Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HTV Nakon polemika o mogućem kršenju zakona na Prisavlju se mijenja način narudžbi programa

Raspisat će se javni natječaji za emisije

sce_bitange_tx.jpg
import
19.10.2006.
u 17:31

Sapunica "Ljubav u zaleđu", serija "Luda kuća", emisija "Ništa osobno", prilozi "Život s  cvijećem", "Super trudnica"...  dio su projekata prikazanih prošle televizijske sezone na HTV-u, ali napravljenih izvan njega  u vanjskoj produkciji.

No ni jedan od tih projekata (u prvih šest mjeseci ove godine emitirano ih je čak 19) nije odabran javnim natječajem. Na postavljeno pitanje  krši li HRT time vlastiti zakon  s Prisavlja su uvijek odgovarali da nikakva kršenja nema jer su sve te emisije autorska djela za koja po Zakonu o javnoj nabavi javni natječaji nisu potrebni.

Ipak, da sve nije baš tako glatko svjedoči i objašnjenje državnog tajnika Ministarstva kulture Jadrana Antolovića (prije prihvaćanja Zakon HRT-a pripreman je upravo u tom ministarstvu).
 Dva su načina za vanjsku produkciju. Pri otkupu prava licencije za prikazivanje gotovih proizvoda, a to su autorska djela, javnog natječaja nema.

Ali kada televizija naručuje djela od nezavisnih producenata, recimo neke priloge ili određene emisije, onda bi trebala raspisati javni natječaj. Stoga se postavlja pitanje zašto se HTV ovom    drugom mogućnošću ne koristi  pita se Antolović.

Jer, poslovno i programsko vodstvo HTV-a u dvije i pol godine koliko je na čelu kuće nije raspisalo ni jedan javni natječaj za emisije iz vanjske produkcije. Niti ih naručilo.
 Na početku mog mandata javni se natječaji nisu raspisivali jer tada nije bilo mnogo producentskih kuća koje bi se na njih mogle javljati.

Sad je drukčije i u idućih šest mjeseci mi ćemo raspisati javni natječaj za emisije vanjske produkcije  napokon se od direktorice programa HTV-a Tanje Šimić čula najava o nečemu što zakon nalaže. Na upit, pak, za koji će tip emisije taj prvi javni natječaj biti raspisan odgovorila je da će o tome razmišljati kad se vidi kako funkcionira shema koja je tek započela.


Demanti HRT-a

U prekjučerašnjem Večernjem listu objavljen je članak pod naslovom "Potrošeno 9,3 milijuna kn bez javnog natječaja". Taj podatak iz naslova u potpunosti je neistinit i s ostalim pogrešno interpretiranim činjenicama iz teksta stvara potpuno pogrešnu sliku o poslovanju HRT-a. Nije točno da je HRT potrošio 9,3 milijuna kuna bez javnog natječaja. U pisanom odgovoru koji je autor dobio s HRT-a posve jasno stoji da "u prvih šest mjeseci ove godine realizirana sredstva prema obvezi iz članka 11 Zakona o HRT-u iznose oko 9,3 milijuna kuna", što znači da se ta brojka odnosi na sredstva realizirana putem javnog natječaja, a ne bez njega. U istom odgovoru nadalje stoji da je to "4,8% godišnjeg proračuna za proizvodnju", a budući da Zakon o HRT-u nedvosmisleno kaže "() ili za narudžbu programa od neovisnih produkcijskih društava (HRT) mora izdvojiti najmanje 10% godišnjega proračuna za proizvodnju televizijskoga programa" što je autor teksta izostavio! jasno je da je dosizanje zakonske obveze do kraja godine izgledno. Programi navedeni u okviru uz tekst uopće ne podliježu obvezi javnog natječaja stoji u demantiju glasnogovornika HRT-a Jánosa Römera.

Želite prijaviti greške?