Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na otoku Krku

Ida Prester upozorava: 'Bio je to dragulj Jadrana, a danas nije preporučljivo ići s klincima'

Zagreb: Festival zdravlja, panel "Zdravo srce = dug život"
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/11
02.05.2023.
u 18:15

Sa suprugom Vanijem i sinovima Riom i Rokom posjetili su Haludovo, jednom luksuzni hotel i resort zdanje koje se nalazi u Malinskoj na otoku Krku. Haludovo danas nije ni sjena onoga što je bio za vrijeme Jugoslavije, a danas ga turisti obilaze samo kako bi na društvenim mrežama dijelili videe i pokazali primjer nemara i propale arhitekture.

Pjevačica i voditeljica Ida Prester produženi je vikend iskoristila za obiteljsko druženje. Sa suprugom Vanijem i sinovima Riom i Rokom posjetili su Haludovo, jednom luksuzni hotel i resort zdanje koje se nalazi u Malinskoj na otoku Krku. Haludovo danas nije ni sjena onoga što je bio za vrijeme Jugoslavije, a danas ga turisti obilaze samo kako bi na društvenim mrežama dijelili videe i pokazali primjer nemara i propale arhitekture. 

"HALUDOVO - resort duhova. Nevjerojatna ruševina nekoć predivnog dragulja Jadrana, arhitektonski masterpiece Borisa Magaša. Ovdje se uživalo u dekadenciji, danas je posve propalo. Posjetili smo nakratko, nije preporučljivo s klincima, baš ima puno razbijenog stakla i čavala... ako vas zanima fascinantna povijest ovog mjesta, pogledajte video i javite dojmove. Za one koji žele znati više - tu je i sjajna epizoda Betonskih spavača. Nadajmo se da će se ova tužna situacija ubrzo riješiti i probati spasiti bar nešto od impozantne građevine. Ali prema onome što smo zatekli - slabe su šanse", stoji u statusi ispod Idine objave na društvenim mrežama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

 

Inače, kompleks Haludovo, a pogotovo njegov središnji objekt Palace, spada u najpoznatije radove hrvatskog arhitekta Borisa Magaša, među kojima su svakako i poljudski stadion te vrtić na zagrebačkom Mihaljevcu. Riječ je o djelu kasnomodernističkog jugoslavenskog formalizma, koji je doveden do krajnosti u brojnim drugim turističkim objektima i robnim kućama diljem SFRJ, prije nego što je uglavnom ustupio mjesto postmodernističkim ili neoracionalističkim tendencijama. Hotel je izgrađen tijekom tadašnjeg turističkog booma, a osnivač pornografskog časopisa Penthouse Bob Guccione bio je ulagač, čime je priča dobila dimenziju hedonizma i dekadencije.

Međutim, uskoro slijedi bankrot, nakon kojeg hotel ulazi u fazu životarenja koje traje do devedesetih. Kako navodi arhitekt Idis Turato, "Haludovo osamdesetih tiho propada i postaje provincijalno odredište masovnog turizma". Tijekom rata kompleks je bio dom izbjeglicama, da bi nakon privatizacije bio prepušten devastaciji.

Zgrada je pronašla novu slavu u posljednje vrijeme, djelomično zahvaljujući serijalu o poznatim devastiranim i zapuštenim modernističkim zgradama Betonski spavači, čija je jedna epizoda bila posvećena Haludovu. Sve to fino se uklopilo u duh društvenih mreža i fetišizma napuštenih nekad velebnih zdanja, pa je Magaševo djelo, oduvijek cijenjeno u arhitektonskoj zajednici, postalo popularno i u široj javnosti - pomalo opće mjesto, gotovo klišej, toliko da je sa stranica stručnih časopisa prešlo u glazbene spotove i Instagram-profile hipsterski osviještenih turista i lovaca na napuštene zgrade. 

VIDEO Kći Nede Ukraden: Stan koji dijelimo je toliko velik da se moramo dozivati mobitelima

Ključne riječi

Komentara 10

HO
homofobic
18:56 02.05.2023.

Haludovo je primjer komunistickog megalomanstva, zudnje za priznanjem pompoznosti ali bez procjene odrzivosti prije ulaska u projekt. Komunizam je zelio rafinerije, zeljezare, kemijske gigante bez ekonomske baze i kada je zivot dokazao da nesto nije odrzivo onda pocinje sporo propadanje ili utapanje u drzavnim donacijama da monument megalomanstva prezivi.

Avatar Idler 3
Idler 3
19:48 02.05.2023.

Super, neg dej nam povej kakšni su apatrmani uz Moravu ?

MP
marijan.pinkeva
19:30 02.05.2023.

Ida otkrila Ameriku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije