Kao i mnogo puta do sada, legenda će medijski možda nadjačati život, ali ako vas zaista zanima što se sve događalo s Mercuryjem i Queen, knjiga nudi puno bolji “film” od samog filma.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
18:32 06.02.2019.

Mi bi u Dubrovniku rekli:Sam pao,sam se udrio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije