Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivni intervju

Mišo Kovač: Srce mi je bolje, Bog je rekao da nisam sve završio

'18.12.2012., Zagreb - Pjevac Mate Miso Kovac. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
25.12.2012.
u 19:51

Pjevač otkriva želje u 2013. godini, zašto se klanja Ivi Josipoviću, kako je sa suprugom Lidijom proslavio desetu godišnjicu braka, a prisjetio se i kakav je fatalni mladić bio

Nekoliko života većini ne bi bila dovoljna da prožive sve ono što je do svojeg 71. ljeta proživio Mišo Kovač. Dok slušate njegove priče, jasno vam je zašto Mišo nije samo glazbena već i životna legenda čije riječi dugo pamtite. Nakon više od četiri desetljeća pred odanom publikom i s glazbenom karijerom čiji uspjeh nitko na prostorima bivše Jugoslavije do danas nije ponovio (dvadeset milijuna prodanih ploča, pet pobjeda na Splitskom festivalu, 28 nastupa pred punim Gripama, napunio je Poljud, Arenu Zagreb...) pjevač njegova kalibra intervjue daje kao "privilegij" određenim novinama i novinarima.

Ovaj put čast je pripala nama. S karizmatikom smo pretresli sve ono što mu je 2012. učinilo lijepom godinom, zašto je supruga Lidija, s kojom je ove godine proslavio desetu godišnjica braka, zaslužna da je još uvijek tu, zbog čega se klanja Ivi Josipoviću, a prisjetio se i kakav je fatalni mladić bio te nam ispričao doživljaj iz mladosti koji prije nas nije otkrio ni jednom drugom mediju. Zbog lijepe i bogate Šveđanke Ingrid Miši Kovaču život je prije pedeset godina umalo krenuo potpuno drugim tijekom...

Dva infarkta u 15 minuta

– Kad sam se vratio iz vojske, počeo sam vezu s Ingrid čiji je otac u Švedskoj imao četiri tvornice. Pokazivala mi je fotografije tvornica misleći da ću je tako više zavoljeti. Jako se bila zaljubila u mene, no ja tako mlad nisam bio siguran u tu vezu. Plan je bio da se preselim u Švedsku i ondje započnemo zajednički život. Jednom prilikom došli smo nas dvoje u hotel Kvarner u Opatiji gdje smo noćili i ja sam u pola 3 u noći napravio konop od plahti, spustio se niz njega kroz prozor i pobjegao na autobus za Šibenik – sjeća se Mišo.

Lani u lipnju glazbeniku je na drugoj operaciji srca ugrađena trostruka premosnica pa je među prvim pitanjima bilo kako se osjeća.

– Sve je u redu, srce mi je bolje nego prije! Redovito sam na liječničkim kontrolama. Imam problema s vratnom kralježnicom pa me malo boli uho. Lidija se brine da redovito uzimam terapiju – rekao je Mišo, a onda se prisjetio prve operacije kojoj je bio podvrgnut lani, u utorak nakon Uskrsnog ponedjeljka, kada je u tri ujutro u petnaest minuta imao dva infarkta. Hitno je prevezen u bolnicu Sveti Duh gdje mu je docent Galić ugradio dva stenta. Kad se Mišo probudio, Galić mu je rekao: "Bog je rekao da nisi još sve završio i zato si ostao živ."

– Na njegove riječi dogodilo se to da sam u svibnju ove godine dobio Porina za životno djelo – smije se zvijezda.

No, nije to sve čime je Mišo opravdao liječnikove riječi. U veljači je snimio zajedničku pjesmu i videospot s klapom Rišpet "Sunce mi od tebe dolazi", izveo osam pjesama u emisiji "Misija zajedno" i tako nakon 19 godina ponovno nastupio u nekoj emisiji uživo, održao rasprodane koncerte na zagrebačkom Rujanfestu, u Rijeci, Splitu, Mariboru,...

– Pristao sam pjevati u "Misiji zajedno" jer se radilo o dobrobiti djece – kaže.

Upravo je na Rujanfestu pred trideset tisuća obožavatelja održao prvi koncert poslije višemjesečnog boravka u bolnici i terapija, ali, ističe Šibenčanin, u Rijeci je napravio atmosferu kakvu Riječani do tada nisu vidjeli ni doživjeli.

– U Rijeci ne pjevam često i zato me se toliko dojmilo – kaže, a onda mu se misli vraćaju u 1971. kad je njegov prijatelj, političar Mika Tripalo u Žminju održao najveći govor za Hrvatskog proljeća.

– Mika mi je priznao da je, kad se razbolio, stalno slušao moju pjesmu "Jači od vjetra" – kaže nam. Glazba kralja estrade davala je snage i generalu Anti Gotovini da izdrži dane provedene u ćeliji u Haagu. Mišo mu je u znak podrške poslao svoj album.

– Do oslobođenja generala Hrvatska je za Europu i svijet bila bezvezna, proustaška država. Tek oslobađanjem Ante Gotovine i Mladena Markača svijet je shvatio da je Hrvatska normalna država. Nisam zaljubljen u Ivu Josipovića, ali klanjam mu se jer je na Pantovčak na primanje Gotovine i Markača doveo dvanaest umirovljenih generala. Josipović će, vjerujem, ići još dalje i vratit će im uniforme i činove. To je velika stvar jer je predsjednik pokazao da je drugačiji od ostalih Hrvata koji brzo zaboravljaju. Moga sina Edija, koji ima tri odlikovanja Domovinskog rata, nitko više se spominje. Uzmi Ivu Josipovića i Zorana Milanovića, to je kao da si uzeo Mišu Kovača i nekog tipa iz sela da pjeva – kaže. Iz njegovih se riječi naslućuje da vjeruje u bolju budućnost.

– Mi smo država tek dvadeset godina, nijedna država na svijetu nije funkcionirala dva desetljeća od osnutka – tvrdi pa nastavlja u duhu Božića koji će tradicionalno provesti sa 40-godišnjom suprugom Lidijom i njenim bratom na ručku kod Lidijine majke, a ondje će biti i Lidijin i Mišin ljubimac, dvanaestogodišnji zlatni retriver Solo koji ih svuda prati i vole ga kao člana obitelji.

– Bog je u svakom čovjeku koji je dobar i koji će dati oprost. Čovjeku koji ti iz zapaljenog automobila izvuče obitelj zahvalit ćeš bez obzira koje je nacionalnosti i vjere.

Potresao ga je nedavni stravičan pokolj u Connecticutu u kojem je dvadesetogodišnjak u školi pobio dvadesetoro djece.

– Najgori nacist možda to ne bi napravio. Ubiti vlastitu majku pa djecu od pet godina – užasnut je.

Horoskopskog Raka izuzetno izraženih emocija nevolja drugog čovjeka uvijek pogađa pa se prisjetio da nije propustio pomoći ni newyorškim vatrogascima poslije terorističkog napada 11. rujna.

– U New Yorku sam s Lidijom, kćeri Ivanom i glazbenim menadžerom Ivicom Bubalom bio dvadeset dana nakon što su Blizanci bili srušeni. Iz New Yorka smo krenuli u New Jersey, a uz cestu su prosili vatrogasci s čizmom u ruci. Dali smo im nekoliko dolara, a kasnije smo na račun za pomoć obiteljima poginulih vatrogasaca uplatili 1500 dolara. Nekoliko dana poslije u američkim novinama izašao je tekst: "Mišo Kovač, popularan pjevač u Hrvatskoj, Amerikancu možda ne znači ništa, ali je za naše vatrogasce donirao 1500 dolara, a majka Billa Clintona sto dolara."

U godini na odlasku Kovač je obilježio desetljeće bračne sreće s 31 godinu mlađom Zagrepčankom, ali posebnog slavlja nije bilo.

– Miši i meni najljepše je kad sjednemo jedno pored drugog u fotelji i gledamo film – otkrila nam je Lidija. A što si legenda Mišo želi u 2013.?

– Sve sam prošao, želim samo puno zdravlja sebi, Lidiji, a Ivani još i da se ne nervira. Želim da u 2013. na cesti ne ginu mladi momci. To su dobri momci koji se napiju, sjednu u automobil i poginu. Dvadeset godina idem na Mirogoj i gledam grobove mnogih momaka i djevojaka koji su izgubili živote u prometnim nesrećama. Neću zaboraviti kad mi je prišao mladić bez obje noge i rekao mi da budem jak. Pitao sam ga gdje je izgubio noge, a on je rekao na motoru. Znao sam prije, dok bih u tri ujutro šetao Sola, dati dvjesto kuna za piće mladićima koje bih sreo – ispričao je Mišo.

Ansambli, a ne klape

Otkriva nam i koji su današnji pjevači domaće zabavne glazbe vrijedni pažnje.

– Najjači su Dražen Zečić, pa Mladen Grdović i Jasmin Stavros. Tony Cetinski također je jako dobar pjevač. Nisam nikad s njim popio kavu, ali nema veze. Većina glazbenih skupina koje se nazivaju klapama nisu klape nego ansambli jer koriste bubnjeve, klavijature, bas i gitaru. Klapa Maslina prava je klapa jer koristi samo mandolinu – kaže Mišo pa nam na rastanku poklanja kompilaciju od pet CD-a sa sto njegovih hitova s posvetom, uz zadatak.

– Nađite mi pjevača Amerikanca, Talijana... koji može na CD-u skupiti sto hitova. Meni je to uspjelo iako je jezik na kojem pjevam kikiriki – nasmijao nas je Mišo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije