Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAGEROM NA OKOLIŠ Speleolozi upozoravaju na ugroženost vrijedne špilje u općini Tounj

‘Rad u kamenolomu opasan je i za radnike i za prirodu’

23.04.2009.
u 18:07

Špilja u kamenolomu Tounj, iako vrlo vrijedna, ugrožena je djelovanjima u samom kamenolomu, iznosi poznati hrvatski speleolog Dalibor Paar.

Vrijedna nalazišta
Dalibor Paar urednik je vodećeg hrvatskog internetskog portala specificiranog za speleologiju Hrvatskog speleološkog poslužitelja. Taj 40-godišnji fizičar, koji predaje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, već se dugi niz godina bavi istraživanjem špilja i jama. Speleolozi smatraju špilju smještenu podno tounjskog kamenoloma, četvrtu po duljini u Hrvatskoj, jednom od najvrjednijih u zemlji te iznimno zanimljivom i svjetskoj speleologiji.

– Istraživanja pokazuju kako u njoj postoje iznimno vrijedna geološka nalazišta, poput u svjetskim razmjerima veoma rijetkih freatičkih siga. Nadalje, tu se nalaze i velike količine pitke podzemne vode, a i 18 vrsta podzemnih životinja, od kojih su neke i endemske, a prijeti im izumiranje – navodi Paar samo neke od značajki koje Špilju u kamenolomu Tounj čine posebnom.

On tvrdi kako djelovanja u kamenolomu nepovoljno utječu na samu špilju.

– Nekadašnji ulaz u špilju danas je zakopan, a ostao je još jedan daleko nepristupačniji – tvrdi Paar.

On nastavlja kako ta situacija može biti opasna i za radnike.

– Kamenolom se nalazi direktno iznad špilje, a pod njegovim se centralnim dijelom nalazi ogromna Mamutova dvorana. Kako napreduju radovi, razina kamenoloma spušta se prema špilji, što može dovesti do propadanja tla – kaže Paar.

Speleolozi su već ranije kontaktirali mjerodavne institucije sa ciljem da se špilja zaštiti.

– Prije četiri godine smo Ministarstvu kulture poslali prijavu devastacije toga objekta. Lani je doneseno Rješenje o zabrani radova na tome području, kako bi se špilja zaštitila, no, kako vidimo, to nije realnost – nastavlja D. Paar.

Traže zaštitu
Tvrdi da speleolozi nemaju ništa protiv rada kamenoloma, no traže zaštitu vrijedne špilje.

– Na državi je da štiti prirodne fenomene. Špilja u kamenolomu Tounj su Plitvička jezera podzemlja. Zamislite da netko bagerima krene na Plitvice, bi li tada mjerodavni reagirali?! – zaključuje Dalibor Paar.

Želite prijaviti greške?