Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od anonimca do zvijezde

Marko Perković Thompson – žrtva i junak hrvatske nacije

marko perković thompson (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/10
14.02.2014.
u 11:59

Kako je Marko Perković Thompson od potpunog anonimca postao pjevač s najprodavanijim albumima ?

Proslavio je rodno selo Čavoglave, junak je branitelja, deseci tisuća ljudi dolaze na njegove koncerte, no ipak se o njemu rado piše zbog mnogočega negativnog – od poreznih dugova, zabranjenih koncerata, svjedočenja u slučaju Sanader…

Kako je Marko Perković Thompson od potpunog anonimca postao pjevač s najprodavanijim albumima reći će njegovi prijatelji, suborci i suradnici u novoj epizodi dokumentarne serije ''Lice s naslovnice'', u nedjelju u 21.50 sati na RTL Televiziji!

Nakon završene srednje ugostiteljske, Marko Perković Thompson za život je zarađivao konobareći u pizzeriji u Otavicama, malom naselju u Zagori.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

Kako ga je srce od malena vuklo prema glazbi i sviranju gitare, Marko je uživao u kasno noćnim tulumima koje je svakog dana poslije 22 h priređivao u pizzeriji. Njegova šansa da se dokaže kao pjevač rodila se u jeku Domovinskog rata, kada je u redakciju Slobodne Dalmacije dospjela videokazeta s prve linije fronte. Urednik je odlučio upotrijebiti materijal s kazete za reportažu, a u koju se odlično uklopila pjesma s kazete – Čavoglave, autora Marka Perkovića kojem su prijatelji dali nadimak Thompson zbog puške koju je nosio u ratu.

„Malo nas je ostalo braniti domove, isprva samo nas četvorica iz sela. Bili smo u njegovoj kući. On je jedne večeri svirao gitaru, a mi smo uz njega pjevali. To naše pjevanje trajalo je oko sat vremena, sve u jednom ritmu. Kasnije smo svaki dan dodavali nešto novo, novu strofu… I tako se stvorila pjesma ''Čavoglave'', priznaju njegovi prijatelji i suborci Marko Goreta i Ante Reljanović, prisjećajući se vremena kada je rat prekinuo njihove bezbrižne mladalačke živote.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Iako su ''Čavoglave'' bile hit na radiopostajama, ostali glazbenici nisu dijelili mišljenje publike, te su Thompsona odbili pozvati na veliki glazbeni događaj u povodu priznanja Lijepe Naše u Splitu.

„Pokojni Dino Dvornik nije dopustio Thompsonov dolazak na koncert. Rekao je da neće njemu 'taj seljak pjevat', da kakav je to ritam pjesme, da ona nema veze ni s čim. Sjećam se, tražili smo Dina po Gripama da mu objasnimo da je Thompson autentičniji od svega što ostali pjevaju tu večer“, komentira novinar Predrag Lucić.

Pokojni Dino Dvornik nije dopustio Thompsonov dolazak na koncert. Rekao je da neće njemu "taj seljak pjevat'"

Predrag Lucić

Da nije bilo ekipe iz Slobodne Dalmacije, ''Čavoglave'' bi najvjerojatnije ostale zapamćene samo kao pjesmuljak za ratnu ekipu, a Thompson ne bi zamijenio pušku mikrofonom i počeo pjevati, prvo po birtijama, a zatim po malim dvoranama duž cijele Hrvatske. Prije nego što je pristao pjevati na izbornim kampanjama, Thompson se pojavio na Splitskom festivalu 1992. s pjesmom ''Zmija me za srce ugrizla''. Međutim, od tog tzv. pastirskog rocka, kako su ga bili nazvali glazbeni kritičari, nije se moglo živjeti, pa je Marko 1997. raspustio bend i ponovno razmišljao o povratku u konobare. No Anto Đapić se tada pojavio kao spasitelj i pozvao ga da se pridruži Giulianu i pjeva za HSP.

Foto: Tino Jurić/Pixsell

„Sjetio sam se tada da i mi njemu pomognemo kroz našu izbornu kampanju. Imali smo nešto novca, ne bog zna kakvog… On je, u pravilu, u to doba za nas pjevao za minimalne troškove, za svoj bend. Došao je do novca, prikupio sredstva za snimanje spota za pjesmu 'Vjetre s Dinare' “, prisjeća se bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Za ''Lice s naslovnice'' o Thompsonu i njegovoj glazbenoj karijeri, o njegovoj publici i ''konceptualnim'' albumima, otkazanim koncertima, proslavama Oluje i Dana zahvalnosti u Čavoglavama, na koje dolazi više od stotine tisuća ljudi, o tome kako nije svirao na izbornim skupovima 2007., o svjedočenju u slučaju Sanader i optužbama za utaju poreza govore Tomislav Mrduljaš, izvršni producent Thompsonovog posljednjeg albuma „Ora et labora“, Želimir Babogredac, predsjednik Uprave Croatia Recordsa, glazbeni kritičar Zlatko Gall, bivši bubnjar Marino Strmo-Jessy i bivši gitarist Ante Pupačić-Pupi.

Je li Thompson i žrtva i junak hrvatske nacije, odgonetnut će nam novo izdanje ''Lice s naslovnice'' u nedjelju, 16. veljače u 21.50 sati na RTL Televiziji.

>>Thompson ne smije pjevati Čavoglave 
u Puli, Grbin smije

>>Thompson u Vukovaru: Ovdje uvijek vlada zajedništvo i to se osjeti

Komentara 20

DU
Deleted user
12:31 14.02.2014.

Thompson je sa svojim pjesmama i domoljubljem pogodio u sridu,u srca mnogih Hrvata,to je jos samo uspjelo Franji Tudmanu.

DU
Deleted user
12:38 14.02.2014.

Thompson je utjeha i nada mnogim razocaranim Hrvatima koji nisu ovakvu Hrvatsku zelili.

Avatar Idler 3
Idler 3
13:53 14.02.2014.

Perković je jednostavno iskren - govori i pjeva kaj mu je na srcu, a to se nemre sakrit !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije