Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako provesti dan u Dubrovniku

24 sata Dubrovnika

Dubrovnik
Foto: Sandra Veselinović
1/5
01.10.2015.
u 11:04

Neopisive gužve, visoke cijene i neizdrživa vrućina najčešći su opisi Dubrovnika. No, jeste li sigurni da je to prava slika? Treba li vjerovati baš svemu što pročitate u novinama ili pogledate na TV-u?

Moja istina je malo drugačija. Dubrovnik je jedino mjesto u Hrvatskoj koje možemo pokazati turistima i biti ponosni jer je sve na svome mjestu i onako kako bi trebalo biti. Nikada neću zaboraviti ponos koji sam osjećala, kada sam po prvi puta s grupom stranih turista prošla ulicama staroga grada. Njihovi pogledi, komentari i otvoreno divljenje najljepše je što sam ikada čula o Hrvatskoj.
Druga polovica listopada idealno je vrijeme za obilazak Dubrovnika. Više ne vladaju gužve, a turista je dovoljno da grad nije prazan. Dani su sunčani i topli, svjetlost meka, odlična za fotografiranje. Grad se može obići po ugodnoj temperaturi, a niti izležavanje na plaži nije isključeno. Večeri su blage i idealne za opuštanje na nekoj od terasa restorana ili kafića, a ako vam se posreći, možda pogledate i snimanje neke od scena iz mega popularne "Igre prijestolja".
Evo prijedloga za lijeni i opuštajući dan u Dubrovniku.
09:00 Franjevački samostan Male braće
Tek što ste prošli kroz Vrata od Pila, jedan od najljepših gradskih ulaza na svijetu, i kratko se divili Onofrijevoj česmi pažnju ćete posvetiti obližnjem Franjevačkom samostanu. Njegov elegantni klaustar u 14. stoljeću izgradio je majstor Mihoje Brajkov i jedan je od najljepših srednjevijekovnih klaustara na Jadranu. U sklopu samostana nalazi se i jedna od najstarijih ljekarni u Europi, koja je neprekidno u funkciji od 1317. godine. Nekada su se u njoj spravljali i prodavali isključivo lijekovi i tonici, a danas su među turistima popularne razne kreme za lice i ružina vodica iz samostanske proizvodnje.
Muzej samostana je otvoren svakoga dana od 09:00h - 18:00h (ljeti) ili 14:00h (zimi), a cijena je 30,00kn za odrasle.
10:00 - 12:30 Šetnja Stradunom
Placa, ili popularno Stradun se prolazi polako, razgledavajući izloge trgovina, čija vrata još uvijek imaju prepoznatljivi, renesansni oblik "na koljeno". Na kraju Place, trenutno samo iz vana, možete razgledati najljepšu, gradsku crkvu, baroknoga Sv. Vlahu i prepoznatljivi, renesansni Orlandov stup ispred nje. Nekada su se ovdje čitali proglasi i viorio se dubrovački stijeg.
Točno preko puta Sv. Vlaha nalazi se renesansna palača Sponza, čiji atrij nikako nemojte propustit pogledati (besplatan ulaz), a zatim produžite i do gotičko - renesansnog Kneževog dvora. Upravno središte Dubrovačke Republike jedna je od najvažnijih znamenitosti grada, a skriva najljepši atrij Dubrovnika. Kako biste vidjeli atrij, morate kupiti ulaznicu koja obuhvača i muzej, koji je otvoren svakoga dana, ljeti između 09:00h i 18:00h, a zimi do 14:00h.
Šetnju završite na Gundulićevoj poljani, gdje možete lutati između tezgi s lokalnim proizvodima ili popiti kavu u sjeni Katedrale.
13:00 Ručak
U gradskoj luci, s pogledom na Tvrđavu sv. Ivana, ručajte u Peškariji. Ovdje je najsigurnije prepustiti se najjednostavnijoj hrani kao što su pržene ribice ili odličan crni rižot.
14:30 Zidine
Nakon dobroga ručka, godi poduža šetnja, a u Gradu je najljepša ona starim zidinama. Pogled na gradske krovove i osunčano more nagrada je za uloženi trud. Uz nekadašnji lučki arsenal krenite sjeverno prema Dominikanskom samostanu i tamo se popnite na zidine. Svakako napravite cijeli krug. Zidine su u listopadu otvorene od 08:00h do 17:30h, a obilazak košta 100,00kn.
16:30 Šetnja stražnjim ulicama
Najzanimljivije šetnje su one neplanirane. Izgubite se u spletu starih, dubrovačkih ulica ispod užadi s rubljem, kroz stare portale, u oronulim vežama, između obzidanih vrtova. Nikako ne propustite stube, koje vode do Isusovačke crkve ili klaustar Klarisa.
20:00 Večera
Jedna od trenutno najzanimljivijih gastro destinacija je Pantarul. Smjestio se na Lapadu u Ul. kralja Tomislava i uglavnom je na meti Dubrovčana, ali ga polako otkrivaju i turisti. Ničim poseban izvana, restoran je iznutra vedar i ugodan, a nudi maštovita, sezonska jela vješto spravljena od svježih namirnica. Nemojte niti pokušavat navratiti bez rezervacije (020 333 486).

Kada završi vaš dan u Dubrovniku shvatit ćete da nije bilo gužve, da u restoranima niste platili više nego li na mjestima iste kategorije u Zagrebu i da su Dubrovčani ljubazni, nasmijani i vjerojatno najvedriji Hrvati.
 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
13:10 01.10.2015.

Pantarul ? Pantarul ??? Znam da je izbor restorana stvar ukusa, ali Pantarul ? Moj ukus za restorane koliko god bez veze bio sigurno ne uključuje restoran koji ima menu na papiru koji ujedno služi umjesto stolnjaka. Cijene pretjerane i za Dubrovnik. Pantarul treba lijepo zaobići, a u blizini ima nebrojeno restorana i pizzeria koje nude bolju, kvalitetniju i povoljniju hranu. Ako vam se jede uz dobru uslugu i svježu kvalitetnu hranu posjetite restoran Lapad, Pizzeriu Mama Mia, restoran Buono. Ako ste gladni na putu od Starog Grada već na Iva Vojnovića imate odličan restoran Magellan, a dalje u Lapadu još desetke restorana cijenom, uslugom i kvalitetom (po mom ukusu) boljih od Pantarula. Ako ste pak osoba za pojest nešto kvalitetno s nogu (a ima i za sjest) tu svakako preporučam Pizzeria - Fast Food Tutto Bene, ali ja ću reći da mi je ipak najbolji u jutro jer je kava + kroasan + cijeđena narančada 25 kn. I to nije sve. Prošetajte Uvalom Lapad i nastavite Šetalištem Nika i Meda Pucića u zoru ili predvečerje (zbog ljepote prizora), izađite na Babin Kuk kada prođete kraj hotela Neptun i potražite fenomenalan restoran Komin ili samo jednu šetnju kroz park dalje do Pivnice Dubrava. Nećete požaliti. - napominjem, nije mi cilj oblatiti restoran Pantarul, nego dajem mišljenje isključivo vezano za moj osobni ukus i iskustvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije