Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talent izgubljen u paklu droge

Glazbenici koji su pokleknuli pred ovisnošću

MJ
22.09.2009.
u 16:54

Smrt Michaela Jacksona i nedavna prva obljetnica iznenadnog odlaska hrvatskoga kralja funka Dina Dvornika, ponovno su nas podsjetili na ozloglašene veze narkotika i svijeta glazbe.

Smrt Michaela Jacksona i nedavna prva obljetnica iznenadnog odlaska hrvatskoga kralja funka Dina Dvornika, ponovno su nas podsjetili na ozloglašene veze narkotika i svijeta glazbe.

Među prvima koji je pokleknuo i svoj blistavi talent upropastio beskrajnim drogiranjem bio je legendarni jazz saksofonist Charlie "Bird" Parker. Sredinom
tridesetih kao tinejdžer doživio je prometnu nesreću, zbog koje je postao ovisnik o morfiju, a zatim i heroinu koji se tada počeo širiti ulicama New Yorka.

Zlokobno "prijateljstvo"
Preminuo je u 35 godini, a mrtvozornik koji je napravio autopsiju, komentirao je da mu tijelo izgleda kao u 70-godišnjaka.

Heroin je bio koban i za jazz divu Billie Holiday. Izuzetno težak život, rad u javnoj kući i nesretne ljubavi pokušala je ublažiti heroinom. No bol je bila prevelika, Lady Day umrla je u 44 godini od ciroze jetre kojoj je uvelike potpomogao heroin.

Tijekom šezdesetih razne droge su još snažnije ušle u svijet glazbe, postale su dostupnije. Mnogi glazbenici nisu smatrali opasnim svoje koketiranje s
raznim opijatima koje je opjevano u nekim kultnim pjesmama.

Velikani koji su prebrzo otišli
No "ljubav" između kokaina i heroina s jedne te glazbenika s druge strane ubrzo je došla na naplatu. Velikani rocka poput Jimija Hendrixa, Janis Joplin i Jima Morrisona u kratkom su periodu, jedan za drugim umrli od predoziranja.

Konačni šok stigao je u kolovozu 1977. godine kada je preminuo kralj rocka. Srce Elvisa Presleya nije izdržalo beskrajne količine amfetamina, a ako su postojale i najmanje iluzije o štetnosti opijata one su izgubljene u noći kad nas je kralj napustio. Lekcije naravno nisu naučene, Elvisova smrt nije zabrinula njegove kolege na glazbenoj sceni.

U SAD-u izrazito popularni folk pjevač Tim Hardin preminuo je od zlokobne kombinacije morfija i heroina.

Isto tako originalni osnivač i gitarist Red Hot Chilli Peppersa Hilel Slovak upisao je svoje ime na glazbenu osmrtnicu, gdje stoje imena njegovih brojnih
kolega iz svijeta glazbe.

Prevara za kraj
Brojni glazbenici poput Erica Claptona ili Lou Reeda preživjeli su "koketiranje" s opasnim "neprijateljem" kojeg su svakodnevno konzumirali, a neki su, poput
Kurta Cobaina, zbog depresije uzrokovane dugogodišnjim drogiranjem izabrali samoubojstvo kao jedinu opciju da se "prevari" heroin.

Smrt Michaela Jacksona je ponovno pokazala kako brojni glazbenici utjehu i bijeg od problema pronalaze na najgori mogući način. U društvu masovnog ubojice 20. stoljeća koji se krije pod imenom kokain ili heroin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije