Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak proslavljenog redatelja

Lukas Nola ovako je govorio o svojoj dijagnozi: 'Ne dopuštam da mi se život vrti oko bolesti'

Preminuo je Lukas Nola, proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/8
29.10.2022.
u 15:29

- To je ozbiljna stvar koja se ne može gurnuti pod tepih, no iako zahtijeva veliku posvećenost, nikad mi neće postati prioritet niti će se oko nje vrtjeti moj život - istaknuo je svojedobno Lukas Nola za Večernji list.

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski filmski redatelj i scenarist Lukas Nola (58). Posljednjih godina Nola se borio protiv teške dijagnoze, no nikada nije posustajao u svojoj borbi. 

Da boluje od karcinoma grla, otkrio je prije osam godina nakon odlaska liječniku zbog konstantne promuklosti. Ubrzo je i operiran u KB Dubrava, a o svojoj bolesti svojedobno je govorio i za Večernji list. 

– Rak grla dijagnosticiran mi je prije tri godine i od tada se bavim njime koliko se on bavi mnome. To je ozbiljna stvar koja se ne može gurnuti pod tepih, no iako zahtijeva veliku posvećenost, nikad mi neće postati prioritet niti će se oko nje vrtjeti moj život. Popravljao me vješt majstor, a obitelj je pazila na mene, tako da sam, u skladu sa statistikama, danas O.K. – govorio je Nola u intervjuu za Večernji list 2017. godine.

Nakon operacije uspio se riješiti i svojih poroka. A to je, ako uzmemo u obzir da je na dan pušio četiri kutije cigareta, doista vrijedno divljenja. Priznao nam je i da mu je život bez cigareta donio više elana i energije, što se osjetilo na snimanju serije “Čuvar dvorca”.

Osim cigareta, odrekao se i alkohola. – Volio sam i popiti, ali ni to mi ne nedostaje. Žudim jedino za hladnim pivom. Onaj osjećaj kad je vani pakleno vruće, a vi uzmete kriglu ledenog piva i popijete nekoliko gutljaja. To mi nedostaje – iskren je bio redatelj. U usvajanju novih životnih navika i pripremama za seriju najveća mu je podrška bila, uz djecu Jakova i Maru, supruga Barbara. – Kada je doznala za bolest, šutjela je nekoliko minuta, a onda se pokrenuo nevjerojatan stroj koji se do danas nije zaustavio – ispričao nam je Nola.

25.04.2021., Zagreb - Barbara Nola i suprug Lukas u popodnevnoj setnji Zrinjevcem.rPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Inače, Lukas Nola rođen je 31. ožujka 1964. godine u Zagrebu, a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor.

Debitirao je u naraštaju tzv. mladoga hrvatskog filma TV filmom Dok nitko ne gleda (1993). U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija) postmodernistički kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima i pod dojmom filmova Davida Lyncha. Potom se okrenuo tzv. umjetničkom (art) filmu, s naglašenijim modernističkim postupcima i metafizičkim preokupacijama u djelima Nebo, sateliti (2000., Zlatna arena za režiju) i Sami (2001., Posebna Zlatna arena), u kojima, potvrdivši se kao vrstan vizualni stilist, posebice apsorbira utjecaje Andreja A. Tarkovskoga. Režira i na televiziji (igrane serije Operacija Kajman, 2007., i Čuvar dvorca, 2017). Lukas Nola bio je u braku s glumicom Barbarom Nolom, s kojom ima sina Jakova i kći Maru. Bio je i brat glumca Filipa Nole. 

VIDEO Anđa Marić prošetala pistom nakon dugo vremena

Ključne riječi

Komentara 7

AN
ANNY
16:03 29.10.2022.

Jako mi je žao, pratila sam ga, jer imam sličan problem. Iskrena sućut obitelji!

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
16:10 29.10.2022.

Pušenje je opaka stvar. Svatko treba znati da li je vrijedno uništiti zdravlje za kratki "užitak". RIP.

G1
grom 111
16:25 29.10.2022.

Vičše novaca u ptoračunu za ništ koristi redatelja ali kao čovkek neka počiva u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije