Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE PROTIV KRIZE

Sarkozy odobrio stimulativni paket od 26 milijardi eura

04.12.2008.
u 14:15

Kako bi Francuska preživjela ekonomsku krizu, njezin predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio je pustiti 26 milijardi eura u sustav.

Mjere koje namjerava provesti uključuju milijardu eura za autoindustriju i pet milijardi eura za investicije u javni sektor. Plan bi trebao podići ekonomski rast za 0,6 posto u 2009. godini. On će isto tako povećati proračunski deficit na 3,9 posto, što je 0,8 posto više od predviđenog.

Ovime je Francuska prešla dopušteni deficit koji nalaže Europska komisija, a koji iznosi 3 posto. Međutim, zahtjevi su se morali smanjiti kako bi zemlje Europske unije preživjele krizu.

Predsjednik Francuske rekao je kako je njihov odgovor na krizu investiranje jer da se jedino tako može potaknuti gospodarski rast i sačuvati radna mjesta.

Osim već spomenutih 26 milijardi eura, francuska vlada namjerava dati još 11,5 milijardi eura kompanijama u obliku kredita i poreznih olakšica kako bi potaknula investicije.

Francuska još nije službeno u recesiji, ali statistike kažu da je nezaposlenost porasla na 7,7 posto što predstavlja jednu od najviših stopa nezaposlenosti unutar Europske unije.

Mnogi su ljudi izgubili posao unutar automobilske industrije jer su Renault i Peugeot, zbog pada u prodaji, otpustili tisuće ljudi. Automobilska industrija u Francuskoj zapošljava 10 posto radne snage.

Želite prijaviti greške?