Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baština

Restauracija grobnice Vranyczany isključivo na leđima obitelji

24.03.2009.
u 16:20

KARLOVAC – Država u 2009. godini neće pomoći obnovu poznatog karlovačkog mauzoleja obitelji Vranyczany, saznajemo iz Konzervatorskog ureda u Karlovcu. Naime, potomci slavne karlovačke obitelji Vranyczany lani odlučuju svojim sredstvima obnoviti spomenik kulture, uvršten u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a smješten na platou rimokatoličkog groblja Dubovac.

S obzirom na zahtjevne i skupe radove, obitelj Vranyczany obratila se za financijsku pomoć Ministarstvu kulture, no ona im nije, kako vidimo, odobrena. O kojim se točno potrebama radi navode karlovački konzervatori.

– U prvoj fazi obnove izvode se radovi na hitnoj obnovi najugroženijih elemenata bakrene kupole i sistema ležećih žljebova te otpalih i oštećenih dijelova žbuke, proliferacija u žbuci i kamenih elemenata. Ovisno o priljevu financijskih sredstava planira se kompletna zamjena bakrenog pokrova i limarije, popravak i uređenje pročelja te restauratorski radovi na obnovi visokovrijednih zidnih oslika u unutrašnjosti – priopćuje pročelnica odjela Branka Seiter.

Upravo ured kojem je na čelu nadzire obnovu mauzoleja, “monumentalne i najistaknutije grobnice groblja na Dubovcu”.

– Grobnica je izrazite spomeničke vrijednosti zbog reprezentativnosti, stilske cjelovitosti i visokog stupnja izvornosti. Izrazit je primjer historicističke gradnje – ističu konzervatori.

Tim više ostaje ostaje neshvatljivo da se institucije neće angažirati u obnovi vrijednog zdanja, pa niti one lokalne, gradske.

Želite prijaviti greške?