Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoran marić

Kako smo stvorili najbolji glazbeni festival u Europi

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
13.03.2019.
u 08:00

Prestižni New Musical Express dao je najveće moguće priznanje INmusicu na koji dolazi već nekoliko godina

Do sada najvrednije priznanje dobio je festival INmusic – najboljim festivalom u Europi proglasio ga je poznati britanski glazbeni magazin NME, New Musical Express.

Promocija destinacije

– Doista nikada nismo dobili ništa važnije, a treba reći i da ekipa NME-a nekoliko godina dolazi na INmusic pa tako njihova ocjena nije donesena na temelju jednog iskustva ili ovogodišnje najave – rekao nam je organizator INmusica Zoran Marić o priznanju za festival u kojem se ističe da je “najbolji i najisplativiji festival u Europi”. – Osim o izvođačima, ekipa NME-a imala je što za reći i o gradu Zagrebu i o lokaciji, sve im se svidjelo jer je drukčije od onoga s čime su se do sada susretali na festivalskim lokacijama. I to je logično jer jarunski su otoci, znamo, i posebno dizajnirani da bi na njima bili i događaji ovakvog tipa.

Drago nam je jer je ovo priznanje na europskom nivou, konkurencija su nam bili drugi europski festivali od kojih su nam neki u neposrednoj blizini, ali snažno ih podupiru i gradovi u kojima se održavaju. Primjerice, Sziget ima budžet od 30 milijuna eura, i novosadski Exit sada dobiva milijun i pol eura. S nama to još nije baš slučaj, daleko je to manje, pa će Grad i država morati razmisliti o jačem angažmanu ako žele da ovaj festival potraje – kaže Marić koji je i dalje oprezan s politikom cijena.

Budućnost ovisi o financijama

– Sasvim je sigurno da će zbog ovog priznanja biti još stranih gostiju koji dolaze jer znaju da za cijenu nižu od dnevne karte za koncert The Curea u Europi prije recimo tri godine dobivaju trodnevni događaj s nekoliko takvih vrhunskih izvođača. No, mi i dalje želimo većinu hrvatske publike, a ona još nije spremna platiti europske cijene ulaznica pa s politikom cijena treba i dalje biti oprezan te ih za sada nećemo mijenjati, iako to u nekom trenutku može postati neizbježna realnost, konkretno ako država i Grad ne prepoznaju INmusic kao nešto što vrijedi poduprijeti svotom koja bi bila bliža onoj koju dobivaju neki drugi festivali koje pohodi znatno manje domaće publike nego INmusic. Tako nećemo mijenjati ni lokaciju, ona se i ovim priznanjem dokazala kao velika prednost i za sada, dok festival ide, ostat će ovdje, hoće li ga biti i nakon ovog 14. izdanja, ovisi ponajviše o financijama, o tome hoće li i dalje biti održiv – kaže organizator jarunskog festivala kojemu konkurencija stalno raste.

– Praktički odmah iza nas održava se Volt festival u mađarskom Sopronu koji također ima izuzetno jaku postavu izvođača. Tjedan dana prije nas u Puli nastupaju Foo Fightersi koji poštuju taj novi trend nastupanja na antičkim lokacijama poput Arene. I očekivali smo da će publika prepoznati priliku da vidi oba događaja, nije prečesto da se to dogodi u istoj sezoni – kaže Marić.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:01 13.03.2019.

Prosle godine su imali puno bolje pivo nego inace, a da je hrana losa, jeste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije