Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Ana Gruica: Moj Hrvoje navija da nam djeca budu intelektualci, a ja bih da su sportaši

Ana gruica
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/8
04.04.2015.
u 19:46

Splitska glumica o svojoj profesiji, današnjem društvu, partneru Hrvoju Šalkoviću i bebi koja stiže krajem ljeta

Proljetna bijela haljinica, tirkizne štikle, preplanula put i osmijeh od uha do uha... S tim je “rekvizitima” splitska glumica Ana Gruica došla na snimanje za Ekran i to je bilo sasvim dovoljno da tih pola sata pred zgradom HNK bude glavna atrakcija. Haljinicu i cipele zahvaljuje dizajnerima, a preplanulu put nedavnom posjetu Tajlandu u kojem je boravila s partnerom Hrvojem Šalkovićem. A osmijeh od uha do uha? E, to zahvaljuje poslovnom, ali još više privatnom skladu u kojem uživa posljednjih mjeseci. Otkako je u vezi s Hrvojem, 32-godišnjakinja ističe da zna kako je to jednostavno ono pravo, a kao potvrda ljubavi kraljem ljeta stiže im i prinova. No to što je trudna Anu nimalo nije usporilo. Štoviše, planira projekte, polaže ispite na diplomskom specijalističkom studiju, bira destinacije za nova putovanja...

Složili se neki ili ne, u Splitu je kulturni život na puno nižim granama nego u Zagrebu, ali vi ste se posljednjih nekoliko godina uspjeli nametnuti kao jedna od najzaposlenijih splitskih glumica. Jeste li poslovno zadovoljni?

– Imamo sreću da se u Splitu otvorila akademija koja nam je donijela val novih glumaca, veliku konkurenciju, a s tim se iskristaliziralo tko je radišan, tko nije, tko ima kakve kvalitete. U Splitu nema velikih ponuda, ali ovo što se radi, radi se kvalitetno. Grad ima dobre referencije za budućnost, pritom najviše mislim na Splitsko ljeto koje otvara velike mogućnosti mladim ljudima... Snimale su se i sapunice, tako da se posljednjih godina umjetnički nešto ipak događa u Splitu.

Izopačene vrijednosti

Prije mjesec dana bila je premijera predstave “5 minuta ispred tebe” u kojoj igrate mladu djevojku koja je, prema nekim komentarima, opisana kao tipična, “plitka” Splićanka?

– Odmah ću stati u obranu svojeg lika. Nije plitka. Vrlo je inteligentna, ali i buntovna. Živi u obitelji u kojoj je otac pomorac i nikad ga nema, a majka o njoj ne vodi brigu. Po meni, u njoj postoji predivna drskost.

Koliko vam općenito smeta kada čujete komentar da postoje tipične Splićanke, što pritom podrazumijeva da su uvijek dotjerane, šeću se rivom i ništa ne rade?

– Stereotipa ima svugdje, jesu li opravdani, ne bih znala. Zašto tipična Splićanka mora biti netko tko dotjeran šeće na rivi i ne radi ništa? Možda je tipična Splićanka baš neka dotjerana cura koja šeće rivom i radi koješta. U svakom slučaju, ovaj dio da su dotjerane i šeću na rivi stoji. Nastavak opisa ne bih znala. (smijeh)

Predstava “5 minuta ispred tebe” govori o problemima današnjih obitelji. Koji su to problemi?

– Mislim da su mladi danas upali u probleme interneta i probleme krivih vrijednosti. Kao buduća majka počela sam se plašiti za budućnost naše djece. Sve je krenulo krivim putem, od televizije koja promovira realityje bez istinskih vrijednosti. Ne vidim da je napravljen ikakav reality o matematičarima, akademicima, o ljudima koji su uložili godine rada u svoje školovanje. Plasirano je danas mladima da mogu postati slavni samo zato što su lijepi ili spremni pokazati dio tijela. To je tužno. Društvo je kompletno izopačeno, a naročito naše hrvatsko koje se pravi da je demokratsko i europsko, kada je u suštini patrijarhalno i nazadno. Sve se veže za muški uspjeh. Žene koje su napravile velike karijere postanu bitne u društvu tek kad postanu supruge nekoga tko je “netko”. Sve ono što su postigle prije ne čini ih pretjerano važnima. Šalje se poruka mladim ljudima, naročito ženama da trebaju biti lijepe, puno se slikati i slike objavljivati na Instagramu, što prije se udati i to za što bogatijeg čovjeka i tako će postati uspješne. Potpuno netočno.

Nedavno smo dobili prvu ženu predsjednicu. Vidite li to kao pomak iz patrijarhalnog društva?

– Ma to je splet okolnosti, paravan političkih struja kojima trenutačno odgovara da je žena na čelu države. Smatram da se predsjednica politički grupira sa ženama i prije svega smatram je pametnom ženom koja se teško borila da dođe do ovoga gdje je danas pa vjerujem da neće igrati po muškim pravilima.

U predstavi “5 minuta ispred tebe” glumili ste trudni. Je li bilo teško?

– Sreća je da sam u formi, uspjela sam izdržati sve probe tako da nitko od kolega nije shvatio da sam trudna iako sam već bila prošla prvo tromjesečje. Bila sam uspuhana, svi su mislili da sam anemična, ali kako je bilo radnog elana, tako nisam ni razmišljala o trudnoći. Čim je prošla premijera i čim sam odradila voditeljski posao na ovogodišnjem Porinu, postala sam prava trudnica i trbuh je samo počeo rasti.

Neopterećena kilogramima

Preselili ste se u Zagreb u kojem živite s Hrvojem. Razmišljate li uopće u kojem će smjeru ići vaša karijera nakon poroda? Hoćete li se vratiti raditi u Split?

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

– Ne bih ja bila ja da ne razmišljam. Prvih nekoliko mjeseci posvetit ću se djetetu, a onda ću se vratiti na posao. Hoće li to biti u Splitu ili Zagrebu, ne znam, ali znam da će Zagreb biti moje mjesto stanovanja. Planiram samostalni glumački projekt, a Hrvoje bi ga trebao napisati i baš ga ovih dana gnjavim da prione poslu. Trenutačno sam i na diplomskom specijalističkom studiju na Kineziološkom fakultetu pa ovo vrijeme dok sam na bolovanju polažem ispite.

Osjećate li trudnoću doista kao drugo stanje?

– Uvijek sam se grozila klišeja poput one izjave o buđenju majčinskih osjećaja, ali sada zbilja, nakon što je prošlo nimalo ugodno prvo tromjesečje, osjećam da je ovo drugo stanje. Nikad ništa ljepše nisam osjetila.

Je li Hrvoje brižan budući tata?

– Bilo bi žalosno da s toliko godina nije brižan (smijeh). Jako mi udovoljava. Mislim da će biti sjajan otac. Moje je ponašanje na intervale, nekad sam plačljiva i zahtjevna, a nekad mi se Hrvoje čudi kako imam energije i volje za sve aktivnosti.

Planirate li vjenčanje?

– O vjenčanju se najnormalnije govori, nije to nikakva tabu tema. Svi nas sada to pitaju, ali vraćamo se na temu s početka ovog intervjua i onu misao da nisi vrijedan ako nisi udana žena. Meni su to gluposti, vjenčat ćemo se kad budemo osjećali da je trenutak za taj korak.

Pazite li sada više na prehranu i kakav je vaš stav o vječnoj raspravi tko se koliko udebljao u trudnoći?

– Već sam se udebljala, još ću se udebljati i apsolutno se time ne opterećujem. Promijenile su mi se prehrambene navike i to tako da jedem nezdravije. Godinama prije trudnoće bila sam u strogom režimu pa sam se sada potpuno prepustila. Žene su toliko opterećene težinom u trudnoći, ali to je tako divno stanje da mislim da je otužno zamarati se u koji konfekcijski broj netko stane, a da ne govorim o rivalstvu tko će se prije vratiti u formu nakon poroda. Zdrava prehrana u trudnoći nije bitna zbog estetike, nego zbog zdravlja.

Što su rekli vaši roditelji na trudnoću?

– I moji i Hrvojevi oduševljeni su jer su bili digli ruke od nas. Već se nude babysitterske usluge, tako da mi možemo planirati buduća putovanja.

Jeste li ikad požalili što se bavite glumom i biste li htjeli da se i vaše dijete time bavi?

– Nikada nisam požalila jer glumu smatram plemenitom profesijom. To je umjetnost gdje se čovjek crpi i mentalno i fizički i taj bi se trud trebao više financijski cijeniti. Zato bih savjetovala djetetu da radije nađe posao koji se bolje plaća, ali ne bih imala ništa protiv da se bavi glumom, iako navijam da bude sportaš, a Hrvoje navija da bude intelektualac. Bavljenje sportom izuzetno je bitno, zahtjevno je i fizički i mentalno te mislim da samo psihički jake osobe mogu biti vrhunski sportaši.

Kada ste shvatili da je Hrvoje onaj pravi?

– Na početku smo oboje glumatali da smo veliki zavodnici, držali smo neku svoju reputaciju, ali onda smo shvatili da od toga nema ništa. To vam je kao ono kada ide prevariti lopov lopova. Imamo dovoljno godina da znamo kakve odnose ne želimo, a ovaj spada u onaj koji želimo.

>> Ana Gruica i Hrvoje Šalković čekaju bebu!

Komentara 11

DU
Deleted user
07:08 05.04.2015.

Volim umjetnost i sport, ali najplemenitijim poslom su se bavili naši težaci i ribari. Oni su razlog zašto smo ovdje opstali 13 stoljeća. Da su i oni bili umjetnici i sportaši, odavno bi nas bio vrag odnio. Više je za opstanak Hrvata kroz povijest značila motika nego svi kistovi i glazbala zajedno.

Avatar bok
bok
22:31 04.04.2015.

...pa jedno ne iskljucuje i drugo.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
23:12 04.04.2015.

uz ovakve izjave koje pokazuju tvoje intelektualne dosege, držim da je bolje da se uhvate športa.... bit će sigurno manje neuspješni nego u alternativnom izboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije