Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENI MENTOR

Davor Gobac: 'Druga sezona Voicea emotivno mi je lakše pala, ipak je to samo show'

Koncert Psihomodo Popa na adventu u Koprivnici
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/9
13.01.2024.
u 19:15

Svestranog Davora protekla dva mjeseca ponovno gledamo kao mentora u HRT-ovom showu "The Voice". Podsjetimo, u prošloj sezoni slavio je njegov natjecatelj Vinko Ćemeraš, a Davor i u ovoj sezoni ima nekoliko kandidata koji bi mogli daleko dogurati

Četiri godine nakon nagrađivanog i hvaljenog albuma "Digitalno nebo", omiljeni rock'n'roll bend Psihomodo pop nedavno je predstavio novi singl. "Dižeš me" je kratka i slatka ljubavna posveta onoj posebnoj osobi uz koju je baš sve lakše i ljepše. "Lirska kompozicija lebdećeg karaktera u tipičnom stilu Psihomodo popa", kako kaže Davor Gobac, zabavna je dizalica kojom vječni mladići najavljuju i novi studijski album "Vjerujem u čuda" koji će predstaviti ove godine. Zanimljivo je da je i 2024. godina Zmaja, baš kao i godina njegovog rođenja 1963. "Godina Zmaja" je i naslov debitantskog albuma grupe Psihomodo pop, koji je objavljen 1988. godine. Grupa je nastala 1983. godine, na temeljima grupe Neron, u kojoj tada sviraju Tigran Kalebota-Tigi i Smiljan Paradiš-Šparka. Uz Nevena Kepeskog - Kepa, grupi se još priključuje i Gobac, koji je već kao trinaestogodišnjak svirao u punk sastavu Klinska pomora, i Neron mijenja ime u Psihomodo pop. Godine 1985. u sastav dolazi Saša Novak Radulović, nakon što ju je napustio Kepeski, te ta postava održava brojne koncerte na prostoru bivše Jugoslavije. Godine 1987. pridružuje im se drugi gitarist Brada. Godine 1988., nakon čitavih pet godina demo statusa, na tržištu se pojavljuje njihov album prvijenac nazvan "Godina Zmaja", koji je polučio ogroman uspjeh i doslovno digao cijelu državu na noge, a pročuli su se i izvan države zahvaljujući nizozemskom rock festivalu Grote prijs of Netherland, gdje su, u konkurenciji od 600 sastava, odabrani kao jedan od šest najboljih sastava. Taj uspjeh nije mogao promaknuti ni legendarnoj glazbenoj postaji MTV, gdje je prikazan spot engleske verzije Psihomodovog najvećeg hita svih vremena "Ja volim samo sebe" prepjevan na "I'm In Love With Gobac", to je bio ujedno i prvi video spot prikazan na MTV-u s područja bivše Jugoslavije. Članovi Psihomodo popa, osim Davora Gopca, danas su i Vlatko Čavar Brada (gitara, prateći vokal, usna harmonika), Smiljan Paradiš Šparka (bas-gitara, prateći vokal), Jurij Novoselič Kuzma (saksofon, klavijature) i bubnjar Tin Ostreš, koji je 2018. godine zamijenio preminulog Tigrana Tigija Kalebotu. Svestranog Davora protekla dva mjeseca ponovno gledamo kao mentora u HRT-ovom showu "The Voice". Podsjetimo, u prošloj sezoni slavio je njegov natjecatelj Vinko Ćemeraš, a Davor i u ovoj sezoni ima nekoliko kandidata koji bi mogli daleko dogurati.

Ove sezone vas ponovno gledamo kao mentora u "The Voiceu". Kako vam je u ovoj sezoni, ima li razlika u odnosu na prvu u kojoj ste ipak bili novi i teško doživljvali svako ispadanje vaših kandidata?

Mislim da mi je druga sezona lakša i nekako mi je emotivno lakše pala jer sam znao otprilike kako se sve događa. Ipak je to show, igra. Nažalost, netko mora ispasti. Sve u svemu, druga sezona je puno lakša.

Kako ste birali kandidate ove godine? Jeste li pazili i na stilove, ali i da imate dovoljno muških i ženskih?

Nisam pazio dovoljno na stilove i imam li podjednako muških i ženskih vokala. Možda pred kraj kad su mi ostala dva mjesta. Ma ni tada baš nisam nešto. Nekako sam se okretao po osjećaju i za koga sam baš mislio da dobro pjeva.

Možete li usporediti ovogodišnju sezonu s prošlom? Jesu li kandidati bolji?

Ma i ove sezone su kandidati odlični. Bilo bi nezahvalno reći da je neka sezona bolja ili lošija kad u svakoj ima dobrih kandidata. Ova sezona je isto odlična i ima stvarno dobrih pjevača. Jedino što sad u Hrvatskoj ima puno showova, pa su se neki i potrošili. Vidjet ćemo u godinama koje dolaze.

Kakva je atmosfera u vašem timu, s obzirom da je prošlosezonski pobjednik iz vašeg tima? Mnogi kao jednu od glavnih favoritkinja ove godine spominju vašu Gabrielu Braičić. Što mislite o tome?

Atmosfera u mom timu je odlična. Radimo i zezamo se, svi smo si dobri. Vidim da su se kandidati među sobom baš sprijateljili. Sigurno je da je Gabriela jedan od favorita. Vrlo je mlada i odlično pjeva. Što će se dogoditi do kraja, vidjet ćemo kad i publika kaže svoje.

VEZANI ČLANCI: 

Kakva je inače bila atmosfera na snimanju? Vi ste, kao i obično, najviše zaduženi za šalu?

Na snimanju je bilo dobro. Bilo je možda naporno snimati ta okretanja, jer sve dugo traje i ima dosta posla. Ove godine smo svi bili zdravi, nije bilo nekih specijalnih bolesti ni kod kandidata ni kod mentora. Jedino je Dino Jelusić bio malo bolestan. Sve u svemu, svi smo jako zadovoljni. Ne mislim da sam samo ja zadužen za šalu. Pa i drugi se šale.

Četiri godine nakon albuma "Digitalno nebo" Psihomodo pop nedavno je objavio novi singl "Dižeš me". Pjesma je odmah ušla kao najviši novitet na top 40. Kako ste zadovoljni pjesmom i prijemom?

Lijepo je da je pjesma odmah ušla među najslušanije u Hrvatskoj. Zadovoljan sam, to je jedna tipična Psihomodo pop pjesma lirskog karaktera. Mislim da će na kraju jako dobro proći. Uostalom, već sad su dobri rezultati.

Za ovu godinu najavili ste novi album "Vjerujem u čuda". Što nas očekuje na njemu?

Na novom albumu "Vjerujem u čuda" očekuje nas 10 kompozicija. Mogu reći da samo jako zadovoljni, Skansi je to super snimio. Svi smo pomagali, i naš bubnjar Tin je pomagao oko samog snimanja. Mislim da imamo odličan materijal, na kojem će biti raznih glazbenih stilova - od bluesa, preko punka, do rock'n'rolla. Najbitnije je da friško zvući. Zadovoljni smo.

Kada ste gostovali na TOP radiju rekli ste kako Skansiju kupujete novi mikser. Jeste li ga kupili i koliko je Skansi popravio zvuk?

Pa uzeo sam Skansiju novi mikser, ali znate, to je bio onaj mikser za miksati jaja. Napravil je baš lijep kolač.

Rođeni ste u godini Zmaja, vaš prvi album zove se "Godina Zmaja", a i ova godina je godina Zmaja. Vjerujete li onda da će iduća godina biti jedna od najboljih? Vjerujete li u horoskop?

Uvijek kad imamo idući album vjerujem da će ta godina biti jedna od najboljih, a sad pogotovo kad je godina Zmaja. Prvi album nam je izašao u godini Zmaja, "Donna" je izašla u godini Zmaja. Uvijek je bilo dobro, pa ne sumnjam da će tako biti i ove godine. No ova će godina biti dobra prvenstveno zato što imamo odličan album, a ne samo zbog same godine Zmaja. Volim tu i tamo pročitati horoskop, to me zabavlja. Vjerujem da se neke stvari sigurno daju izračunati. Horoskop nije ćiribu-žiriba, to je znanost.

Prošlo je 40 godina od početka rada Psihomodo popa. Mnogi ne znaju da vi niste ni bili prvi pjevač grupe, nego ste zamijenili Nerona koji je išao u vojsku. Jeste li kad pomislili kako bi se razvijala vašeg benda pa i vaša, da niste zamijenili Nerona?

Da, Neron je bio prvi pjevač grupe, ja sam ga zamijenio. Nisam nikad razmišljao kaj bi se dogodilo. nemam pojma. Nikad ne razmišljam o budućnostima koje se nisu dogodile a možda su se mogle dogoditi.

Osim s Psihomodo popom nastupate sa Skansijem i sinom Vilijem u Viliju i DeBilima. Nastavljate li i dalje s njima?

Vili i DeBili je jedan spontani bend koji je nastao u lockdownu, gdje smo Vili, Skansi i ja shvatili da imamo puno vremena i da možemo nešto napraviti. Ja sam imao neke pjesmice koje sam počeo pisati i tu smo se uhvatili posla i napravili prvi album grupe Vili i DeBili. Već smo snimili i drugi koji će uskoro izaći, napravljen je i spot.

Kako ste zadovoljni razvojem Vilijeve karijere? Nedavno je s Donkey Hot nastupio kad pregrupa Baretu i Majkama i reakcije su bile odlične.

Što se tiče Vilijevog benda, meni je odličan. Ja ga podržavam, i bio sam u Areni kad je bio predgrupa Baretu. To je bio jedan odličan nastup, zbilja sam bio ugodno iznenađen.

Jeste li pratili ovogodišnji Eurosong? Što kažete o nastupu grupe Let 3? Ima li šanse možda da se i Psihomodo pop idućih godina prijavi na Doru?

Nisam baš gledao cijeli Eurosong, nemrem to gledati, ali pratio sam Let 3. To je bilo baš zabavno. Drago mi je da su tako daleko dogurali. Psihomodo pop nema ama baš nikakve ambicije da bi nastupio na Euroviziji. To nas ne zanima.

Pratite li zbivanja zadnjih godina na domaćoj glazbenoj sceni? Koga biste izdvojili od mlađih izvođača?

Ne mogu reći da aktivno pratim zbivanja na domaćoj glazbenoj sceni, ali naravno da bih izdvojio Donkey Hot. Kaj to nije mladi izvođač?

Slikate li još? Planirate li možda opet neku izložbu?

Slikam kad mi dođe i kad imam vremena. Imam već i novih slika za novu izložbu koju ću sigurno u jednom trenutku napraviti.

U veljači ćete proslaviti 60. rođendan. Kako se osjećate? Jesu li vama godine samo broj?

Da, u veljači ću proslaviti 60. rođendan. Dosta dobro se osjećam. Moram priznati da sam se malo iscrpio oko Nove godine sa slikama i putovanjima, ali sad sam bolje. Godine su samo broj. Netko ima manji, a netko veći broj. Moj broj je već dosta solidan.

VIDEO: Hakiran Let 3! Mrle u očaju: 'Prijetnje hakera su sablasne!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije