Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

Na Dori smo čuli brojne hitove, koji je po vama najveći?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu od 1993. - 2003. godine
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/10
11.02.2023.
u 08:58

Svake godine s našeg izbora ostane i nekoliko pjesama koje se rado slušaju, a neke od njih postale su i veći hitovi nego pobjedničke pjesme. Mi smo se prisjetili deset takvih hitova, a vi u anketi glasujte za onaj koji vam se najviše sviđa

Hrvatska je na Euroviziji od 1993. godine, kada nas je predstavljala grupa Put s pjesmom "Don't Ever Cry". Dvije godine kasnije naš izbor dobio je ime Dora. Svake godine s našeg izbora ostane i nekoliko pjesama koje se rado slušaju, a neke od njih postale su i veći hitovi nego pobjedničke pjesme. Mi smo se prisjetili deset takvih hitova, a vi u anketi glasujte za onaj koji vam se najviše sviđa. 

1. Tony Cetinski - Nek te zagrli netko sretniji

Na prvom izboru pobijedila je grupa Put, a Tony je zauzeo tek šesto mjesto. No, njegova pjesma "Nek te zagrli netko sretniji" postala je jedan od njegovih najvećih hitova, koju Cetinski i danas izvodi na svojim koncertima, praćen zborskim pjevanjem publike

2. Nina Badrić - Godine nestvarne

Tony je pobijedio iduće godine s "Nek' ti bude ljubav sva", a te 1994. godine nastupila je i Nina Badrić s eurodance pjesmom "Godine nestvarne". Nevjerojatan je podatak da je Badrić osvojila tek deseto mjesto. Pjesma je kasnije postala veliki hit na radijskim postajama i plesnim podijima hrvatskih diskoteka, a mi smo se zapitali bi li te godine bolje prošla od Tonyja.

3. Minea - Good Boy

Magazin i Lidija Horvat Dunjko pobijedili su 1995. godine s "Nostalgijom", no ostali su u sjeni Renate Končić Minee koja se tada kao 18-godišnja djevojka prvi puta pojavila na sceni s pjesmom "Good Boy", koja je i danas rado slušana na svim njenim koncertima.

4. Divas - Sexy Cool

Puno novinara koji su se te 1996. godine na internoj kladionici u Opatiji kladili na grupu Divas ostali su kratkih rukava jer je pobijedila Maja Blagdan s pjesmom "Sveta ljubav". No, novinari su zato prepoznali budući veliki hit, jer Divasice su iduće godine dobile Porin za pjesmu godine i ovom pjesmom počele uspješnu karijeru. Zanimljivo je da su na Dori bile tek desete 

5. Petar Grašo - Ljubav jedne žene 

Petar Grašo je na samom početku svoje karijere imao nekoliko uspješnih nastupa na Dori. Pobjeda mu je izmakla za dlaku dva puta - 1997. s pjesmom "Idi" i 1999. s "Ljubav jedne žene". Premda je ova pjesma postala jedan od njegovih najvećih hitova, nije imao sreće jer je te godine pobijedila Doris Dragović s Huljićevom pjesmom "Marija Magdalena", po mnogima našom najboljom eurovizijskom predstavnicom. 

6. Vanna - Kao rijeka

Goran Karan predstavljao nas je 2000. godine s pjesmom "Ostani", nakon što je pobijedio na Dori sa 172 boda. Samo osam bodova iza njega na drugom mjestu bila je Vanna, čija je pjesma "Kao rijeka" kasnije postala hit. No, Vanna je zato iduće godine otišla na Euroviziju sa "Strunama ljubavi".

7. Kawasaki 3P - Antonija 

Godina 2003. bila je možda i godina s najviše hitova na Dori. Pobijedila je Claudija Beni s "Više nisam tvoja", a osim nje čuli smo i Ninu Badrić s "Čarobnim jutrom", Jacquesa s "Na krilima ljubavi" i Kawasaki 3P. Tko zna što bi se dogodilo da smo te godine poslali "Antoniju" i razdrmali Euroviziju. 

8. Luka Nižetić - Proljeće

Dora se 2005. godine održala u Zagrebu, a pobijedio je Boris Novković s pjesmom "Vukovi umiru sami". Tada su se održala dva polufinala i superfinale u koje su uz njega ušli Danijela Martinović i grupa Magazin. No, s te Dore danas najbolje pamtimo Luku Nižetića i pjesmu "Proljeće". Osvojio je tek šesto mjesto. 

9. Jacques Houdek - Stotinama godina

Godine 2011. nije bilo klasične Dore, nego smo našu predstavnicu tražili kroz reality show u čijem su se superfinalu našli Jacques Houdek i do tada anonimna Daria Kinzer. Premda su svi očekivali kako će Jacques pobijediti, televoting je odlučio da nas predstavlja Daria s pjesmom "Celebrate". Danas se te pjesme gotovo ne sjećamo, no Jacquesovu pjesmu svi znamo. 

10. Lorena Bućan - Tower Of Babylon

Nakon što smo nekoliko godina slali našu predstavnicu na internom izboru, Dora se vratila 2019. godine, a tada se bitka u finalu vodila između dvoje mladih nada - Roka Blaževića i Lorene Bućan. Na Euroviziji nas je na kraju predstavljao Roko, a Lorena je zauzela drugo mjesto, no "Tower Of Babylon" postala je veliki radijski hit. 

VIDEO Više od 60 godina Ćiro je bio vjeran i odan svojoj Zdenki koju je upoznao kad je bila maturantica

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:46 11.02.2023.

Nijedna. Opet sramota za nekoć moćnu i kvalitetnu hrvatsku glazbenu scenu. Gdje su one divne hrvatske pjesme na hrvatskom jeziku koje su osvajale srca i duše masa i pjevaju se još desetljećima nakon praizvedbe?

Avatar kvasac60
kvasac60
10:23 11.02.2023.

Šit..

DU
Deleted user
09:48 11.02.2023.

Hitovi??? :)))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije