Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVJEZDANA CRTICA

Robert Pauletić: Novinar

Pauletic.jpg
import
15.08.2008.
u 13:12

VAŠE NAJDRAŽE PUTOVANJE?

Imam puno najdražih putovanja. Najljepša zemlja svijeta je Novi Zeland, najzanimljivije po znamenitostima su Egipa, Peru i Izrael, ali kad bi se radila kombinacija između prirodne ljepote i velikih znamenitosti najluđi na svijetu je – Meksiko! Najdraže putovanje mi je neko od onih gdje sam putovao sa cijelom obitelji kao što je Maroko.

ANEGDOTA S PUTOVANJA

 
Anegdote s putovanja nemoguće je nabrojati: od kupanja s krokodilom na Jamajci, do onog kako me ugrizla riba “pink damsel” i otkinula mi komadić mesa s lakta na Velikome koraljnom grebenu u Australiji. Veliki dio ludih doživljaja s putovanja objavio sam u svojim knjigama «Nepal u 77 priča” i “”Brazil u 77 priča”, te u novinskim reportažama.

Najsvježija avantura je iz peruanskog dijela amazonske džungle gdje se moja mala, tada šestogodišnja curica Riva, usred prašume bez straha slikala s anakondom od tri i po metra u rukama!

ŠTO VAM JE OSTALO U NAJLJEPŠEM SJEĆANJU?

Trenuci “transfera”, kako ih ja zovem. To su trenuci kraj velikih građevina gdje se u transu uspijem pribaciti u vremena, kad su se te znamenitosti gradile. To mi je uspjelo, recimo, pokraj Stepenaste piramide u Sakkari, te meksičke Piramide Mjeseca u Teotihuacanu. Nevjerojatno me iznenadilo kad sam iz knjige pokojnog putopisca Tibora Sekelja dozna da je i on proživljava iste stvari!

DESTINACIJA IZ SNOVA?

Obišao sam, manje-više, sva mjesta na svijetu koja su bila moje destinacije iz snova. Ostali su još Havaji, gdje ću se uskoro uputiti, i jedan dio zapadne obale Sjeverne Amerike.

Bio sam, doduše, u Los Angelesu, ali čuo sam da su krasni gradovi San Francisco, Seattle i kanadski Vancouver, a tamo još nisam putovao.

PLANIRATE LI USKORO NEKO PUTOVANJE? GDJE?

Nikad ne planiram putovanja puno unaprijed. Čak mi se događalo da u četvrtak razmišljam gdje bih sutra krenuo, a u petak navečer već sam bio u Kuala Lumpuru, u Maleziji. Ipak, prednost pri odabiru buduće destinacije imaju spomenuti Havaji i Haiti.

PUTUJETE LI RADIJE U VEĆEM DRUŠTVU ILI U DVOJE?


Putujem na sve načine. Volim putovat sam, šta inače preferira malo ljudi, jer se tako mogu bolje koncentrirat na ljepotu zemlje, a ne moram voditi brigu o suputnicima. U grupama nikad ne putujen, smatran da ta turistička putovanja uopće nisu prava putovanja. Ponekad vodim na put svoju Papučicu, ponekad nekog prijatelja, a ponekad i cijelu obitelj, kao sad nedavno u Peru, gdje sam uspio ženu i troje djece provesti kroz amazonsku džunglu i Ande. Bilo je naporno, ali se isplatilo!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?