Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnička kompanija

Podravka gasi Lero 
i Ital-Ice jer ih nitko nije želio kupiti

Lero sokovi
24.01.2014.
u 10:00

Podravka se ne izjašnjava hoće li poduzeti kakve pravne korake protiv odgovornih za milijunski štetne odluke

Zbog loših akvizicijskih odluka uprava koje je predvodio Darko Marinac koprivnička Podravka izgubit će milijune kuna. Koliko točno, vidjet će se, a u ovome trenutku taj se iznos može neslužbeno procijeniti na oko 180 milijuna kuna.

Hladnjaci

Toliko je koprivnička kompanija platila sladoledarsku tvrtku Ital-Ice te brend i pogone Lera u Rijeci. Ital-Ice Podravka je kupila 2002. godine za oko 47 milijuna kuna od poduzetnika Alda Knapića. Tada se to spominjalo kao prvi korak u snažnom razvijanju lanca smrznute hrane jer je, skupa s malom sladoledarom, kompanija trebala dobiti i nekoliko tisuća rashladnih uređaja diljem trgovina u Hrvatskoj te BiH. Međutim - i danas se to prepričava gotovo kao vic - uskoro se ispostavilo da takvih uređaja ili nema ili su neispravni. Ispravnih je, navodno, bilo tek nekoliko stotina. Godine 2007., pak, Podravka kupuje brend bezalkoholnih pića Lero za, neslužbeno, 48 milijuna kuna te pogone u Rijeci za oko 90 milijuna kuna.

Ostale nekretnine

Suprotno najavama, pokazalo se da je Lero ne stalno rastuća, nego stalno padajuća marka, pa je aktualna uprava već u dva navrata smanjila njegovu knjigovodstvenu vrijednost, a lani je i oglasila Lero te Ital-Ice na prodaju. Ovih dana, pak, na Zagrebačkoj burzi priopćila je kako ta društva pripaja matici, bez povećanja temeljnog kapitala.

- U sklopu procesa dezinvestiranja, Podravka je razmatrala opciju prodaje udjela u društvima Ital Ice d.o.o. i Lero d.o.o., no za to nije bilo interesa. S obzirom na navedeno, Podravka će navedena društva ‘ugasiti’ kroz pripajanje matičnom društvu, a imovinu koja nije u funkciji, uglavnom nekretnine, prodati - poručili su jučer iz Podravke.

Na pitanje jesu li poduzeli, ili to namjeravaju, kakve pravne korake protiv odgovornih za milijunski štetne odluke, nisu željeli odgovoriti.

Komentara 3

EV
evropljanin
13:43 24.01.2014.

kompletnu podravku zatvoriti onda privatizirati na jbolje rijesenje.

MU
mudadojaja
20:32 24.01.2014.

Da se mene pita ja bi postavio Mrlea za predsjednika Uprave, tako da napokon politika ode van iz Podravke!

DU
Deleted user
12:24 26.01.2014.

Vidim, da je poslovna škola na Bledu dala sposobni menagerski kadar. Baš me zanima kad će pisati o akvizciji "Warzywko", "Lagris" itd. A možda je bio cilj kakvu poslovnu odluku donijeti, koja će najviše upropastiti Podravku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije