Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno:

Hugh Laurie: ‘Pjevanje mi pruža užitak jednak vožnji Bentleyja’

hugh
Pixsell
17.07.2013.
u 17:50

Do sada nam je Hugh Laurie bio najpoznatiji kao čangrizavi i cinični doktor House koji živote svojih pacijenata u istoimenoj američkoj seriji liječi nimalo uobičajenim metodama.

 Do sada nam je Hugh Laurie bio najpoznatiji kao čangrizavi i cinični doktor House koji živote svojih pacijenata u istoimenoj američkoj seriji liječi nimalo uobičajenim metodama.

Od serije, koja mu je po epizodi donosila dva milijuna kuna, 54-godišnji britanski glumac oprostio se prošle godine i posvetio glazbi.

Pod tušem je glas bolji

U svibnju je s bendom The Copper Bottom Band objavio svoj drugi blues-album “Didn’t It Rain”.

Kako House pjeva i svira otkrit će svi koji 24. srpnja svrate u Ljubljanu na Križanke gdje glumac promovira album, a mi vam donosimo ekskluzivni intervju s Lauriejem u kojem otkriva svoja razmišljanja o glazbi, opčinjenosti bluesom i životu.

– Europska narodna i crkvena glazba, tango, kubanski i latinoritmovi, svi imaju korijen u bluesu. Što sam stariji, sve sam svjesniji te sličnosti i sve više volim blues jer svi crpe inspiraciju iz njega – objasnio je Laurie zašto cijeni blues. Iako nastupa s odličnim glazbenicima, u postupku stvaranja voli biti sam jer je kreativniji kada ga drugi ne ometaju.

– Mislim da sam slobodniji kada nema drugih oko mene, a možda se i varam. Ista stvar je s pjevanjem, dok pjevušimo pod tušem mislimo da to izvrsno radimo, ali to je subjektivno mišljenje, pitanje je je li to istina i što susjedi misle o tome. Hm, nadam se da ne zvuči previše egoistično, ali mislim da sam produktivniji i kreativniji kad sam sam – priznaje Laurie. Dok je bio dječak, sam je naučio svirati klavir, poslije i gitaru, saksofon i bubnjeve, no ipak mu je od svih instrumenata najdraži klavir.

– Glazbenici danas koriste električne klavijature jer su jednostavnije za nošenje, jeftinije su i lakše je svirati na njima. Ali njihov je zvuk loš i mislim da ništa ne može nadomjestiti zvuk klavira. Možda je to samo moja romantična predodžba jer sam odan starim stvarima i instrumentima – govori glumac.

Dodaje da je velik utjecaj na njega, i to dok je još bio dječak, ostavio slavni Muddy Waters i prva ploča koju je ikad kupio bila je upravo njegova. Pjevanje uživo poseban mu je užitak koji opisuje na svoj osebujan način.

– Nevjerojatan je osjećaj biti vođa glazbenicima koji sviraju sa mnom. Pjevanje uživo, ali i sama glazba, jednako su mi uzbudljivi i pružaju mi neodoljiv užitak kao i vožnja oldtimera Bentley. Stisnuti gas i pustiti glas jednako je uzbudljivo – govori Hugh.

Očarao ga senzualni tango

Na prvom albumu “Let Them Talk” bio je odan zvuku Mardija Grasa i New Orleansa, a na novim je skladbama taj zvuk zamijenio južnjačkim bluesom i na čuđenje nekih – tangom. – Nakon jedne svirke u Buenos Airesu završili smo u baru u kojem je jedan par plesao tango. Bio sam očaran kada sam ih vidio, bili su tako senzualni i romantični da sam ih zamolio da nam se pridruže na sljedećoj svirci.

Ali onda mi je sinulo da nemam pjesmu koja ima prizvuk tanga!

Istraživao sam tu večer na internetu i pronašao jednu staru argentinsku skladbu “El Choclo” koju smo uvježbavali cijelu noć i već smo je sutradan odsvirali pred publikom.

Poslije sam je na albumu otpjevao s izvrsnom pjevačicom iz Guatemale Gaby Moreno – otkrio je Laurie.

>>Starigrad Paklenica film festival: I Dr. House podno Velebita

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije