Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Depp protiv Heard

Netflixov serijal o 'sudskoj sapunici stoljeća' ne nudi ništa novo, ali podsjeća na moć koju imaju društvene mreže

Johnny Depp slavi 60. rođendan
Foto: AGENCE / BESTIMAGE/BESTIMAGE
1/15
26.08.2023.
u 07:19

TikTokeri i YouTuberi još su se jednom pokazali kao iznimno moćni kreatori javnog mišljenja, a mnogi su složni i da su upravo oni utjecali na ishod samog suđenja u kojem je pobjedu odnio Johnny Depp

"Sudska sapunica stoljeća", tim riječima mnogi opisuju prošlogodišnji spor između holivudskih glumaca Johnnyja Deppa (60) i Amber Heard (37), a da je to doista tako potvrđuje i interes javnosti koji i dalje ne jenjava kada su u pitanju ovi bivši supružnici. Više od godinu dana prošlo je od završetka suđenja, a što se događalo tijekom šest tjedana u sudnici u Virginiji još nas jednom podsjeća i novi Netflixov serijal Depp v. Heard (Depp protiv Heard) koji se, u trenutku pisanja ovog teksta, nalazi na prvom mjestu najpopularnijih serija za korisnike Netflixa u Hrvatskoj.

U tri epizode, koje ukupno traju dva i pol sata pa ih komotno možete pogledati u jednoj večeri, prikazani su najvažniji događaji sa suđenja. Seriju je režirala Emma Cooper, a u njoj nema izjava glavnih aktera već su prikazani najbitniji iskazi suprotstavljenih strana na suđenju. Uz njih tu su i izjave pravnih stručnjaka, psihologa, iskazi psihijatara, ali svi oni nadjačani su mišljenjima "običnih" ljudi koji su ovaj slučaj odlučili iskoristiti za samopromociju na društvenim mrežama. TikTokeri i YouTuberi još su se jednom pokazali kao iznimno moćni kreatori javnog mišljenja, a mnogi su složni i da su upravo oni utjecali na ishod samog suđenja u kojem je pobjedu odnio Johnny Depp. 

No, krenimo ispočetka. Sve je započelo još u ožujku 2009. godine kada su se Johnny i Amber prvi put susreli na audiciji za filma Portorikanske noći: dnevnik opijanja. Kemija među njima bila je snažna, a njihov odnos vrlo brzo je od isključivo poslovnog postao itekako privatan. Veza im je bila poprilično turbulentna s brojnim usponima i padovima, no unatoč svemu Depp i Heard odlučili su se u ožujku 2015. godine obvezati jedno drugome na vječnu ljubav. Ipak, idila nije potrajala. Nakon samo petnaest mjeseci braka, u svibnju 2016. godine, glumica podnosi zahtjev za razvod braka. Dvije godine kasnije u kolumni Washington Post napisala da je bila izložena obiteljskom nasilju tijekom braka, ne navodeći pritom Deppovo ime, što je poprilično razljutilo glumca koji je tvrdio da mu je ta izjava naštetila ugledu i karijeri pa je zadovoljštinu odlučio potražiti na sudu. Svoju bivšu suprugu Depp je tužio za 50 milijuna dolara zbog klevete, a ona je pak uzvratila protutužbom i od glumca tražila odštetu u iznosu od 100 milijuna dolara. U travnju prošle godine započelo je suđenje koje je nadišlo format reality showa. Bio je to pravi medijski spektakl. Iskazi su se uživo prenosili na televizijskim postajama i YouTubeu, a sve se u realnom vremenu komentiralo i na TikToku. 'Eksplodirali' su i podcasti, a tijekom suđenja tvorci sadržaja na internetu generirali su milijune dolara, stvarajući viralne snimke slučaja koje su imale i po nekoliko milijuna pregleda. Make-up influenceri, travel influenceri, food blogeri, gameri... svi su preko noći počeli komentirati suđenje ne bi li gladni novih pratitelja ugrabili "svoj dio kolača", a upravo to pokazuje i ova serija.

Actress Amber Heard, right, and her sister Whitney Heard, left, depart the Fairfax County Courthouse following the verdicts in her trial against Johnny Depp in Fairfax, Virginia, Wednesday, June 1, 2022. Credit: Rod Lamkey / CNP Photo via Newscom Photo: Rod Lamkey - CNP/NEWSCOM
Foto: Rod Lamkey - CNP/NEWSCOM

Prva epizoda pod nazivom 'Suđenje istih' otkriva zbog čega je tužba podignuta baš u Virginiji s kojom ni Depp ni Amber nemaju nikakvu poveznicu, a uz iskaze suprotstavljenih strana prikazuje i iskaze Amberinih svjedoka, njezine sestre i prijatelja. Amber se prisjetila i događaja iz 2016. godine kada je Depp pod naletom bijesa razbio kuhinjski ormarić, ali i njezin mobitel nakon što je shvatio da ga snima. Iako se trudila poprilično detaljno opisati tijek večeri prvim svjedočenjem nije uspjela pridobiti naklonost javnosti. Nije to uspjela učiniti ni u idućim svjedočenjima koja su prikazana u drugoj epizodi 'Dominacija internetom'. U jednom od njih spominje se i sporna donacija od 7 milijuna dolara. Riječ je o iznosu koji je Heard dobila nakon razvoda od Deppa, a taj je iznos, kako je rekla tijekom jednog televizijskog gostovanja, donirala u dobrotvorne svrhe. Deppovi odvjetnici sudu su predočili dokaze koji joj ne idu u prilog pobivši njezine tvrdnje, a Amber je nakon toga u očima javnosti od 'žrtve' postala 'lažljivica'. U prilog joj nije išlo ni svjedočenje Kate Moss, koju je navodno Depp jednom prilikom gurnuo niz stepenice dok su bili u ljubavnoj vezi.

VEZANI ČLANCI: 

 

Njezino svjedočenje prikazano je u posljednjoj epizodi, a nakon njezina iskaza u Deppovu korist obrana Amber Heard odlučila je Deppa još jednom prikazati nasilnikom zbog incidenta koji se navodno dogodio u avionu 2014. kada je Depp lupio Amber, a nitko nije reagirao. Prikazane su i poruke u kojima Depp svom bliskom suradniku piše da Amber treba 'utopiti i spaliti', a on se zbog svega pred sudom i pokajao prinavši svoju grešku. Priznao je da je čovjek koji griješi, a nije krio ni da se družio s narkoticima. Iako je to nešto što mu ne ide u prilog, iskrenost mu je očito donijela i naklonost većinu onih koju su pomno pratili suđenje. Nakon završnih riječi javna podrška Deppu doslovno je eksplodirala. Samo na TikToku pod heštegom #justiceforjohnnydepp (Pravda za Johnnyja Deppa) objavljen je sadržaj koji je ukupno imao više od 20 milijardi pregleda, dok je hešteg #justiceforamberheard (Pravda za Amber Heard) imao 77.5 milijuna pregleda. Javnost je bila naklonjena Deppu, a Amber nije samo ostala bez podrške javnosti već je i stavljena na stup srama. Nakon presude javno je istupila i skupina žrtava obiteljskog nasilja i glumici u otvorenom pismu poručila da ne stoje uz nju jer se žrtva obiteljskog nasilja ne može ponašati na način na koji se ona ponašala. "Je li ovo suđenje zapravo poraz pokreta #metoo i kako će utjecati na žrtve nasilja?", pitanje je koje se problematizira u zadnjih petnaestak minuta serije tijekom kojih se otvara i niz drugih pitanja kao što su primjerice jesu zbog osjetljivosti cijelog slučaja kamere doista bile nužne u sudnici, ali i jesu li porotnici, unatoč tome što su bili upozoreni da ne smiju pratiti medije i zbivanja na društvenim mrežama te da u obzir mogu uzimati samo ono što čuju u sudnici, uspjeli ostati imuni na virtualno stvoreno mnijenje koje je bilo gotovo nemoguće ne percipirati, te je li se Depp tijekom suđenja služio i plaćenim internet kampanjama. Bilo kako bilo naposljetku je dobio spor, a mnogi su uvjereni da to nije samo zahvaljujući dobroj obrani i dokazima koje je njegov tim iznio pred sudom već i zbog javne podrške koju je imao. 

Foto: profimedia

Sve u svemu serija Depp protiv Heard ne izaziva nikakve emocije, ne donosi nikakve detalje, i ako je suditi prema ocjeni na IMBD-u gdje ima 4.7/10 mogla je biti napravljena i puno, puno bolje. Ako ste barem sporadično pratili cijeli slučaj onda iz ove serije nećete saznati ništa novo, ali zahvaljujući njoj ćete jednom osvijestiti koliko su društvene mreže moćne u današnjem svijetu. Depp je pobijedio u javnom mnijenju, a sudski proces trebao mu je samo da spere ljagu sa svog imena. U prosincu 2022. godine bivši supružnici uspjeli su postići nagodbu. Heard je postala 'lakša' za milijun dolara koje je isplatila Deppu zbog 'blaćenja na internetu', a ako je vjerovati američkim medijima od tada do danas nije prihvatila niti jednu novu ulogu. S druge strane Depp se posvetio glazbenoj karijeri i europskoj kinematografiji. Posljednju ulogu ostavio je u francuskoj povijesnoj drami "Jeanne du Barry", a Hollywood mu, kako tvrdi, više i ne treba. 

VIDEO Joker Out oduševio publiku na Špancirfestu

Komentara 1

LU
Lukeruk
08:13 26.08.2023.

Najbitnije je da se u film natrpa što više crnaca, arapa, pedera i lezbi. Ženska detektiv ili specijalac, kosooki stručnjak za tehniku… crnac viking, crnac vitez..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije