Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Saborska gibanica – ima tri sloja ničega, a između njih je ništa

sabor
Patrik Macek/VLM
30.11.2013. u 12:00

Umjesto da argumentirano raščereče proračun i iznesu prijedloge za njegovo poboljšanje, sabornici su se igrali Alan Forda

Neki je dan bilo naprosto degutantno slušati i gledati saborsku raspravu o proračunu za 2014. Ispaljena je tolika količina gluposti, nesuvislih primjedbi i neduhovitih dosjetki da se čovjeku smuči pri pomisli da to izlazi iz usta ljudi koji predstavljaju našu političku elitu, a u rukama drže kormilo ove zemlje. Proračun je najvažniji dokument koji Vlada predlaže, a Sabor prihvaća. On je Biblija za gospodarski i politički smjer zemlje. A posebno je važan u uvjetima duge i duboke krize u kakvoj je Hrvatska.

Proračun je neusporedivo važniji od izmjena Ustava, od uvođenja ćirilice, od Lex Perković, referenduma o ustavnoj definiciji braka na koji bacamo 48 milijuna kuna te svih drugih čudesa kojima se cijelu godinu zabavljamo, na kojima se iscrpljujemo i uludo trošimo energiju. Kudikamo važnija od ideoloških idiotarija po kojima prebiremo objava je premijera Zorana Milanovića da će do kraja godine javni dug narasti na 195 milijardi kuna. Predstavljajući proračun, Milanović je najavio i da će deficit biti najmanje milijardu kuna veći nego lani te iznio projekciju prema kojoj bi se proračunski deficit do 2016. sveo na tri posto BDP-a, na što nas tjera obveza prema EU. Ekonomska je situacija sve lošija i do te mjere nategnuta da građani svaki loš potez vlasti osjete izravno na svom džepu. Hrvatska nije zemlja socijalne sigurnosti i uhodane demokracije pa da građanima bude manje-više svejedno tko je na vlasti.

Pred zastupnike je stao premijer čija je vlada potrošila polovicu mandata, a još se nije primila ni jedne ozbiljne reforme niti je povukla potez koji bi doista vodio iz krize (osim Linićeve financijske discipline i porezne presije). Prezentirao je financijski plan i politiku upravljanja zemljom iduće godine, a na to od cijele saborske svite nije došla nijedna suvisla opaska. Umjesto da argumentirano raščereče proračun i iznesu prijedloge za njegovo poboljšanje, gospoda zastupnici su se nabacivali dosjetkama i lijepili si likove iz Alan Forda.

Valjda su sami sebi bili jako pametni i duhoviti dijeleći si (uz prigodno mantranje da će nam broj nezaposlenih uskoro doseći 400.000), usporedbe s Grunfom, Brojem 1, Superhikom... Na kraju ih je sve zasjenio Josip Borić, koji je raspravu okrunio optužbom da je Milanović odustao od našeg financijskog suvereniteta i da je naše financije dao u ruke europskih birokrata! Nema smisla prepričavati kako mu je Milanović odbrusio u svom bahatom stilu niti kako su se HDZ-ovi zastupnici prepucavali s premijerom o tome tko je odgovorniji za golem dug.

Bilo je tužno i jadno gledati zastupničku svitu kako se javlja za riječ, otvara usta i izbacuje prazne i besmislene fraze. A tako rade zato što ne rade. Lakše se dohvatiti Alana Forda i mlatiti praznu slamu nego se primiti posla, proučavati dokumente i tražiti rješenja. Jednostavnije je doći u sabornicu mašući rukama i govoriti da je loše. Političke elite davno su naučile da se ne moraju mučiti i osvajati vlast. Lakše im je pustiti da se oni koji su na poziciji sami koprcaju, narod će nakon nekog vremena ionako glasati protiv njih, a vlast će na kraju doći sama po sebi. Kako je kapnula ovima, tako će i onima.

Milanović je u proračunu za 2014. godinu najavio najmanje šest krupnih zahvata. Rezat će mirovine veće od 5000 kuna koje se isplaćuju po posebnim propisima, provesti racionalizaciju bolnica, velik zahvat u obrazovni sustav koji će sigurno zahvatiti i područje besplatnog obrazovanja, daljnje stezanje u naplati poreza, daljnju privatizaciju državne imovine te reorganizaciju državnih institucija, uključujući i pravosudne mreže. Ali od svega toga iz saborske rasprave o proračunu u eter i do ušiju građana probio se samo red izjava na temu Alana Forda, pa red skečeva i pošalica, te red konstatacija da nam je loše. Eto, iz cijele rasprave o proračunu dobili smo troslojnu saborsku gibanicu. Tri sloja ničega, a između toga je ništa.

Komentara 6

KM
ko_munjara=zločinac
13:43 30.11.2013.

Sve je ivanka više manje točno rečeno, sjeti se ovog svog članka kada budeš osporavala narodu odlučivanje na referendumima u korist dvotrećinske većine saborske. Takvih zastupnika kakvim si ih opisala. Narod ne bi trebao po vama ljevičarima odlučivati o nizu pitanja ali ovakav sabor bi trebao. Licemjerno. Zato ponavljam, sjeti se ovog svog članka kad budeš pisala protiv prava naroda da odlučuje baš o svemu.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:53 30.11.2013.

Kakav narod takvi njegovi reprezetanti, ili? Mi koji zivimo u demokracijama sa jako dugom tradicijom znamo g. Toma o cemu Vi pistete. Zato, proracunski draft ide u parlament na pocetku zadnjeg kvartala da bi bilo dosta vremena da sve parlamentaree skupine sa svojim ekspertima analiziraju predlozeni proracun po resorima. I onda slijedi ono pravo. Svaki resorni ministar predstavlja svoj budget i brani ga pred ekspertima oporbenih stranaka. Tako teme: socijalna pitanja , zdravsto, zdravlje, rad, vanjski poslovi... dolaze najmanje na dva citanja prije nego sto se o cijelom paketu glasa. Ali kako cete takve stvari naparviti u Saboru, kad nemate niti pet eksperate za dvadesetak resora. Ergo, onda dobivaju "dvorske lude" svojih pet minuta i uzivaju u svom eksebicionizmu.

MA
mazg93
16:25 30.11.2013.

Već sam mislila kako će Toma u maniru "vjerne antinarodne ljube" opaliti po ko zna koji put po ovom jadnom puku preodgajajući naš" zatucani primitivizam" u agresivni" liberalizam..".Naravno, uz poznate metode "ispiranja mozgova praznim ideologijama" Dobro smo prošli ovaj put!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?