Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiže u kina

Na setu filma "Šuti" plakala je cijela ekipa

šuti
Foto: Promo
1/4
15.12.2013.
u 12:00

Redatelj Lukas Nola sedam godina predano je istraživao tematiku obiteljskog nasilja o kojem film koji 19. prosinca počinje igrati u kinima govori, a snimanje će pamtiti po tišini koja je vladala na setu i ne preporučuje ga mlađima od 15 godina

Prebirući po dokumentima raznih centara za socijalnu skrb, nailazio sam na mnoge strašne priče o obiteljskom nasilju, a najtužnija od njih inspirirala je ovaj film. Ostala mi je urezana u sjećanje i nisam je se mogao osloboditi – riječi su kojima je Lukas Nola, redatelj i scenarist filma “Šuti” koji 19. prosinca počinje igrati u kinima, opisao svoj novi uradak. Na njemu je radio punih sedam godina, a o procesu nastanka scenarija kaže:

– To je preteška tema da bih se prema njoj olako odnosio. Zaista mi je trebalo dugo i puno sam istraživao. U startu sam nabasao na neke priče za koje sam mislio da bi filmski odlično funkcionirale, a na kraju me sve to toliko obuzelo i počelo kopkati da nisam mogao stati u istraživanju. Shvatio sam koliko je to važna tema, ali i to da, koliko god ovaj film mučan bio, zapravo je ‘kamilica’ prema stvarnosti. Pročitavši neke priče, čak sam u jednom trenutku pomislio da film ne može izdržati toliko mučnine i stvari koje se zaista događaju oko nas.

Naime, njegov film nagrađen sa šest Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu potresna je drama o sudbini glavne junakinje Bebe, od njenog odrastanja uz majku alkoholičarku i oca nasilnika pa do zasnivanja svoje obitelji u kojoj se brutalna povijest ekstremnog obiteljskog ponašanja ponavlja.

– Samo snimanje filma pamtit ću kao jedan od najtiših setova na kojima sam radio. Imao sam izvanrednu glumačku ekipu s kojom sam prvi put imao puno vremena za probe pa smo se svi potpuno unijeli. Ali pamtit ću ga po još jednom detalju koji nikada u životu nisam doživio. Naime, u jednom kadru sam se okrenuo oko sebe, a pola filmske ekipe je plakalo. Bilo nam je teško i emotivno, ali jako ugodno i lijepo raditi – priča Nola.

Tihana Lazović koja glumi Bebu u odrasloj dobi i Lana Barić koja glumi Bebinu majku dobile su Arene za najbolju debitanticu i najbolju sporednu ulogu, a dojmljiv je u filmu i Milan Pleština koji glumi glavnog negativca.

– Zaista je odvratan u filmu. Znao sam da je emotivno jak glumac, ali nadmašio je moja očekivanja. Milanu je bilo jako teško to glumiti, možda i najteže na setu – kaže redatelj. Nema osobe koja ga je do sada pogledala a da poslije njega nije poželjela učiniti nešto da promijeni svijet. Ipak, najjaču reakciju na film Nola je dobio od samih žrtava.

– I to od ženskih osoba koje su bile zlostavljane. Znate, na početku mi nije bilo u planu snimiti društveno angažirani film, ali sada kada vidim kakav odjek ima, jako mi je drago da sam u tome uspio. Da sam uspio prenijeti emociju i da ljudi na kraju filma zaista plaču – kaže i o prognozama njegove gledanosti u kinodistribuciji dodaje:

– To je u Hrvatskoj teško reći jer do sada su samo komedije bile dobro gledane. Ipak, volio bih da ga vidi što više ljudi, a i ženske kuće su mi obećale daljnju suradnju na svojim radionicama, tako da će film svakako živjeti. Kako u njemu ima nasilja i grdih stvari, preporučio bih da ga ne idu gledati mlađi od 15 godina. Ne treba djecu opterećivati u toj dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije